Quantcast
THE STREAM

Δικαιοσύνη: Η Τσέλσι Μάνινγκ που αποκάλυψε άγνωστα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Ιράκ θα αποφυλακιστεί σύντομα τελικά

Νέες πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν στον Ασάνζ για να παραδοθεί


President Creed · 18 Ιανουαρίου 2017

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μόλις λίγες μέρες πριν την ορκομωσία του Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε επιτέλους να μειώσει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε διοχετεύσει στο WikiLeaks περίπου 700.000 διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ.

chelsea

Όπως μεταδίδει το BBC, η 29χρονη διαφυλική Τσέλσι Μάνινγκ που είχε καταδικαστεί τον Αύγουστο του 2013 σε ποινή κάθειρξης 35 ετών, θα αποφυλακιστεί την 17η Μαΐου του 2017, αντί για το 2045 όπως προβλεπόταν αρχικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Τσέλσι Μάνινγκ συνελήφθη τον Μάιο του 2010 στο Ιράκ, ενώ υπηρετούσε στον αμερικανικό στρατό. Παραδέχθηκε ότι αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες στον ιστότοπο WikiLeaks, όσον αφορά τους θανάτους μεταξύ των αμάχων που έχουν προκληθεί από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, τους κρατούμενους στη φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο και περίπου 250.000 διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ.

Τα έγγραφα αυτά που δημοσιεύθηκαν απ’ το Wikileaks συμπεριλαμβάνουν αγριότητες όπως το βίντεο του 2007 «Collateral Murder» στο οποίο βλέπουμε τον στρατό των ΗΠΑ να σκοτώνει αθώους πολίτες, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημοσιογράφου από το Reuters.

Mε την απόφαση του Ομπάμα να μειώσει σημαντικά τη θητεία της Μάνινγκ, ασκούνται τώρα εκ νέου πιέσεις στον Τζούλιαν Ασάνζ του Wikileaks για να παραδοθεί και να εγκαταλείψει το άσυλό του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο ώστε να εκδοθεί πισω στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Guardian, ένας δικηγόρος του Ασάνζ ανέφερε ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει την έκδοση του στις ΗΠΑ εάν ο Μπαράκ Ομπάμα μείωνε την ποινή της Μάνινγκς. Παρ’ όλα αυτά στο twitter του Wikileaks αναφέρεται σχετικά με τις εξελίξεις:

ΝΙΚΗ: Ο Ομπάμα μειώνει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ από τα 35 χρόνια στα 7. Η ημερομηνία αποφυλάκισης είναι πλέον η 17η Μαΐου

Ο πληροφοριοδότης των στοιχείων που αποκάλυπταν τις μαζικές παρακολουθήσεις από την NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε και αυτός:

Ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα απέκλεισε το ενδεχόμενο να απονείμει χάρη στον Σνόουντεν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Τζος Έρνεστ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο πρώην σύμβουλος της NSA “κατέφυγε στην αγκαλιά ενός αντιπάλου”, τη Ρωσία.

Πάντως σε μια από τις τελευταίες κινήσεις της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν 500 εκατομμύρια δολάρια (466,8 εκατ. ευρώ) στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να βοηθήσουν αναπτυσσόμενες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, είπε το υπουργείο Εξωτερικών χθες. Θυμίζουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι όλη η υπόθεση της κλιματικής αλλαγής είναι μια απάτη. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν κρύβεται κάποιος υπόγειος σκοπός πίσω από τη χρονική συγκυρία που ανακοινώθηκε η κατάθεση, αλλά ότι είχε αποφασιστεί ήδη από τον Μάρτιο του 2016. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η νέα κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να αρνηθεί να εκταμιεύσει το υπόλοιπο ποσό.

 

Best of internet