Quantcast
POLITIX

Το ΔΝΤ ζητάει ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου για ακόμα βαθύτερη ανάπτυξη

Επιτέλους βρήκαμε τι θα κάνουμε τα λεφτά που μας περισσεύουν


LUBEN CREW · 7 Δεκεμβρίου 2016

Νέες ιδέες για ακόμα περισσότερη ανάπτυξη φαίνεται ότι έστειλε στην Ελληνική Κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο Έθνος, το ΔΝΤ έστειλε email την περασμένη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ζητώντας να νομοθετήσει μέσα στο μήνα το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων για 52 Κυριακές το χρόνο.

kyriaki-anoikta-katastimata

Εν ολίγοις, το ΔΝΤ, ξεχωριστά από τους άλλους θεσμούς, ζητάει από το Υπουργείο να νομοθετήσει τη λειτουργία των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές του χρόνου, εν όψει του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης. Μάλιστα φαίνεται ότι το ΔΝΤ ανέφερε στο email ότι το μέτρο συμπεριλαμβανόταν και στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης απάντησε αρνητικά στην πρόταση του ΔΝΤ, γνωστοποιώντας όμως ότι θα προχωρήσουν σε τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Για την ακρίβεια σκοπεύουν να δώσουν τη δυνατότητα σε αντιπεριφερειάρχες και εμπορικούς φορείς να συναποφασίζουν την επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων και επιπλέον Κυριακές από τις οκτώ ετησίως που ισχύουν στην υπάρχουσα νομοθεσία. Αυτή η δυνατότητα θα δίνεται σε περιοχές οι οποίες θα προσδιορίζονται ως τουριστικές με γενικά κριτήρια που θα θεσπίσει το Υπουργείο.

 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι το σημερινό σύστημα αποδίδει, αφού σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το ΥΠΟΙΚ ο μέσος όρος του αριθμού Κυριακών που είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα σε όλους τους νομούς, είναι 38,6, αφού ο νόμος Χατζηδάκη καθορίζει μεν τη λειτουργία σε 8 Κυριακές το χρόνο, αλλά δίνει τη δυνατότητα σε αντιπεριφερειάρχες να αποφασίζουν με βάσει τις ανάγκες των περιοχών και των αγορών τους και επιπλέον Κυριακές.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Χατζηδάκη καθορίζει τη λειτουργία σε οκτώ Κυριακές τον χρόνο, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους αντιπεριφερειάρχες να αποφασίζουν με βάση τις ανάγκες των περιοχών και των αγορών τους και επιπλέον Κυριακές.

Τέλος, οι πληροφορίες του Έθνους αναφέρουν ότι το ΥΠΟΙΚ ανέφερε στο ΔΝΤ ότι όποια νομοθετική πρωτοβουλία και να πάρει η ελληνική κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής που είχαν κάνει μικρομεσαίοι και εμποροϋπάλληλοι για την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του 2014 που όριζε την πιλοτική λειτουργία καταστημάτων για όλες τις Κυριακές σε τρεις περιοχές της χώρας.

 

Best of internet