Quantcast
THE STREAM

Πραγματοποιήθηκε πρωτοποριακή επέμβαση ρομποτικής λοβεκτομής θώρακα για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Σε 80χρονο ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα


LUBEN CREW · 6 Μαρτίου 2017

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής πραγματοποιήθηκε στο ιδιωτικό νοσοκομείο που ονομάστηκε Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Ο Διευθυντή της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Δρ. Δημήτριο Φιλίππου και τo επιτελείο του πραγματοποίησαν επέμβαση ρομποτικής λοβεκτομής θώρακα για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η επέμβαση περιελάμβανε λοβεκτομή και συστηματικό λεμφαδενικό καθαρισμό σε ασθενή με καρκίνο του αριστερού άνω λοβού.πνεύμονος. Οι ενδείξεις του προεγχειρητικού ελέγχου ήταν θετικές για τη χρήση της ρομποτικής τεχνικής, ενώ τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων μέχρι στιγμή δείχνουν πως η απόφαση που πάρθηκε ήταν σωστή.

Η ρομποτική λοβεκτομή συγκεντρώνει τα εξής πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοιχτή θωρακοτομή, τα οποία συνηγορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μετά την εγχείρηση:

  • Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται (δια μέσου οπών) είναι ελάχιστα επεμβατικός.
  • Παρέχει τη μέγιστη δυνατή προστασία των ιστών, το μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο, την ελάχιστη απώλεια αίματος, μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Καθώς για την πραγματοποίηση της ρομποτικής λοβεκτομής χρειάζονται έμπειροι θωρακοχειρουργοί και ρομποτικό σύστημα, η επέμβαση γινόταν μέχρι στιγμής μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού. Πλέον, ένα από αυτά μπορεί να θεωρείται και το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, καθώς τηρεί τις προϋποθέσεις που είναι το μοναδικό σύστημα Da Vinci Si HD στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και το εξειδικευμένο επιτελείο του Δρ. Δ. Φιλίππου.

 

Best of internet