Quantcast
THE STREAM

ΑΓΕΤ τζιχαντιστής: Η Γαλλική βιομηχανία τσιμέντου Lafarge παραδέχτηκε ότι χρηματοδοτούσε την τρομοκρατία στη Συρία

Παράλληλα ανακοίνωσε ανέλπιστη κερδοφορία για το 2016


THE NEWSROOM · 3 Μαρτίου 2017

Ο γαλλο-ελβετικός κολοσσός της βιομηχανίας τσιμέντου LafargeHolcim, ο οποίος κατέχει και την πλειοψηφία των τσιμέντων ΑΓΕΤ Ηρακλής, παραδέχτηκε χτες ότι χρηματοδοτούσε μεσάζοντες για να έρθει σε συμφωνία με ομάδες ενόπλων που βρίσκονταν υπό διεθνή αποκλεισμό.

Ύστερα από μήνυση που είχε υποβληθεί εναντίον της Lafarge καταγγέλοντάς την για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στη Συρία και για εμπορικές σχέσεις με τον ISIS, η εταιρία διεξήγαγε μια εσωτερική έρευνα για τις δραστηριότητες στη Συρία. Χτες η Lafarge παραδέχτηκε ότι ακολούθησε “απαράδεκτες” μεθόδους ώστε να εξασφαλίσει τη λειτουργία του τοπικού εργοστασίου στη Συρία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Lafarge:

 

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η τοπική εταιρεία παρείχε κεφάλαια προς τρίτους ώστε να γίνει μια συμφωνία με μια σειρά από αυτές τις ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων ένοπλων ομάδων που βρίσκονταν σε διεθνή αποκλεισμό, προκειμένου να διατηρήσει τις δραστηριότητές της και να εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των εργαζομένων και των προμηθειών από και προς το εργοστάσιο.

(…) Εκ των υστέρων φαίνεται ότι τα μέτρα που απαιτούνται για να συνεχίσουν οι εργασίες του εργοστασίου ήταν απαράδεκτα.

Αυτή η χρηματοδότηση αφορά στην περίοδο του 2013 μέχρι και το 2014 όπου και εκκενώθηκε το εργοστάσιο της Lafarge στη Συρία, όπως αναφέρει η έρευνα. Εκείνη την περίοδο, η ΕΕ είχε επιβάλλει κυρώσεις και αποκλεισμό στη Συρία και την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ, η οποία κυβέρνηση είχε χάσει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας από άλλες ένοπλες ομάδες.

Τον προηγούμενο Νοέμβριο είχε υποβληθεί μήνυση εναντίον της Lafarge στη Γαλλία από ομάδες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία κατηγορούσαν την εταιρία ότι χρηματοδοτούσε την τρομοκρατία στη Συρία και ότι είχε “επιχειρηματικές σχέσεις” με τον ISIS.

Η Γαλλική κυβέρνηση πιστεύει ότι τα τοπικά στελέχη της Lafarge αγόραζαν πετρέλαιο στη Συρία για τις ανάγκες του εργοστασίου, αψηφώντας τις κυρώσεις αποκλεισμού που είχαν επιβληθεί προς τις ένοπλες ομάδες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP.

 

 

Παράλληλα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι η οικονομική της πορεία πηγαίνει καλύτερα από κάθε πρόβλεψη:

Best of internet