Quantcast
THE STREAM

Αθωώθηκαν με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου οι 11 οροθετικές γυναίκες που είχαν διαπομπευτεί 4 χρόνια πριν

Οι 4 απ’ τις 7 εν ζωή γυναίκες απολογήθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών


THE NEWSROOM · 16 Δεκεμβρίου 2016

Mε ομόφωνη ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας αθωώθηκαν οι 11 οροθετικές γυναίκες που συνελήφθησαν το 2012 με την κατηγορία ότι εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του HIV/AIDS. Τέσσερα χρόνια μετά τη διαπόμπευσή τους σε όλο το πανελλήνιο, ζουν μόνο οι 7 από τις 11 αθωωμένες πλέον γυναίκες.

Όπως διαβάζουμε εδώ, η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και δάκρυα από το ακροατήριο, ενώ η εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας, με την οποία ζητήθηκε η αθώωση των γυναικών από την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης κατά συρροή, ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε”Δεν θα αναφερθώ στα όσα προέκυψαν, κατά την ακροαματική διαδικασία, αλλά σε όσα δεν προέκυψαν” και συνέχισε:

δεν προέκυψε ουδόλως ότι εκδίδονταν, ουδόλως ότι ερχόντουσαν σε σαρκική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού με άλλα άτομα, ουδόλως -εκτός της πρώτης κατηγορουμένης- ότι γνώριζαν την οροθετικότητά τους. Προϋπόθεση για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης είναι ο δόλος, η μη χρήση προφύλαξης. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω. Ζητώ να  παύσει η ποινική δίωξη για όσες έχουν αποβιώσει και να αθωωθούν οι υπόλοιπες κατηγορούμενες.

Σήμερα το τριμελές πλημμελειοδικείο Αθήνας εκτός από την απαλλαγή τους, έκανε και την αρχή της αποκατάστασης των εν ζωή γυναικών, αφού μετά από αίτημα σύσσωμης της υπεράσπισης, έκρινε ότι πλέον καταργεί την εισαγγελική διάταξη με την οποία δημοσιοποιήθηκαν τα προσωπικά στοιχεία των κοριτσιών. Όσο για τα ήδη αναρτημένα δημοσιεύματα, οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άλλωστε αυτό ήταν το αίτημα όλων των κοριτσιών που απολογήθηκαν το πρωί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, να αποκατασταθεί το όνομά τους:

Προσπαθώ να κάνω μια καινούργια αρχή να τα αφήσω όλα πίσω. Είμαι καθαρή, έχω βρει μια εθελοντική δουλειά, το ανοσοποιητικό μου είναι δυνατό. Και εργασία επεχείρησα να βρω, αλλά όλα σταμάτησαν λόγω της ιστορίας αυτής. Οποιαδήποτε υγιής σχέση προσπαθώ να κάνω, πάντα φοβάμαι ότι θα μπουν στο ίντερνετ, θα δουν τις φωτογραφίες και θα πρέπει να εξηγώ στον καθένα τί έχει συμβεί. Περάσαμε δύσκολα όχι μόνο από αυτή την ιστορία, αλλά για τον τρόπο που έμαθα την οροθετικότητά μου”.

Απολογούμενες οι τέσσερις από τις κατηγορούμενες περιέγραψαν τα δύσκολα χρόνια της εξάρτησής τους από ναρκωτικές ουσίες, αλλά και την ημέρα που προσήχθησαν από την αστυνομία. Όλες τους υποστήριξαν ότι βρέθηκαν χωρίς να το καταλάβουν στο Μεταγωγών, ενώ τους είχαν πει ότι επρόκειτο για εξακρίβωση στοιχείων. Μόνο μία γνώριζε ήδη την οροθετικότητά της. Οι υπόλοιπες το έμαθαν κλεισμένες σε ένα δωμάτιο, εν μέσω στερητικού συνδρόμου.

Εισαγγελέας: Γιατί πιστεύετε ότι σας προσήγαγαν;

Κατηγορούμενη: γιατί αυτή ήταν η εντολή τους τη συγκεκριμένη ημέρα. Να μαζέψουν όλες τις γυναίκες γύρω από την Ομόνοια. Μάζεψαν 90 – 100 γυναίκες. Άδειασαν οι δρόμοι εκείνο το βράδυ. Η αστυνομία συνέλαβε όλες τις γνωστές της φυσιογνωμίες εκείνο το βράδυ και όλες ήταν χρήστες.

Θυμίζουμε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε εκδώσει την προεκλογική περίοδο το 2012 ως Υπουργός Υγείας, την κατάπτυστη υγειονομική διάταξη 39Α, η οποία βασιζόταν σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940:

loverdos_9

«Εχοντας υπόψη την ανάγκη λήψης μέτρων για να προστατευτεί η υγεία του πληθυσμού, αποφασίζουμε: Λοιμώδη νοσήματα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία θεωρούνται τα νοσήματα που ορίζονται ρητώς από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ειδικά για το HIV, HBV, HCV θα υπάρχει ειδικός έλεγχος για τα άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για τα εκδιδόμενα άτομα. Οι αστυνομικές αρχές παρέχουν κάθε νόμιμη συνδρομή.

“Οι παραβάτες των διατάξεων της παρούσας τιμωρούνται κατά τα οριζόμενα. Τώρα, αν κάποιος δεν δεχτεί τον έλεγχο, τον κάνουμε με το ζόρι”

 

 

Best of internet