Quantcast
THE STREAM

Πάει ο Gucci χιτώνας: Άκυρο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη Gucci που ήθελε να κάνει επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη

Μέλη του ΚΑΣ υποστήριξαν ότι η πρόταση ήταν προσβλητική για το μνημείο


Τσαγκ · 15 Φεβρουαρίου 2017

akropolis

Ομόφωνο άκυρο έριξε το ΚΑΣ στην πρόταση του οίκου μόδας Gucci, για επίδειξη μόδας στον βράχο της Ακρόπολης, η οποία θα συνοδευόταν με χορηγία ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, σε βάθος πενταετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου:

Οι προσκεκλημένοι της επίδειξης, που θα διαρκούσε 15 λεπτά, ήταν τριακόσιοι. Εξ αυτών το 10% Έλληνες καλλιτέχνες και επίσημοι, 80% Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εκδότες περιοδικών μόδας και 10% «σημαντικοί αστέρες του Χόλιγουντ». Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10 το βράδυ, με πρόβα στις 8, ενώ οι διοργανωτές ζητούσαν, επίσης, πρόσβαση στον Ιερό Βράχο για δύο ακόμη πρόβες στις 30 και 31 Μαΐου. Δεσμεύονταν δε για άμεσο ξήλωμα των εγκαταστάσεων μετά το πέρας της εκδήλωσης.

GucciGram_Parthenon_3 - Αντίγραφο

Φωτογραφίες που είχε αναρτήσει η Gucci στο Instagram και πιθανώς δεν λειτούργησαν ενθαρρυντικά στην απόφαση του ΚΑΣ

Παρότι οι υπεύθυνοι του οίκου δεσμεύτηκαν για χορηγία 2 εκατομμυρίων ευρώ και τόνιζαν ότι η εκδήλωση θα αποφέρει πολλά οφέλη στην χώρα μας λόγω της δημοσιότητας που θα πάρει, δεν έπεισαν τους υπεύθυνους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών αλλά και της Διεύθυνση Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, που μίλησαν για πρόταση η οποία δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του μνημείου ο οποίος και δεν υπάγεται σε εμπορικές συναλλαγές.

Κάποια μέλη του ΚΑΣ υποστήριξαν ότι η πρόταση ήταν προσβλητική για το μνημείο,  και τόνισαν ότι αν άρχιζαν να δίνουν τον Παρθενώνα σε διάφορες εταιρίες, στο τέλος το μνημείο θα κατέληγε ένα φόντο για διαφημίσεις και θα έχανε τον παγκόσμιο συμβολικό του χαρακτήρα.

parthenon

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου δήλωσε ως προς την απόφαση του ΚΑΣ:

Η ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ήταν να απορρίψει το αίτημα για την παραχώρηση του Παρθενώνα και είναι κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη

και συμπλήρωσε

Ο Παρθενωνας είναι το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, της δημοκρατίας, του διαλόγου, της ελευθερίας, του πνεύματος και εμείς οι Έλληνες είμαστε οι θεματοφύλακες αυτού του συμβόλου

Σεβόμαστε τον συγκεκριμένο οίκο, αλλά είναι ασύμβατη η χρήση αυτή με το μνημείο

362_Odeon-Theatre

 

Το ΚΑΣ πάντως πρότεινε κάποιες εναλλακτικές τοποθεσίες στις οποίες μπορεί να γίνει η επίδειξη όπως το πλάτωμα του Πικιώνη, στο Λόφο του Φιλοπάππου με θεά την Ακρόπολη, ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπιείου και το πλάτωμα έξω από το Ηρώδειο, άλλα μέχρι στιγμής η Gucci δεν έχει απαντήσει.

 

 

 

Best of internet