Quantcast
THE STREAM

Πολύ κοντά στη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας

Παραδόθηκε στον Υπουργό το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για το θέμα


LUBEN CREW · 22 Φεβρουαρίου 2017

Σημαντικές εξελίξεις για όσους ανυπομονούν για τη μέρα που η κάνναβη για λόγους αναψυχής (για να το θέσουμε κομψά) θα είναι ελεύθερη προς χρήση στην Ελλάδα. Αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να αργεί ακόμη, αλλά μπορούν να ελπίζουν καθώς το πρώτο βήμα έγινε: Έναν αιώνα σχεδόν μετά την απαγόρευση της αγοραπωλησίας και χρήσης κάνναβης το 1919, βρισκόμαστε πολύ κοντά στη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρική χρήση.

Το πρώτο βήμα ήταν το πόρισμα της σχετικής Ομάδας Εργασίας, η οποία δημιουργήθηκε για να εξετάσει τη σύγχρονη ιατρική επιστημονική εμπειρία για την κάνναβη και την υπάρχουσα νομοθεσία. Το πόρισμα αυτό παραδόθηκε μαζί με προτάσεις για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Όπως αναφέρει το πόρισμα:

  • Είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού.

  • Το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α. ) όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες.

Αναφέρεται επίσης πως το Υπουργείο έχει δεσμευθεί για να πάρει μέτρα, έτσι ώστε οι ασθενείς να έχουν επιτέλους νόμιμη πρόσβαση σε σχετική φαρμακευτική αγωγή, σε περίπτωση που αυτή έχει εξακριβωθεί από την κλινική εμπειρία πως επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Όπως και να’χει, το χορτάρι της χαράς ακόμη κι αν όλα πάνε δεξιά προορίζεται άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά κανείς μπορεί πάντα να ελπίζει.

Best of internet