Quantcast
POLITIX

Το 25% των Ελλήνων φοβάται τους εμβολιασμούς λόγω συνομωσιολογίας και ελλιπούς ενημέρωσης

Τι να τα κάνεις τα εμβόλια όταν σε ψεκάζουν;


Τσαγκ · 9 Σεπτεμβρίου 2016

bigstock-Injecting--110005712

Το 25% των Ελλήνων πιστεύει ότι δεν είναι ασφαλές το να κανουν εμβόλια. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιο πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο των ανθρώπων που πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα, ο οποίος βρίσκεται στο 12%.

Αυτά τα στοιχειά προκύπτουν από μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής και του Imperial College του Λονδίνου και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “EbioMedicine”.

Η έρευνα έγινε με δειγματοληπτικές μελέτες σε 69 χώρες και με την συμμετοχή 66.000 ανθρώπων. Στην ερεύνα οι επιστήμονες ανέλυσαν τις απόψεις των ερωτηθέντων στο κατά πόσο θεωρούν τα εμβόλια ασφαλή, σημαντικά, αποτελεσματικά και συμβατά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Είναι η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει πότε πάνω στο θέμα της αντίληψης των ανθρώπων για τους εμβολιασμούς.

Εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης και την μεγαλύτερη  αμφισβήτηση απέναντι στα εμβόλια (15,8%), ενώ την μικρότερη έλλειψη εμπιστοσύνης έχουν η ΝΑ Ασία (4,4%) και η Αφρική (7,4%).

Woman Receiving Vaccination in Arm.

Πρωταθλητές στον σκεπτικισμό όσον αφορά τον εμβολιασμό αναδεικνύονται  οι Γάλλοι, με ποσοστό 40%. Το υψηλό ποσοστό αυτό οφείλεται στους φόβους για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κυρίως για την ηπατίτιδα Β και τον ιό HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Πολλοί γονείς λόγω των φόβων που έχουν απέναντι sτα εμβόλια, δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους και αυτό ενέχει σοβαρούς κίνδυνους για την δημόσια υγεία, όπως την αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας και ιλαράς.

Καμιά θρησκεία σύμφωνα με την έρευνα δεν φαίνεται να εναντιώνεται στους εμβολιασμούς (εκτός από μεμονωμένες θρησκευτικές ομαδες). Ενδιαφέρον προκαλεί το  ότι οι ερωτηθέντες στην ηλικιακή ομάδα 65+ έχουν θετικότερες απόψεις πάνω στον εμβολιασμό από όλες τις άλλες ηλικιακές ομαδες.

Πάντως δεν μας προκαλεί καμιά έκπληξη για το οτι 1/4 Έλληνες “φοβάται” τα εμβόλια, μια ματιά στο ελληνικό ιντερνέτ αρκεί για να δούμε τι απίστευτες μπούρδες μπορούν να πιστέψουν οι ψεκασμένοι συμπολίτες μας.

 

 

Best of internet