Quantcast
THE STREAM

Οι 8 πλουσιότεροι άνθρωποι μετά τον Αρτέμη Σώρρα που έχουν μεγαλύτερο πλούτο απ’ το μισό πληθυσμό της Γης

Πέρυσι ήταν 62, φέτος 8, του χρόνου μάλλον θα τα έχει μαζέψει ένας


LUBEN CREW · 18 Ιανουαρίου 2017

Ότι ο κόσμος είναι άδικος δεν περιμένατε να το μάθετε από εμάς, αγαπητοί φίλοι, αλλά το ότι όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο άδικος, αυτό καλό είναι να το τονίσουμε.

Ίσως θυμάστε πριν από ένα χρόνο ακριβώς που είχαμε αναφέρει ότι οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχουν περισσότερα από τους 3.5 δις φτωχότερους. Τα σοκαριστικά αυτά στοιχεία έρχονται να γίνουν σχεδόν ανατριχιαστικά για την ανθρωπότητα, αφού αποκαλύπτεται με τη νεά έρευνα της Oxfam ότι το εισόδημα που αντιστοιχεί συνολικά στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ίσο με το εισόδημα των 8 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Και δεν υπολογίζουμε καν τα τρις του Σώρρα, αλλά τους εξής:

Bloomberg-Zuckerberg-Bezos-Slim-640x480

  1. Bill Gates (Microsoft) – $75 δις
  2. Amancio Ortega (Inditex) – $67 δις
  3. Warren Buffett (Berkshire Hathaway) – $60.8 δις
  4. Carlos Slim Helu (Grupo Carso) – $50 δις
  5. Jeff Bezos (Amazon) – $45.2 δις
  6. Mark Zuckerberg (Facebook) – $44.6 δις
  7. Larry Ellison (Oracle) – $43.6 δις
  8. Michael Bloomberg (Bloomberg LP) – $40 δις

Εν ολίγοις, η Oxfam σε έκθεσή της που έγινε και φέτος με αφορμή το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, αναφέρει ότι η περιουσία των οκτώ αυτών ανθρώπων ανέρχεται στα 426 δισεκατομμύρια δολάρια, ίση δηλαδή με το εισόδημα 3,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, από το 2015 η περιουσία των πλουσιότερων άνθρωπων του πλανήτη, που ανέρχονται στο 1%, είναι μεγαλύτερη από αυτή του υπόλοιπου παγκόσμιου πληθυσμού.

Μια έρευνα του Thomas Piketty η οποία αναφέρεται στην έκθεση τηης Oxfam, υποδεικνύει ότι στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια το εισόδημα του μισού φτωχότερου πληθυσμού δεν έχει αυξηθεί καθόλου, ενώ εκείνο του πλουσιότερου πληθυσμού (1%) έχει αυξηθεί κατά 300%.

Χαρακτηριστικό είναι το γράφημα από την περσινή έκθεση της Oxfam όπου γινόταν μια -αρκετά αισιόδοξη όπως φάνηκε- πρόβλεψη για την πορεία και το ρυθμό συσσώρευσης του πλούτου:

Billionaires-on-a-Bus-Simplified-01-1 (1)

Τελικά από το λεωφορείο που χωράει τους 62 δισεκατομμυριούχους που κατέχουν πλούτο ισάξιο με το 50% του πληθυσμού, μέσα σε ένα χρόνο οι δισεκατομμυριούχοι που κατέχουν μοιράζονται τον ίδιο πλούτο χωράνε σε ένα πολυμορφικό αυτοκίνητο.

Προφανώς ο τρισεκατομμυριούχος Σώρρας δεν συμπεριλαμβάνεται στη χαρούμενη παρέα του πολυμορφικού 8θέσιου αυτοκινήτου, αλλά χαράζει τη δική του πορεία με διαστημόπλοια που κινούνται με Ελλάνια ενέργεια.

 

Best of internet