Quantcast
THE STREAM

Η μια φορά που ένα ποστ στο facebook ήταν αρκετό για να βρει ένας άστεγος σπίτι και δουλειά σε ένα 24ωρο

Μάλλον καμιά φορά αξίζει να κοιτάμε αυτά τα ποστ στο facebook


LUBEN CREW · 25 Μαρτίου 2017

Δε είναι κανείς παράλογος αν είναι κανείς επιφυλακτικός με τα ποστ στο fb και στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα στα οποία κάποιος καλεί τον κόσμο να βοηθήσει κάποιον άλλο. Προφανώς τα social media βοηθούν στο να μαθευτεί κάτι ευρύτερα, αλλά ο κανόνας είναι πως οι άνθρωποι που προσφέρουν στους συνανθρώπους τους είναι αρκετά πιθανόν να μην το δείχνουν στα social media, ενώ οι άνθρωποι που το δείχνουν υπερβολικά είναι πολύ πιθανόν τελικά να μη σηκώνουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για τους άλλους και σίγουρα δεν ψάχνουν από το facebook.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, μάλλον τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Όταν ο Στέφανος συνάντησε τον Παύλο, έναν άστεγο που είχε καταλήξει να κοιμάται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, δεν τον γνώριζε αλλά του μίλησε, προσφέρθηκε να τον βοηθήσει αγοράζοντας κάτι (του ζήτησε μια τυρόπιτα) και προσπάθησε να μάθει από που ερχόταν αυτός ο άνθρωπος.

Ο Παύλος είναι ένας από τους μερικές δεκάδες χιλιάδες άστεγους αυτής της χώρας. Ήταν μεγάλος σε ηλικία, δεν είχε οικογένεια, είχε κάνει διάφορες δουλειές στη ζωή του (από οικοδομή μέχρι γραφείου) αλλά παρόλαυτα είχε βρεθεί χωρίς δουλειά και σπίτι, να ζητά βοήθεια τελικά μπροστά σε ένα σουπερμάρκετ στη Βάρη όπου τον συνάντησε ο Στέφανος.

Ο Στέφανος έκανε άμεσα ένα ποστ στο facebook όπου ζητούσε΄από όποιον μπορεί να βοηθήσει με κάποιον τρόπο τον Παύλο να επικοινωνήσει μαζί του. Ένα από εκείνα τα ποστ στο facebook που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα:

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν κάπως διαφορετικά. Ο Κώστας, συνταξιούχος 64 χρονών που μένει στο Λαγονήσι και ένας από τους χρήστες τους facebook που είδαν τη δημοσίευση, αποφάσισε να δράσει, όπως και δήλωσε στo VICE:

«Έμαθα μέσω του Facebook ότι ο Παύλος χρειάζεται βοήθεια. Την ανάρτηση έκαναν άνθρωποι που δεν γνωρίζω προσωπικά. Έτσι είδα τη δημοσίευση του Στέφανου και θεώρησα αναγκαίο να επικοινωνήσω μαζί του, μιας και μπορούσα να βοηθήσω»

Έτσι αφού επικοινώνησε με το Στέφανο, συνάντησε τον Παύλο. Κι ο άστεγος άνθρωπος βρήκε κάπου να μείνει:

«Συναντηθήκαμε στο Ελευθέριος Βενιζέλος, από όπου τον πήρα και πήγαμε σπίτι μου. Μπορεί να μείνει μαζί μου για όσο καιρό χρειαστεί. Ελπίζω μόνο να είμαι εύκολος στη συμβίωση»

Οι εξελίξεις δε σταμάτησαν στο ότι βρήκε ένα σπίτι να τον φιλοξενήσει. Πάνω από 10 άνθρωποι που είχαν επικοινωνήσει κι αυτοί με το Στέφανο έχουν να προσφέρουν δουλειά και επειδή ο Παύλος χρειάζεται μόνο μία για να σταθεί στα πόδια του, γίνεται προσπάθεια με αυτό τον τρόπο να βοηθηθούν άλλοι άστεγοι που βρίσκονται στην ίδια θέση και έχουν τις ίδιες ανάγκες.

Όπως είπε και πάλι ο 64χρονος συνταξιούχος:

«Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο στον δρόμο που ζητάει βοήθεια με μία ταμπέλα στα χέρια, δεν μπορείς να μην κάνεις κάτι. Σήμερα αισθάνομαι ένα βάρος για όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο δρόμο ξαφνικά.

Όμως αισθάνομαι λίγο καλύτερα από χθες, από τη στιγμή που είδα τη φωτογραφία του Παύλου. Δυστυχώς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο. Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τον έναν»

Δυστυχώς μάλλον δε θα γλιτώσουμε σύντομα από αυτούς που θα πουν ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΕ.

Best of internet