Quantcast
POLITIX

H Nομική κλείνει με ΜΑΤ για να μη μιλήσει ο Δ. Κουφοντίνας μέσω skype σε εκδήλωση για τα δικαιώματα των κρατούμενων

Αφότου η Κοσμητεία της Νομικής ζήτησε από τις Φυλακές Κορυδαλλού να μη μιλήσει ο κρατούμενος


felix · 14 Δεκεμβρίου 2016

Πόσο φοβερό μπορεί να είναι πια το ζήτημα του να μιλήσει το καταδικασμένο μέλος της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας από το τηλέφωνο σε εκδήλωση για τα δικαιώματα των κρατουμένων; Κι όμως, απ’ό,τι φαίνεται, για την κοσμητεία της Νομικής Σχολής Αθήνας, είναι τόσο που να του το απαγορεύσουν χωρίς να κάνουν δημόσιο το σκεπτικό τους.

Το στόρι έχει ως εξής: Σήμερα στις 14/12/2017 θα γινόταν στη Νομική Σχολή της Αθήνας εκδήλωση της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους “Φωνή Λευτεριάς”, όπου θα συζητούνταν και το ζήτημα των νομικών δικαιωμάτων των κρατούμενων, στην οποία θα συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, νομικοί και πολλοί ακόμη. Η Νομική Σχολή είχε ήδη δείξει δείγματα γραφής, απαγορεύοντας να δίνεται γενικά η σχολή για εκδηλώσεις εδώ και καιρό.

%ce%b1%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%b1_ko%cf%85%cf%86%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%b1%cf%82

Τα πρώτα δείγματα γραφής φάνηκαν όταν η διοίκηση πριν λίγες μέρες απαγόρευσε όλες τις εκδηλώσεις στο συγκεκριμένο κτήριο για την επόμενη χρονιά. Πολτικές και ακαδημαϊκές εκδηλώσεις φυσικά είναι κάτι που γίνεται και γινόταν (ελπίζουμε να συνεχίσει και να γίνεται) στα πανεπιστήμια της χώρας.

Οι οργανωτές της εκδήλωσης παρόλαυτα επέμειναν στο να γίνει η συγκεκριμένη συζήτηση. Όταν έγινε αυτό αντιληπτό, η διοίκηση της σχολής σε μια πρωτοφανή κίνηση η οποία φαίνεται ακόμη πιο αλλοπρόσαλη όταν αυτός που την κάνει είναι η κοσμητεία της Νομικής Σχολής της Αθήνας (οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της διδασκαλίας των νέων νομικών) έστειλε απόρρητο εμπιστευτικό στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου διατυπώνεται η απαίτηση να απαγορευτεί στον Κουφοντίνα να μιλήσει από το τηλέφωνο στην εκδήλωση.

Όπως γράφεται και στη σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, ανακοινώθηκε στον Κουφοντίνα από στελέχη της φυλακής, ότι με βάση το έγγραφο της Νομικής (το οποίο δε μπόρεσε να δει), η φυλακή θα είναι υπόλογη αν αυτός μιλήσει ο καταδικασμένος σε ισόβια κρατούμενος στην εκδήλωση. Την πληροφορία επιβεβαίωσε στην Εφσυν η συνήγορος του Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, όπου αναφέρεται και αυτό:

Του επισημάνθηκε ότι σε περίπτωση που γίνει αυτή η παρέμβαση ζητείται να τιμωρηθεί πειθαρχικά και ότι αντίστοιχο έγγραφο έχει κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με ανάλογο περιεχόμενο. Η συνήγορος του κρατουμένου προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τη διεύθυνση των φυλακών, αλλά ο διευθυντής δεν βγήκε ποτέ στο τηλέφωνο.

Όπως γράφεται και στην ανακοίνωση της Φωνής Λευτεριάς:

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Η διοίκηση της Φυλακής Κορυδαλλού ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ότι έλαβε εμπιστευτικό έγγραφο από τη Νομική Σχολή του πανεπιστήμιου της Αθήνας, η οποία ζητά να απαγορευτεί στον Δ. Κουφοντίνα να παρέμβει στην εκδήλωση αλληλεγγύης που οργανώνεται αύριο (Τετάρτη, 14 Δεκέμβρη) σε αμφιθέατρο της Σχολής.

Το ίδιο εμπιστευτικό έγγραφο έχει σταλεί και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

ÄÉÊÇ 17Í ÁÐÏËÏÃÉÁ ÄÇÌÇÔÑÇ ÊÏÕÖÏÍÔÉÍÁ

Δεν πρόκειται για ενέργεια της Αντιτρομοκρατικής της ΕΥΠ/ΚΥΠ, κάποιου εισαγγελέα ή ανακριτή. Οι διοικούντες ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, που διδάσκει (υποτίθεται) τους φοιτητές του ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου και ιδιαίτερα τα δικαιώματα του κατηγορούμενου ή του κρατούμενου πρέπει να γίνονται σεβαστά, μπαίνει επικεφαλής σε μια παράνομη εκστρατεία φίμωσης ενός πολιτικού κρατούμενου.

Και η διοίκηση της Φυλακής, η οποία δεν καλύπτεται από κανένα αυτοδιοίκητο, αλλά ελέγχεται απολύτως από την κυβέρνηση, σπεύδει να ικανοποιήσει αυτό το προκλητικό αίτημα, μεταφέροντας στον Δ. Κουφοντίνα προφορική απαγόρευση και αρνούμενη να του κοινοποιήσει το έγγραφο της Νομικής, με το πρόσχημα ότι είναι εμπιστευτικό.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, σήμερα το πρωί η Κοσμητεία έκλεισε τη σχολή και ακύρωσε τα σημερινά μαθήματα (κάνοντας πρακτικά lock-out) επικαλούμενη τεχνικούς λόγους. Όταν οι φοιτητές προσέλευσαν στη Σχολή για να διαμαρτυρηθούν για τη συγκεκριμένη απόφαση, ήρθαν τα ΜΑΤ και απέκλεισαν τα κτήρια:

15571162_1477379098958112_139011615_n

15577746_1477379025624786_995804946_n

Aναμένονται σίγουρα εξηγήσεις από την Κοσμητεία για τις πρωτοφανείς αυτές κινήσεις (οι κρατούμενοι μέχρι στιγμής επικοινωνούν ελεύθερα από το τηλέφωνο για εκδηλώσεις και συνεντεύξεις). Επίσης, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα ΜΑΤ βρίσκονταν ακόμη στα πέριξ του ιδρύματος.

 

 

Best of internet