Συνθήκες εργασίας σκλάβου με εργαζόμενους να φορoύν πάνες για να μη πάνε τουαλέτα στις ΗΠΑ

Συνθήκες εργασίας σκλάβου με εργαζόμενους να φορoύν πάνες για να μη πάνε το...

Συνθήκες εργασίας σκλάβου με εργαζόμενους να φορoύν πάνες για να μη πάνε τουαλέτα στις ΗΠΑ

Σχεδόν δούλοι είναι οι εργαζόμενοι στην αμερικάνικη βιομηχανία πουλερικών το 2016

 13.05.2016  ·  Από:   THE NEWSROOM

Οι ανάγκες για κοτόπουλα στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30% σε σχέση με τα 90s και όπως είναι φυσικό οι εταιρίες παράγωγης πουλερικών εκτός από τα κοτόπουλα έσπευσαν να εκμεταλλευτούν και τους εργαζόμενους τους ακόμα περισσότερο για να αυξήσουν την παράγωγη.

no_relief_embargo-3

Σύμφωνα με το αμερικάνικο σκέλος της OXFAM (διεθνής οργάνωσή κατά της πεινάς και των ανισοτήτων) , οι βιομηχανίες πουλερικών αρνούνται στους εργάτες τους καθημερινά να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες για “να μην χαλάει η ροή  παραγωγής”. Σε κάποιες περιπτώσεις σύμφωνα με την OXFAM οι εργάτες αναγκάζονται να κάνουν την ανάγκη τους παραμένοντας στο πόστο τους και για αυτό τον λόγο αναγκάζονται να φοράν πάνες.

no_relief_embargo

Τα ευρήματα της έρευνας πάρθηκαν μετά από συνεντεύξεις σε εκατοντάδες εργάτες μερικών από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες πουλερικών. Οι εταιρίες πιέζουν τους εργαζόμενους λόγω της υψηλής ζήτησης να επεξεργάζονται όλο και περισσότερα κοτόπουλα.

Κυβερνητικός υπεύθυνος για τον έλεγχο των δικαιωμάτων των εργαζόμενων δήλωσε ότι:

 Οι εργάτες κάθονται ο ένας διπλά τον άλλο ώμο ώμο και στις δυο μεριές του ενός τεράστιου διαδρόμου μεταφοράς κοτόπουλων χρησιμοποιώντας ως επί των πλείστων ψαλίδια , σε κρύα θορυβώδη κακοφωτισμένα υπόγεια , κάνοντας τις ίδιες κινήσεις χιλιάδες φορές την ημέρα , όπου γδέρνουν , τραβούν , κόβουν , ξεκοκκαλίζουν και πακετάρουν κοτόπουλα . Η τυπική μονάδα επεξεργάζεται 180.000 κοτόπουλα την ημέρα και ο κάθε εργάτης περίπου 40 κοτόπουλα το λεπτό .

Σύμφωνα με την αμερικάνικη νομοθεσία, είναι παράνομο οι εργάτες να μην έχουν το δικαίωμα να πάνε τουαλέτα. Για αυτόν τον λόγο οι εταιρίες έχουν προσλάβει “αναπληρωματικούς” εργάτες να αντικαθιστούν αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι αναπληρωματικοί τους “αλλάζουν” σε 1 ώρα αν και το συνηθέστερο είναι να μην έρθει κάποιος να τους αλλάξει και να πρέπει η να τα κανουν πάνω τους η να φύγουν χωρίς άδεια κινδυνεύοντας να απολυθούν.

(Πηγή)

THE NEWSROOM