Quantcast
THE STREAM

ΗΠΑ: Αθώος καταδικάζεται άδικα σε 31 χρόνια φυλακή και το μόνο που πήρε για αποζημίωση είναι 75 δολλάρια

Mπήκε στη φυλακή 23 χρονών και είναι πλέον 61 χωρίς καμία αποζημίωση


LUBEN CREW · 22 Δεκεμβρίου 2016

161216143727-02-tn-man-recieves-75-after-being-wrongfully-convicted-exlarge-169

Aφού έκατσε στη φυλακή 31 χρόνια για ένα έγκλημα που δε διέπραξε, ο Lawrence McKinney προσπαθεί να κερδίσει από το κράτος την αποζημίωση που δικαιούται για τα χρόνια ζωής που του πήρανε. Μέχρι στιγμής, του έχουν δοθεί μόλις 75 δολλάρια $.

Τον Οκτώβριο του 1977 μια γυναίκα στο Memphis βιάστηκε μέσα στο σπίτι της από δύο διαρρήκτες. Αργότερα, αναγνώρισε ως έναν εκ των δύο τον 22χρονο εκείνη την εποχή γείτονά της, Lawrence McKinney, ο οποίος χωρίς πολλά πολλά δικάστηκε το 1978 για βιασμό και διάρρηξη και καταδικάστηκε σε 115 χρόνια φυλακής.

161216143521-01-tn-man-recieves-75-after-being-wrongfully-convicted-exlarge-169

H δικαίωση για τον McKinney ήρθε το 2008, που το τεστ DNA απέδειξε την αθωότητά του  (δεν αθωώθηκε όμως) και όταν αποφυλακίστηκε το 2009, η Διεύθυνση Σωφρονισμού του Tennessee του έδωσε 75 δολλάρια για να ξαναρχίσει τη ζωή του. Ακόμα και γι’αυτά, όπως είπε ο ίδιος “Επειδή δεν είχα ταυτότητα, μου πήρε τρεις μήνες για να μπορέσω να τα εισπράξω”.

Προφανώς τώρα ο 61χρονος πλέον McKinney ζητάει κάτι παραπάνω από την Πολιτεία του Tennessee. Πιο συγκεκριμένα, ζητάει από τον κυβερνήτη Bill Haslam να τον αθωώσει επίσημα.

Έλα όμως που το αντίστοιχο Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε ενάντια στην αθώωση του McKinney. Όπως είπε η εκπρόσωπος τύπου του συμβουλίου Melissa McDonald:

“To συμβούλιο επανεξέτασε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το έγκλημα, την καταδίκη και τις εφέσεις που ακολούθησαν, όπως επίσης και όλες της πληροφορίες που έδωσε ο ένοχος.

Αφού λήφθηκαν υπόψη όλες οι αποδείξεις, το συμβούλιο δεν βρήκε ξεκάθαρες και πειστικές αποδείξεις της αθωότητας του και αρνήθηκε να του δώσει χάρη σε αυτό το θέμα.”

Φυσικά, τίποτε δε γίνεται κατά τύχη ή επειδή τα μέλη του συμβουλίου είναι απλά σκαλωμένα. Αν ο McKinney αθωωνόταν επίσημα, θα άνοιγε νομικά ο δρόμος για να αποζημιωθεί με το ποσό του 1 εκατομμυρίου δολλαρίων για τις δεκαετίες που έμεινε άδικα στη φυλακή.
[Βreak height=50]
O Jack Lowery, ένας από τους δικηγόρους του McKinney, σχολίασε πως η απόφαση θα έπρεπε να ανήκει μόνο στον κυβερνήτη Haslam, καθώς πολλά από τα μέλη του συμβουλίου δεν έχουν καν νομική κατάρτιση. Άρα δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις.
 [Βreak height=50]
Παρότι ο ίδιος και η ομάδα του είναι αισιόδοξοι, ο McKinney γνωρίζει πως αυτή είναι η τελευταία του ευκαιρία για αθώωση. Είναι ήδη η δεύτερη προσπάθεια του: αρχικά προσπάθησε το 2010, αλλά ο τότε κυβερνήτης Phil Bredesen δε δέχτηκε το αίτημά του πριν λήξει η θητεία του.
“Παρότι πέρασα τη μισή ζωή μου φυλακισμένος για ένα έγκλημα που δεν έκανα, δε νιώθω ούτε πίκρα ούτε θυμό για κανέναν και ο λόγος είναι ότι βρήκα τον Κύριο και παντρεύτηκα μια καλή γυναίκα.
Το μόνο που ζητώ είναι να μου φερθούν σωστά και δίκαια για ό,τι μου συνέβη. Δεν έκανα τίποτα και το μόνο που ζητώ είναι δικαιοσύνη.”
Εμείς και το Θεό να είχαμε βρει αποκλείεται να ήμασταν τόσο ψύχραιμοι.

Best of internet