Quantcast
POLITIX

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Καταστατικές συγκρούσεις και διπλή ψηφοφορία με παρέμβαση Τσίπρα

Σε αρχηγικό κόμμα από κόμμα αρχών μετατρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ


Bobol Gordello · 16 Οκτωβρίου 2016

Απείρου πολιτικού κάλλους ενδοοργανωτικά σκηνικά είχαμε χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα εν λόγω συμβάντα προέρχονται από την ψηφοφορία περί του ζητήματος της σύνθεσης της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ποιες ήταν οι προτάσεις:

  • Εκ μέρους της ΚΕ, να μειωθούν τα μέλη της Επιτροπής σε 151 από 201, με ποσόστωση φύλου 1/3 και 25% ποσόστωση κυβερνητικών στελεχών (υπουργοί και αμειβόμενοι σε κυβερνητικές θέσεις και οργανισμούς).
  • Εκ μέρους των “αντιπολιτευόμενων” 53, με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τα μέλη της επιτροπής να παραμείνουν ως έχουν στα 201, με εκπρόσωπό τους να δηλώνει τον προβληματισμό του για την παράλληλη μείωση των θέσεων με την αύξηση του κυβερνητικού income λόγω της παραπάνω ποσόστωσης.
  • Εκ μέρους του στελέχους Άλκη Ρήγου (ένας αλλά μόνος), να μειωθούν τα μέλη σε 101.
tsakkkalotos-708

Είμαστε 2, είμαστε 3 και γίναμε 53

Η ψηφοφορία ανέδειξε πρώτη την πρόταση της ΚΕ για μείωση των μελών της στις 151, όμως η βάση διαφώνησε στο κομμάτι της κυβερνητικής ποσόστωσης, ζητώντας σε αυτό το 25% να συμπεριλαμβάνονται και βουλευτές του κόμματος, ώστε να μπορούν να εκλέγονται στην ΚΕ περισσότερα κομματικά στελέχη. Μη γίνει δηλαδή περισσότερη δεξιά παρέκκλιση λόγω της εισχώρησης περισσότερων κυβερνητικών.

Η ελπίδα για το τέλος της δεξιάς παρέκκλισης του ΣΥΡΙΖΑ

Η ελπίδα για το τέλος της δεξιάς παρέκκλισης του ΣΥΡΙΖΑ

Η βάση μίλησε, καθότι το ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία, και υπερίσχυσε η άποψη που ήθελε στην ποσόστωση να μπαίνουν και βουλευτές. Εκεί, όμως, βγήκε στο προσκήνιο το γελαστό παιδί και πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, και ζήτησε να ξανατεθεί το θέμα από το μηδέν και να επαναληφθεί η ψηφοφορία.

tsipras

Ρε γαμημένε Δραγασάκη, μπες μέσα να ψηφίσεις που μου ξεκίνησες τα ουίσκια από τώρα και πες το και στο Φλαμπουράρη γιατί δεν έχω κάρτα

Στα καπάκια χώνεται και εκ μέρους της επιτροπής πολιτικής απόφασης και ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος θυμάται ότι το εν λόγω ζήτημα (της ποσόστωσης) αφορά το καταστατικό του κόμματος και μπορεί να λυθεί σε καταστατικό συνέδριο, με αποτέλεσμα να θεωρεί κακώς γενομένη όλη τη διαδικασία της συγκεκριμένης ψήφισης. Άλλωστε, σύμφωνα με το καταστατικό το 25% της ΚΕ καταλαμβάνουν έμμισθα κυβερνητικά στελέχη στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι βουλευτές επειδή θεωρούνται αιρετοί.

Ο καταστατικός

Ο καταστατικός

Το γελαστό παιδί ξαναβγαίνει στο βήμα, όπου υπερασπίζεται μεν την τοποθέτηση και τη λογική Βίτσα, ως γαλαντόμος πρόεδρος δε διακηρύττει πως ως κυρίαρχο σώμα η βάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δικαίωμα στο λάθος και επαναφέρει το ερώτημα σε ψηφοφορία.

Δε ζήτησα να παρθεί πίσω μια απόφαση ζήτησα το προεδρείο να ξαναβάλει το ζήτημα σε διαδικασία επειδή είναι σοβαρό. Ένα λάθος δε διορθώνεται με άλλο λάθος.

Έτερα κορυφαία στελέχη παρενέβησαν και, τελικά, η ψηφοφορία διεξήχθη ξανά. Με την ποσόστωση του 25% τελικά να μην περιλαμβάνει βουλευτές.

ψηφοφορια συριζα

Κερδάμε

Σε καμιά δεκάρα χρόνια κάποιος σημερινός νεολαίος θα τρώει κάποιον γουλιανό ή κάποιον κυπρίνο πλάι στη λίμνη Βόλβη και θα ζητά νέο Συνέδριο για να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, από αρχηγικό κόμμα, κόμμα αρχών.

Best of internet