Quantcast
POLITIX

To Facebook απαγορεύει να ανεβάσεις φωτογραφία που έχει πάρει Πούλιτζερ επειδή δείχνει γυμνό (PHOTO)

Ναι, τη γνωστή φωτογραφία με το κοριτσάκι από το Βιετνάμ


felix · 9 Σεπτεμβρίου 2016

Όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε αυτό το άρθρο, θα ασχολούμασταν με την Νορβηγία. Στη Νορβηγία λοιπόν δεν ενθουσιάστηκαν ακριβώς με την απόφαση του Facebook να λογοκρίνει “κατεβάζοντας¨μια πασίγνωστη φωτογραφία η οποία παραβίασε την αυστηρή πολιτική του παγκόσμιου πλέον social media ενάντια στο γυμνό. Καταλαβαίνετε πως δε μιλάμε για κάποια ιστορική γυμνή φωτογραφία του Helmut Newton.

Vietnam_Kim_Phúc

To Facebooκ κατάφερε να απαγορεύσει για λόγους γυμνότητας την πασίγνωστη, ιστορική και τιμημένη με Πούλιτζερ φωτογραφία που τράβηξε το 1972 ο Βιετναμέζος φωτογράφος του Associated Press, Nick Ut, που απεικονίζει την 9χρονη τότε Kim Phuc μαζί με μια ομάδα παιδιών, να τρέχει γυμνή να γλιτώσει από τις βόμβες ναπάλμ αεροσκαφών του Νότιου Βιετνάμ που βομβάρδιζαν τη χώρα τους με τις ευλογίες (και τις βόμβες) των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του πασίγνωστου πολέμου.

Vietnam Napalm 1972

Τη φωτογραφία αυτή ανέβασε στο Facebook ο Νορβηγός συγγραφέας Τομ Έγκελαντ πριν κάποιο διάστημα στην προσωπική του σελίδα. Το Facebook όμως την κατέβαζε ως “άσεμνη”, επειδή παραβίαζε την πολιτική του FB που υπαγορεύει ότι:

«Κάθε φωτογραφία ανθρώπων που επιδεικνύουν τα γενετικά τους όργανα ή τα ολόγυμνα γυναικεία στήθη, θα αφαιρείται».

Αρχικά πρέπει να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι στοχοποιούνται μόνο τα γυναικεία στήθη (αν έκαναν copy paste ανδρικές ρώγες δηλαδή;). Το γεγονός προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και της ίδιας της Kim, η οποία πλέον είναι μόνιμος κάτοικος Καναδά:

«Η Κιμ είναι εξαιρετικά λυπημένη από το γεγονός πως κάποιοι μπροστά σε μια τέτοια εικόνα είναι δυνατόν να επικεντρώνονται στο γυμνό και όχι στο ισχυρό μήνυμα που μεταφέρει»

δήλωσε εκπρόσωπος του ιδρύματος «Kim Phuc». Η Kim ακόμη κουβαλάει τις πληγές εκείνου του πολέμου. Κυριολεκτικά:

image

Τελικά όμως, δεν περιορίστηκε στη Νορβηγία η εκστρατεία του Ζούκερμπεργκ υπέρ της πολιτικής ορθότητας. Και το γνωστό ελληνικό δημοσιογραφικό μέσο Infowar ήρθε αντιμέτωπο με το κατέβασμα της φωτογραφίας όταν την ανέβασε στη σελίδα του στο facebook, αλλά δέχθηκε προειδοποίηση ότι μπορεί και να μπλοκαριστεί και η ίδια η σελίδα:

facebook_napalm

Η στιγμή που η πολιτική ορθότητα γίνεται κανονικότατη παράνοια. Εδώ μια εικόνα κατάλληλη για να απεικονιστεί η φρίκη του πολέμου και να μην τα σπάσετε και με το Ζούκερμπεργκ:

Vietnam Napalm 1972

(πηγή)

 

Best of internet