Quantcast
THE STREAM

Αθωώθηκαν ΟΛΟΙ – μα όλοι – για την υπόθεση του Βατοπεδίου

Κάποια ζώα δεν πίστευαν τον Καραμανλή, τώρα θα τον πιστέψουνε


THE NEWSROOM · 21 Μαρτίου 2017

Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για τις ιερές ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Έκρινε πως η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παράκτιων εκτάσεων ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Σε χειροκροτήματα ξέσπασαν οι παρευρισκόμενοι στο ακροατήριο.

Μετά από περίπου δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, οι δικαστές αθώωσαν σήμερα και τους 14 κατηγορούμενους κατά περίσταση για τα αδικήματα της απιστίας, ηθικής αυτουργίας σε αυτή, ψευδείς βεβαιώσεις, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και άλλων, που σχετίζονται με τις ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας και άλλων παρόχθιων εκτάσεων με άλλα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου.

Ιερείς, μοναχοί, μοναχές και πιστοί βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα προκειμένου να ακούσουν πως σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη δεν υπήρξε ποτέ το αποκαλούμενο σκάνδαλο των ιερών ανταλλαγών. Το δικαστήριο στο σκεπτικό του επεσήμανε ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν “λόγω ελλείψεως κυρίως του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου στο πρόσωπό τους και σε λίγες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχείων της αντικειμενικής υποστάσεως των αδικημάτων.

Παράλληλα, στην απόφαση γίνεται αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιμένων περιοχών. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της έδρας, “το δικαστήριο δέχεται ότι η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παράκτιων περιοχές ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, ως κύριος τούτο”.

Υπενθυμίζεται ότι και η εισαγγελικής λειτουργός είχε προτείνει την αθώωση των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων οι μοναχός Αρσένιος και ηγούμενος Εφραίμ, υποστηρίζοντας πως δεν προέκυψε υπαιτιότητα.

Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου που αθώωσε τον Γέροντα Εφραίμ και τον Πατέρα Αρσένιο είναι ιστορική. Το Βατοπέδι θα εξακολουθήσει να παράγει θρησκευτικό, πολιτισμικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως πράττει εδώ και 10 αιώνες”, δήλωσε ο συνήγορος του μοναχού Αρσένιου Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Πηγές: ΑΠΕ ΜΠΕ/ news247.gr

Best of internet