Quantcast
THE STREAM

Nέα συγκλονιστική έρευνα αποδεικνύει ότι τα μπλε ταξί είναι πιο επικίνδυνα από τα κίτρινα

Για άλλη μια φορά η Θεσσαλονίκη είναι ριγμένη σε σχέση την Αθήνα


LUBEN CREW · 8 Μαρτίου 2017

Επειδή πιστεύουμε πως όλοι αγαπάμε τις έρευνες στο Ίντερνετ, ανακαλύψαμε άλλη μια εκλεκτή έρευνα του Ίντερνετ για να σας μεταφέρουμε. Αυτή η πρωτοποριακή διατριβή εξηγεί το γιατί η Αθήνα μας έχει τα ασφαλέστερα ταξί της χώρας όπως όλοι γνωρίζαμε (not), εξηγώντας πιο συγκεκριμένα γιατί τα κίτρινα ταξί είναι λιγότερο επικίνδυνα από τα μπλε.

Η έρευνα για την οποία μιλάμε έγινε στη Σιγκαπούρη και το πόρισμα της δείχνει πως τα οχήματα με κίτρινο χρώμα είναι κατά 9% λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε τροχαίο σε σχέση με τα μπλε. Συν τοις άλλοις, στη μελέτη τα κίτρινα οχήματα εμφάνισαν και 6 ατυχήματα λιγότερα ανά χίλια ταξί.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πως το φωτεινότερο κίτρινο χρώμα κάνει το αυτοκίνητο πιο ορατό έτσι ώστε περίπτωση κινδύνου να το δουν έγκαιρα οι άλλοι οδηγοί και να αποφευχθεί το τρακάρισμα. Αυτό εντείνεται ακόμη περισσότερο το βράδυ για τα κίτρινα αυτοκίνητα σε σχέση με τα μπλε.

 Ο ερευνητές χρησιμοποίησαν για τις στατιστικές τους 4.175 κίτρινα και 12.525 μπλε ταξί, όλα από την ίδια εταιρεία στη Σιγκαπούρη. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι με βάση τη διαφορά στη συχνότητα και τον αριθμό των ατυχημάτων, αν κάποιος άλλαζε το στόλο των ταξί στο να είναι όλα κίτρινα, θα εξοικονομούνταν και 1,4 εκατομμύρια δολλάρια το χρόνο από τις καταστροφές και τις συγκρούσεις που θα αποφεύγονταν.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Χο Teck Hua του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης ανέφερε το εξής:

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ανεπίσημα στοιχεία στα υψηλότερα ποσοστά των ατυχημάτων που οφείλονται στα σκουρόχρωμα αυτοκίνητα , λίγες είναι οι μελέτες που έχουν εμπειρικά αποδείξει ότι υπάρχει μια ισχυρή αιτιώδης σχέση μεταξύ χρώματος και κινδύνου για τροχαίο ατύχημα, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι το χρώμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ορατότητα»

Αυτή μάλιστα δεν ήταν η πρώτη μελέτη που κάνει συσχέτιση ανάμεσα στο χρώμα του αυτοκινήτου και στην πιθανότητα ατυχήματος. Μια μελέτη του 2003 στη Νέα Ζηλανδία είχε δείξει αντίστοιχα ότι είναι πιο πιθανό κανείς να τραυματιστεί σε ένα καφέ αυτοκίνητο, παρά σε ένα άσπρο.

 

 

Best of internet