Quantcast
THE STREAM

Η NASA επιλέγει μια αεροψεκασμένη φωτογραφία του ουρανού της Πάτρας για την ιστοσελίδα της

Δεν είναι η πρώτη φορά που εικόνα του φωτογράφου Αλέξανδρου Μαραγκού επιλέγεται από τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ


LUBEN CREW · 7 Απριλίου 2017

Ήταν η σειρά της Πάτρας να συνεισφέρει σε ένα αστρονομικό φωτογραφικό ημερολόγιο που συντάσσει η NASA, όσο σουρεάλ κι αν ακούγεται αυτό. Κάθε μέρα, η αστρονομική υπηρεσία των ΗΠΑ μέσω του Astronomy Picture of the Day επιλέγει μια φωτογραφία με ευρύτερα κοσμολογικό χαρακτήρα και στις 4 Απριλίου που μας πέρασε (δεν έχει ανέβει ακόμη δυστυχώς στο ευρετήριο) ήταν η σειρά μιας πολύ εντυπωσιακής φωτογραφίας που τραβήχτηκε στα μέσα Ιανουαρίου από τον πατρινό φωτογράφο Αλέξανδρο Μαραγκό (εδώ η προσωπική του ιστοσελίδα) να βρεθεί εκεί.

Η ΝΑSA εξήγησε το περίεργο φαινόμενο ως εξής:

«Τι συνέβη στον ουρανό; Διάφορα συνηθισμένα χαρακτηριστικά του αλληλεπιδρούν με ασυνήθιστους τρόπους. Καταρχάς, πίσω από τους λόφους των οποίων το περίγραμμα βλέπουμε βρίσκεται ο φωτεινός Ήλιος. Μπροστά του είναι λεπτά σύννεφα, που πιθανώς περιέχουν ένα στρώμα εξαγωνικών κρυστάλλων πάγου – αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί το ‘φωτοστέφανο’ 22 μοιρών που περιβάλλει τον Ήλιο.»

Φωτο: Alexandros Maragos

«Η ασυνήθιστη κυρτή γραμμή που βλέπουμε είναι μια ουρά συμπύκνωσης – ένα είδος σύννεφου που φτιάχτηκε απ’ τα διερχόμενα αεροπλάνα. Μεγάλο μέρος αυτού του ίχνους λογικά είναι πιο μακριά από ό,τι το λεπτό νέφος ρίχνοντας μια σκιά πάνω στο σύννεφο και δίνοντας μια ασυνήθιστη τρισδιάστατη αίσθηση στην εικόνα»

Ο φωτογράφος που ζει στην Πάτρα έχει δουλέψει και με το National Geographic. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που φωτογραφία του φιλοξενήθηκε από τη NASA: Στις 8 Ιουνίου 2015, η υπηρεσία είχε επιλέξει μια φανταστική φωτογραφία του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο για τη σελίδα της:

H τότε εξήγηση της NASA ήταν η εξής:

«Τι είναι αυτό που λάμπει από μακριά; Αν και μπορεί να φαίνεται σαν φάρος, όμως οι ακτίνες του φωτός κοντά στον ορίζοντα προέρχονται από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Μερικά φώτα του ναού αντανακλώνται στο Αιγαίο Πέλαγος. Παρά το γεγονός ότι ο Ναός προοριζόταν να είναι ένα μνημείο στη θάλασσα, μέσα από αυτή την εικόνα, τα φώτα του ναού φαίνεται να κοιτούν και να επεκτείνονται προς τον ουρανό.»

Μπορείτε να δείτε και το σχετικό timelapse:

Best of internet