Quantcast
THE STREAM

Ιράκ: Η αμήχανη στιγμή που το ΙSIS κάνει αρχαιολογικές ανακαλύψεις προσπαθώντας να κλέψει αρχαιότητες

Ανεκτίμητα κειμήλια βρέθηκαν από τους τζιχανιστές που προσπαθούσαν να λεηλατήσουν


LUBEN CREW · 8 Μαρτίου 2017

Eίναι γνωστό πως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προκάλεσαν εσκεμμένα τρομερές αρχαιολογικές καταστροφές στις πολύ πλούσιες από ιστορία χώρες της Συρίας και του Ιράκ όπου ακόμη ελέγχουν μεγάλα κομμάτια εδάφους και πληθυσμού. Όλοι τους θυμούνται να σπάνε αγάλματα με σφυριά σε μουσεία του Ιράκ και να κατεδαφίζουν με εκρηκτικά αρχαίους ναούς στην πόλη της Παλμύρας στη Συρία και σε πολλά άλλα μέρη.

Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη των αρχαιολόγων του Ιράκ όταν διαπίστωσαν ότι το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος είχε κάνει (με άλλη πρόθεση φυσικά) την ανακάλυψη ενός εντυπωσιακού κειμήλιου της αυτοκρατορίας των Ασσύριων. Μέσα σε ένα λαβύρινθο από στενά τούνελ κάτω από ένα λόφο της Μοσούλης, βρίσκονται δυο εντυπωσιακοί φτερωτοί ταύροι.

Οι αρχαιολόγοι έκαναν την ανακάλυψη αυτή καθώς ο στρατός και η αστυνομία του Ιράκ ανακαταλαμβάνουν έδαφος που βρισκόταν υπό την κατοχή του ISIS. Οι τζιχαντιστές πέρα από καταστροφές αρχαίων μνημείων, έκαναν και ανασκαφές για να ανακαλύψουν κειμήλια τα οποία θα πουλήσουν μετά στη μαύρη αγορά και μία από αυτές ήταν και η ανασκαφή κάτω από το λόφο όπου υποτίθεται πως βρίσκεται ο τάφος του προφήτη Ιωνά, αφού πρώτα ανατίναξαν το βωμό του Nabi Yunus τον Ιούλιο του 2014.

Σύμφωνα με τη  Layla Salih, η οποία είναι η έφορος αρχαιοτήτων για την επαρχία της Νινευί, τα ευρήματα (όσα γλίτωσαν από τη λεηλασία) ανήκουν στον 8ο π.Χ. αιώνα και στην περίοδο του Βασιλιά Εσαρχαδών της Ασσυριακής αυτοκρατορίας και η ύπαρξη τους γενικά στην περιοχή ήταν γνωστή στους αρχαιολόγους. Αυτό που έχει αποκαλυφθεί από τα δύο γλυπτά σε μορφή τοιχογραφίας από λευκό μάρμαρο είναι τα πλευρά και τα πόδια των φτερωτών ταύρων, ενώ περιλαμβάνονται και δυο γλυπτές τοιχογραφίες με πρόσωπα γυναικών.

Η Salih είπε ότι πολλοί από τους θησαυρούς γλίτωσαν από το ΙSIS καθώς οι τζιχαντιστές φοβόντουσαν ότι οι στοές θα καταρρεύσουν. Η αρχαιολόγος μίλησε επίσης για το πόσο σημαντικά είναι τα ευρήματα αλλά και ότι φοβούνται πως οι θησαυροί θα χαθούν αν γίνουν διευρυμένες καταρρεύσεις:

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Μας διδάσκουν περισσότερα για την τέχνη των Ασσύριων. Γενικά, τα γλυπτά τους δείχνουν το προφίλ των ανθρώπων ενώ εδώ έχουμε γυναίκες κατά μέτωπο.

Φοβόμαστε όμως πως μπορεί συνεχώς να γκρεμιστούν οι στοές. Υπάρχουν καταρρεύσεις στα τούνελ κάθε μέρα.»

Δυστυχώς τα ευρήματα που ήταν εύκολο να μετακινηθούν όπως τα κεραμικά έχουν ήδη λεηλατηθεί. Οι αρχές του Ιράκ βρήκαν 107 αγγεία σε ένα σπίτι ανατολικά της Μοσούλης τα οποία ήταν σε καλή κατάσταση και μάλλον είχαν ανασκαφεί από τις στοές του Nabi Yunus.

(πηγή)

Best of internet