Quantcast
THE STREAM

Μοίρασε πρόστιμα το ΕΣΡ στα ιδιωτικά κανάλια για την εβδομάδα του δημοψηφίσματος

Το νεοσύστατο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο ξεκίνησε μοιράζοντας πρόστιμα, από δω και από κει


Ελευθέριος Γώγος · 4 Απριλίου 2017

 

Πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια (παρά 4 μήνες) από το δημοψήφισμα του 2015 και το ΕΣΡ επέβαλλε κυρώσεις σχεδόν σε όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν την περίοδο του δημοψηφίσματος και μετέδωσαν την πλευρά του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ».

 

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος typologies.gr, η Αρχή επέβαλε πρόστιμο 50.000 ευρώ στο ΣΚΑΪ, 20.000 ευρώ στο MEGA, 15.000 ευρώ σε ΑΝΤ1 και ETV, ενώ εκκρεμεί ακόμη η απόφαση για άλλες δύο περιπτώσεις σε Star και MEGA.

 

Αναλυτικά τα πρόστιμα ανά κανάλι:

 

ΣΚΑΪ

Επιβλήθηκαν τρεις κυρώσεις, συνολικού ύψους 50.000 ευρώ για ισάριθμες παραβιάσει της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας:

  • κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για τη μετάδοση πολιτικών εκπομπών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πριν το δημοψήφισμα,
  • κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για ανισομέρεια των δύο πλευρών στις συζητήσεις που διοργάνωσε ο σταθμός και
  • κύρωση ύψους 20.000 ευρώ για ανισομέρεια στην παρουσίαση των προεκλογικών συγκεντρώσεων του ΟΧΙ και του ΝΑΙ.

 

ΜEGA

Επεβλήθη κύρωση ύψους 20.000 ευρώ για επαναλαμβανόμενη προβολή δήλωσης του οικονομολόγου καθηγητή Ι. Τσαμουργκέλη, ο οποίος περιέγραφε τι θα  υποστεί η χώρα εάν πλειοψηφήσει το ΟΧΙ.

 

ΑΝΤ1

Επεβλήθη κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για μετάδοση πολιτικής εκπομπής στο απαγορευμένο διάστημα του Σαββατοκύριακου πριν το δημοψήφισμα.

 

Έψιλον

Επεβλήθη κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για μετάδοση πολιτικής εκπομπής στο απαγορευμένο διάστημα του Σαββατοκύριακου πριν το δημοψήφισμα.

 

 

Όπως ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης, εξετάστηκαν συνολικά περί τους 30 φακέλους από ισάριθμες καταγγελίες για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Από αυτούς, μόνο για έξι φακέλους στοιχειοθετήθηκαν κατηγορίες που οδήγησαν σε κυρώσεις.

Για παράδειγμα, εάν και υπήρχε πλήθος καταγγελιών για τον προσβλητικό τρόπο που χειρίστηκε το Mega τις απόψεις του ηθοποιού Κλέωνα Γρηγοριάδη υπέρ του «ΟΧΙ», το Συμβούλιο δεν προχώρησε σε κύρωση για τη θρυλική πλέον άποψη που διατυπώθηκε (από τη Μαρία Σαράφογλου): «Και τι φταίμε εμείς που όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το “Ναι;”». σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο

 

 

Εξηγώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου και τον προβληματισμό κατά τη διάρκεια των διασκέψεων, ο κ. Μορώνης σημείωσε ότι τα μέλη του ΕΣΡ «θεωρούν ότι η αποσπασματική εξέταση της στάσης που τήρησαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί την περίοδο από την προκήρυξη ως τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του όλου θέματος και επομένως οι αποφάσεις που εκκλήθησαν να λάβουν τα μέλη δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως κρίση γενικώς για τη στάση που κράτησαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατά την εξεταζόμενη περίοδο».

Συμπλήρωσε δε ότι «μόνο αδιαμφισβήτητες και μετρήσιμες παραβιάσεις της νομοθεσίας, όπως η μετάδοση πολιτικών εκπομπών κατά το τελευταίο 48ωρο και η εμφανής παραβίασης της ισομερούς ενημέρωσης, αντιμετωπίστηκαν κυρωτικά».

Best of internet