Quantcast
THE STREAM

Καταρρέει το σύστημα υγείας της Ελλάδας σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian

Καλύτερα να μην αρρωστήσεις στην Ελλάδα


THE NEWSROOM · 2 Ιανουαρίου 2017

Το σύστημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα καταρρέει σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, ο οποίος αναφέρει ότι ασθενείς οι οποίοι θα μπορούσαν να ζουν, πεθαίνουν στα ελληνικά νοσοκομεία.

screen-shot-2017-01-02-at-11-36-33-am

“‘Aσθενείς που θα έπρεπε να ζουν, πεθαίνουν’: Η κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Η πολιτική λιτότητας του Αλέξη Τσίπρα έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε ‘ζώνες κινδύνου’, όπως λένε οι γιατροί, ενώ πολλοί φοβούνται ότι τα χειρότερα έπονται.” αναφέρει στον τίτλο του ρεπορτάζ ο Guardian.

Το δημοσίευμα αναφέρει οι ασθενέστεροι της κοινωνίας πλήττονται περισσότερο από το αποδυναμωμένο σύστημα υγείας στην Ελλάδα, το οποίο πλησιάζει σε κατάρρευση μέσω της αύξησης ποσοστών θνησιμότητας και απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων, αλλά και από την έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία λόγω λιτότητας και μνημονίων.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ ο Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ηγείται της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ):

Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιζήσουν, πεθαίνουν. Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων πρόσφατα αποκάλυψαν ότι περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο για ανάπτυξη δυνητικά θανατηφόρων νοσοκομειακών λοιμώξεων, με 3.000 θανάτους να αποδίδονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο ρυθμός εμφάνισης ήταν σημαντικά υψηλότερος σε μονάδες εντατικής θεραπείας και θαλάμους νεογνών αναφέρει η έκθεση η οποία ωστόσο περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα μεταξύ του 2011 και του 2012. Ωστόσο ο κος Γιαννακός είπε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Όπως και άλλοι γιατροί που έχουν εργαστεί στο ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας από την ίδρυσή του το 1983, ο επικεφαλής της Ένωσης κατηγόρησε την έλλειψη προσωπικού, την  ανεπαρκή υγιεινή και την απουσία των προϊόντων καθαρισμού για τα προβλήματα.  

Ένας νοσοκόμος σε δημόσιο νοσοκομείο στην Αθήνα. Πολλοί γιατροί και νοσοκόμοι εργάζονται υπερωρίες ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα δημόσιας υγείας. Φωτογραφία: Aris Messinis/AFP/Getty Images

Ένας νοσηλευτής σε δημόσιο νοσοκομείο στην Αθήνα. Πολλοί γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται υπερωρίες ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα δημόσιας υγείας. Φωτογραφία: Aris Messinis/AFP/Getty Images

«Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα», είπε, αναφέροντας την περίπτωση της γυναίκας που πέθανε τον περασμένο μήνα μετά από χειρουργείο ρουτίνας στο πόδι σε ένα δημόσιο νοσοκομείο στη Ζάκυνθο. «Οι περικοπές είναι τέτοιες ώστε ακόμη και σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κλίνες», αναφέρει.

«Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Το προσωπικό είναι τόσο καταπονημένο που δεν έχει χρόνο για να πλύνει τα χέρια του ενώ συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως», καταλήγει ο κος Γιαννάκος.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, ο τομέας της υγείας στην Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλους εξ’ αιτίας της κρίσης: από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο. Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από ένα προ κρίσης επίπεδο που ήταν στο 9,9%. Μάλιστα, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, και σεντόνια.

Εκτός από την κακή κατάσταση στην οποία λειτουργούν τα νοσοκομεία, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι όλο και περισσότεροι ανασφάλιστοι πολίτες. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μείνει χωρίς κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης. Οι ελλείψεις ανταλλακτικών είναι τέτοιες που τα μηχανήματα σάρωσης και άλλες διαγνωστικές συσκευές να έχουν γίνει όλο και πιο ελαττωματικές.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC Πηγή: www.lifo.gr

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, διότι όσοι συναταξιοδοτήθηκαν, δεν αντικαταστάθηκε ποτέ» δήλωσε στον Guardian ο γιατρός Γιάννης Παπαδάτος, υπεύθυνος μονάδας εντατικής θεραπείας σε ένα από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. «Επίσης, υπάρχει το πρόβλημα  εξοπλισμού και έλλειψη προμηθειών, όπως γάντια, καθετήρες, και γάζες καθαρισμού» προσθέτει.

Παρά τις ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων, ανταλλακτικών και προϊόντων καθαρισμού, σύμφωνα με τον Guardian αυτό που κρατάει όρθιο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι οι μικρές πράξεις ηρωισμού από γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται υπερωρίες και από χορηγίες και φιλάνθρωπους οι οποίοι βοηθούν επίσης.

 

Best of internet