Quantcast
THE STREAM

Τραγωδία: Σύμφωνα με επιστήμονες τα καλοψημένα τοστ και οι πατάτες μπορεί να είναι καρκινογόνα

Πάρτε μας ό,τι αγαπάμε


Τσαγκ · 23 Ιανουαρίου 2017

Τα τοστ και οι πατάτες μπορεί να αποτελέσουν δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο αν έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί τόσο πολύ που έχουν χάσει το χρυσοκίτρινο χρώμα τους, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Οι τροφές με άμυλο όταν ψηνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα και σε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να αρχίζουν να μαυρίζουν, παράγουν την επικίνδυνη ουσία ακρυλαμίδιο.

_93720087_acrylamide_food_624

Η FSA Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων της Βρετανίας, καλεί τους καταναλωτές να βγάζουν αμέσως τις πατάτες και τα το τοστ από τους φούρνους-τοστιέρες, μόλις αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα, για να μειώσουν έτσι την κατανάλωση ακρυλαμίδιου.

Παρότι σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης Cancer Research δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους η καρκινογόνος δράση των καμμένων τοστ- πατατών, μελέτες στα ζώα έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο είναι τοξικό για το DNA και προκαλεί εκτός από προβλήματα στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα και καρκίνο.

Ο σύγχρονος άνθρωπος έρχεται σε επαφή με μεγάλες ποσότητες με την καρκινογόνο ουσία που  (φυσικά και υπάρχει σε τεράστιο βαθμό και στα τσιγάρα) και γίνονται ήδη προσπάθειες στην βιομηχανία τροφίμων να μειωθεί το ακρυλαμίδιο στις επεξεργασμένες τροφές.

Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει για τις επιπτώσεις του ακρυλαμιδίου, για αυτό η FSA έχει ξεκινήσει στην Βρετανία, καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου, σε συνεργασία με  χρυσούς ολυμπιονίκες, καλώντας τον να προτιμήσει το χρυσό χρώμα στα τρόφιμα που ψήνει και που περιέχουν άμυλο.

πηγή 

 

 

 

Best of internet