Quantcast
POLITIX

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 5 φωτογραφίες που μας θύμισε ο τσαμπουκάς της μαύρης γυναίκας στη Σουηδία

Πάντα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα σηκώσει το χέρι του ενάντια στην καταπίεση


Τσαγκ · 4 Μαΐου 2016

Στις 3 Μάιου, στη σουηδική πόλη Borlänge, 330 νεοναζί τους ακροδεξιού κόμματος ονόματι “νορδικο αντιστασιακό κίνημα” ντυμένοι με στολές τύπου υπάλληλου τραπέζης, άσπρα πουκάμισα, πράσινη γραβάτα και μιλιτέρ παντελονάκι βγήκαν για παρέλαση. Αυτό που δεν περίμεναν, ήταν την 42χρονη Tes Asplund να σταθεί μπροστά με σηκωμένη τη γροθιά της, χωρίς κανέναν φόβο και να τους ξεφτιλίσει μπροστά στα μούτρα τους μέχρι να την απομακρύνει η αστυνομία.

33CB3C4C00000578-3571113-image-a-32_1462287610188

Αυτή η φωτογραφία έρχεται να προστεθεί στο πάνθεον των ιστορικών φωτογραφιών με ανθρώπους που δεν κώλωσαν μπροστά στον μισανθρωπισμό που ζέχνει ο ναζισμός.

hjDO5mA

1936 | o August Landmesser δεσμευμένος με Εβραία το 1934 και διωγμένος για αυτό τον λόγο από το ναζιστικό κόμμα, δε γουστάρει να χαιρετίσει τον Χίτλερ και μένει στην ιστορία.

stevancb

1941 | ο Stjepan Filipović μέλος των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων ανταρτών, φωνάζει μπροστά στο απόσπασμα των ναζί, με τη θηλιά της αγχόνης στον λαιμό ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν την εκτέλεση του “ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ”

DGqfOrw

1968 | Ολυμπιακοί αγώνες στο Μεξικό. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης των 200 μέτρων Τοmmie Smith και ο χάλκινος Ολυμπιονίκης John Carlos γυρνούν την πλάτη στη σημαία και σηκώνουν τις γροθιες τους φορωντας συμβολικά ενα μαύρο γάντι για  όσο παίζει ο ύμνος των ΗΠΑ, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα. Ο τρίτος, ο Αυστραλός Peter Norman δε σηκώνει το χέρι του αλλά στηρίζε την κίνηση των άλλων δύο φορώντας κονκάρδα της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας OPHR.

B-KKByWIEAAFktz

1985 | Πάλι στην Σουηδία, η 38χρονη  Danuta Danielsson, Πολωνοεβραία που η μητέρα της είχε περάσει από τα κέντρα συγκέντρωσης των ναζί, αντιδρά και χτυπά στο κεφάλι με την τσάντα της τον  Seppo Seluska νεοναζί , μέλος του κόμματος του νορδικού ράιχ της Σουηδίας. Αργότερα την ίδια χρονιά ο σκίνχεντ της φωτογραφίας συνελήφθη γιατί βασάνισε και σκότωσε έναν Εβραίο ομοφυλόφιλο.

Himmler_besichtigt_die_Gefangenenlager_in_Russland._Heinrich_Himmler_inspects_a_prisoner_of_war_camp_in_Russia,_circa..._-_NARA_-_540164.tif

1941 | Ο Heinrich Himmler, αρχηγός των SS και νούμερο 2 ίσως του Ναζιστικού καθεστώτος μετά το Hitler επισκέπτεται ένα στρατόπεδο σοβιετικών αιχμαλώτων και το βλέμμα του διασταυρώνεται με αυτό ενός ανώνυμου στρατιώτη. Το ύφος του στρατιώτη είναι σαφές: τον έχει γραμμένο.

Best of internet