Quantcast
THE STREAM

Συνεχίζονται τα καψόνια του Τραμπ στην Μέρκελ: Της ζητάει 300 δισ. δολάρια για το ΝΑΤΟ

Μάλλον εμείς θα την πληρώσουμε τη ζημιά


THE NEWSROOM · 28 Μαρτίου 2017

 

O Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με ιδιαιτέρως σκληρό τόνο στους Γερμανούς και την αντιπροσωπεία της χώρας σχετικά με τις συνεισφορές του Βερολίνου στο ΝΑΤΟ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, έκανε λόγο από την Ουάσινγκτον για οφειλές της Γερμανίας στον τομέα της Άμυνας για τον κοινό Συνασπισμό.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2014, τα κράτη που μετέχουν στο ΝΑΤΟ οφείλουν να συνδράμουν περίπου το 2% του ΑΕΠ τους για την κοινή άμυνα, κάτι που ελάχιστοι τηρούν στο έπακρο. Ανάμεσα σε αυτούς που “πιάνουν” τον προσδοκώμενο στόχο, είναι η Βρετανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Εσθονία.

 

 

Βάσει των επίσημων υπολογισμών του Ντόναλντ Τραμπ, η Γερμανία οφείλει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, περίπου 300 δις. Η παρουσίαση του εγγράφου έγινε από τον ίδιο τον πολυεκατομμυριούχο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Γερμανός υπουργός που διατηρεί την ανωνυμία του, μιλώντας στους Times χαρακτήρισε το γεγονός “εξωφρενικό”. “Είναι μια επιθυμία που έχει σαν στόχο να φοβίσει την άλλη πλευρά, αλλά η καγκελάριος αντέδρασε πολύ ήρεμα και δεν θα ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή”, σχολίασε ο ίδιος υπουργός.

Μία μέρα πάντως μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ που σημαδεύτηκε από την άρνηση χειραψίας, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter: “Μη πιστεύετε στις ψευδείς ειδήσεις, είχαμε μια τέλεια συνάντηση με την καγκελάριο. Παρόλα αυτά, η Γερμανία χρωστάει τεράστια χρηματικά ποσά στο ΝΑΤΟ  και οι ΗΠΑ πρέπει να πληρωθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στη Γερμανία”.

 

Η ίδια η Μέρκελ διαβεβαίωσε πάντως τον Αμερικανό πρόεδρο πως η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 2% του ΑΕΠ της, κατά την πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο που είχαν.

“Δεσμευόμαστε σήμερα σε αυτό τον στόχο του 2% (του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος – ΑΕΠ) έως το 2024”, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Σημειώνεται πως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το 2015 που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τις ΗΠΑ που δαπανούν ετησίως το 3,6% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αποδίδει ένα 2,38% και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.21%.

 

 

 

Η Γερμανία το 2015 απέδωσε μόλις 1,19%, η Ιταλία 1,1% και η Τουρκία 1,56%. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε πολύ διαφορετικά μεγέθη σε απόλυτους αριθμούς, παρόλα αυτά η χώρα μας εν μέσω κρίσης συνεισφέρει μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με άλλα, ισχυρότερα κράτη, για τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε το ΝΑΤΟ, η χώρα μας υπολογίζεται πως κατέβαλε περί το 1 δισ. ευρώ ως συμμετοχή στις δαπάνες του οργανισμού, την ώρα που η Γερμανία κατέβαλε 40 δις, η Γαλλία 44 δις και η Μεγάλη Βρετανία 60 δις.

Πηγή

Best of internet