Quantcast
THE STREAM

Συρία: Νεκροί άμαχοι από διαφορετικούς βομβαρδισμούς από ΗΠΑ και Ισραήλ το ίδιο βράδυ

Στη Συρία δε σταματούν ποτέ να πέφτουν βόμβες


THE NEWSROOM · 17 Μαρτίου 2017

Το αίμα δε σταματάει να ρέει στη Συρία, όπως αποδεικνύουν δύο περιστατικά που συνέβησαν χτες το βράδυ και σήμερα το πρωί. Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι αυτή η δύσμοιρη χώρα είναι ένα μέρος όπου πραγματικά ο καθένας μπορεί να πάει να βομβαρδίσει.

Για αρχή, τουλάχιστον 42 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους όταν αεροσκάφος της στρατιωτικής διοίκησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (US Central Command – CentCom) βομβάρδισε ένα τζαμί στο χωριό Αλ Τζίνεχ της επαρχίας Ίντλιμπ, στοχεύοντας μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. Οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι βρίσκονται πίσω από την αεροπορική επιδρομή

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με ο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι άμαχοι πλήρωσαν πάλι το τίμημα, με τον αριθμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί καθώς ήταν η ώρα του εσπερινού και το τζαμί ήταν γεμάτο. Στις δηλώσεις του ο συνταγματάρχης Τζον Τόμας, εκπρόσωπος της Centcom προσπάθησε να πει κάτι περίπου στη μέση:

«Δεν στοχεύσαμε το τέμενος, αλλά ένα κτίριο όπου υπήρχε συγκέντρωση (μελών της αλ Κάιντα) και βρίσκεται σε απόσταση δεκαπέντε μέτρων από ένα τέμενος, το οποίο είναι ανέπαφο»

Όμως, ήδη απομεινάρια που φαίνεται να ανήκουν σε αμερικάνικα οπλικά συστήματα βρέθηκαν στα συντρίμμια, ενώ η αεροπορική επιδρομή ήταν μία και μοναδική όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, δηλώνοντας στη συνέχεια το ακόλουθο:

«Θα ερευνήσουμε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους αυτό το πλήγμα προκάλεσε τον θάνατο αμάχων»

Aπό την άλλη, το ίδιο βράδυ σε μια άλλη πλευρά της Συρίας, αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν σειρά στόχων, με τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον τους σαν αντίποινα. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι πύραυλοι αστόχησαν ή/και αναχαιτίστηκαν από τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ισραήλ και «η ασφάλεια των πληρωμάτων των πολιτικών αεροσκαφών του Ισραήλ και τα ίδια τα αεροσκάφη δεν απειλήθηκαν καμία στιγμή», ενώ ένας από τους πυραύλους φαίνεται να κατέπεσε στην Ιορδανία:

 

Τέτοια περιστατικά γίνονται τακτικά τα τελευταία χρόνια, καθώς το Ισραήλ δεν έχει καν υπογράψει ειρηνευτική συνθήκη με τη Συρία μετά την τελευταία πολεμική τους αναμέτρηση το 1973. Οι στόχοι που επιλέγει η αεροπορία του Ισραήλ είναι κατά κανόνα εφοδιοπομπές της αντίπαλης λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, δίνοντας προσοχή από την άλλη στο να μην εμπλακεί κανονικά στην χαοτική σύγκρουση που εδώ και 6 χρόνια διεξάγεται στη Συρία.

 

 

Best of internet