Quantcast
THE STREAM

Ακριβαίνουν από σήμερα ο καφές, τα τσιγάρα, η τηλεφωνία και τα καύσιμα

Μια προσπάθεια για να δούμε με άλλο μάτι το 2016


LUBEN CREW · 2 Ιανουαρίου 2017

Αν δεν έχετε προλάβει να κάνετε resolutions για τη χρονιά που μόλις μπήκε, τότε καλά θα κάνετε να βάλετε στη λίστα σας και την αποχή από το τσιγάρο, τον καφέ, το τηλέφωνο αλλά και την προτίμηση της πεζοπορίας έναντι της οδήγησης.

Αυτός ο τόπος, πιστός στο ραντεβού του με το “κάθε πέρσι και καλύτερα”, καλωσορίζει τη νέα χρονιά με αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, επιβαρύνσεις τσιγάρα, τέλη στην τηλεφωνία και αυξήσεις στον καφέ. Προφανώς αφού η φορολογία για τα ακίνητα έχει πιάσει ταβάνι, σειρά έχουν οι καφέδες, τα τσιγάρα, η τηλεφωνία και οι μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα, ώστε το 2017 να μας πάρει ό,τι δεν πρόλαβε να μας πάρει το 2016.

coffee-and-cigarettes

Ο Iggy Pop και ο Tom Waits μάλλον δεν θα επισκευτούν την Ελλάδα μέχρι να αλλάξει η φορολογία

Συγκεκριμένα πιο φτωχοί θα γίνουν φέτος οι καπνιστές, αφού όπως διαβάζουμε στο iefimerida, ο πάγιος φόρος στον καπνό θα φτάνει στα 17 ευρώ το κιλό, ενώ ο αναλογικός φόρος θα φτάσει στο 26% από 20% που ήταν. Έτσι οι επιβαρύνσεις αναμένεται να φτάσουν περί το 1 ευρώ το πακέτο. Κακά είναι τα νέα και για τους ατμιστές, επειδή πέραν του ότι μοιάζουν λές ρουφάνε το πουλί του ρόμποκοπ, θα επιβληθεί ειδικός φόρος 10 λεπτών σε κάθε χιλιοστόμετρο του υγρού των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Αύξηση και στο κόστος της τηλεφωνίας έφερε όμως το νέο έτος καθώς επιβάλλεται τέλος 5%, το οποίο θα προηγηθεί του υπολογισμού του ΦΠΑ 24%. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μία αύξηση 6% στο σύνολο του λογαριασμού των σταθερών τηλεφώνων.

Η αμόλυβδη αναμένεται να φτάσει στο 1,54 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 5% μέσα σε δύο εβδομάδες. Το Diesel κίνησης θα φτάσει στο 1,30 ευρώ σημειώνοντας άνοδο περίπου 12%, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση θα καταγράψει το υγραέριο κίνησης που θα αγγίξει το 15%. «Οι αυξήσεις καθημερινά είναι αρκετά σημαντικές. Άρα λοιπόν έχουμε μια αύξηση περίπου ισόποση του ειδικού φόρου κατανάλωσης το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Θα δούμε λοιπόν πολύ υψηλότερα τις τιμές» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου.

Σε εφαρμογή είναι από χθες και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ που φτάνει στα 3 ευρώ ανά κιλό καβουρντισμένου και 4 ευρώ ανά κιλό στιγμιαίου, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση από 10 έως 20% τις λιανικές τιμές στις καφετέριες.

Αυτή η επικείμενη αύξηση στον καφέ είναι που αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα για τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος άλλωστε έχει στηρίξει το επικοινωνιακό του ύφος πάνω στα εσπρεσσάκια:

Καλή χρονιά και καλή τύχη με το κόψιμο του τσιγάρου, του καφέ, του τηλεφώνου και των μετακινήσεων με το αμάξι.

Best of internet