Quantcast
POLITIX

Στη Συρία ένοπλες ομάδες που εξόπλισε η CIA πολεμούν άλλες ομάδες που εξοπλίστηκαν από το Πεντάγωνο

Το Life of Brian των Monty Python με όπλα θυμίζει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία σύμφωνα με τους LA Times


felix · 28 Μαρτίου 2016

H κατάσταση στη Συρία, μετά από 5 χρόνια εμφυλίου πολέμου και επεμβάσεων και ανάμειξης από 6 χώρες τουλάχιστον (ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία, Ρωσία και Ιράν) είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Για να καταλάβετε, μοιάζει κάπως έτσι (μπορείτε να δείτε το χάρτη σε αυθεντική ανάλυση εδώ):

QC59cNf

Kαι αυτές δεν είναι καν όλες οι πλευρές του εμφυλίου: είναι πολύ περισσότερες, απλά αυτές είναι οι πιο υπολογίσιμες. Το τι σχέσεις έχουν όλοι αυτοί μεταξύ τους για να καταλάβετε φαίνεται κάπως έτσι (κόκκινα βέλη η αντιπαράθεση, πράσινα και μαύρα η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη):

Syria 9

Nα σημειωθεί εδώ ότι κι αυτός ο χάρτης περιέχει ανακρίβειες – γενικά θέλει διάβασμα η φάση για να βγάλετε άκρη.

Όπως και να’χει, από την αρχή οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στηρίξουν τις διάφορες ένοπλες ομάδες που επιθυμούσαν την ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ, και τις στήριξαν με τη σειρά τους πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Μόνο που απ’ότι φαίνεται έχουν χάσει τη μπάλα.

syria_rebels2

Σύριοι αντικαθεστωτικοί.

Σύμφωνα με άρθρο των Los Angeles Times, αυτές οι ένοπλες ομάδες που εξοπλίστηκαν από διαφορετικές μεριές της κυβέρνησης των ΗΠΑ (από τη μία το Πεντάγωνο, δηλαδή τις ένοπλες δυνάμεις και από την άλλη την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, δηλαδή τη γνωστή CIA) έχουν καταλήξει να σκοτώνονται μεταξύ τους στην περιοχή ανάμεσα στην πόλη Aleppo και τα σύνορα με την Τουρκία με τα όπλα που ο αμερικάνος φορολογούμενος πλήρωσε για να τους πασάρουν.

maxresdefault

Σύριος αντικαθεστωτικός με αμερικάνικο όπλο TOW.

Το αρχικό πρόγραμμα που είχε εξουσιοδοτήσει ο πρόεδρος Ομπάμα για τον εξοπλισμό αυτών των ομάδων, ύψους 500 εκατομμυρίων δολλαρίων είχε “παγώσει” όταν ανακαλύφθηκε ότι τα όπλα που είχαν προμηθεύσει σε αυτές τις  μικρού μεγέθους ομάδες που θεωρούνταν μετριοπαθείς/μη τζιχαντιστικές έπεσαν στα χέρια του Μετώπου Αλ-Νούσρα, δηλαδή της οργάνωσης που είναι το τοπικό παράρτημα της Αλ-Κάιντα στη Συρία.

nusra

Tζιχαντιστές του Μετώπου Αλ-Νούσρα.

To αστείο είναι ότι τόσο το Πεντάγωνο, όσο και η CIA έχουν το δικό τους πρόγραμμα που εφαρμόζεται ξεχωριστά, το δεύτερο μάλιστα με ελάχιστη διαφάνεια και με λειτουργία μέσω Σαουδικής Αραβίας. Σε γενικές γραμμές, οι μεν ομάδες υποστηρίζονται με σκοπό να χτυπήσουν το Da’esh, το γνωστό ISIS, ενώ οι δεύτερες τους τζιχαντιστές αλλά και την κυβέρνηση Άσαντ, της οποίας την πτώση ζητούσε μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Oι δεύτερες είναι γνωστές υπό την ονομασία – ομπρέλα του Free Syrian Army – FSA

APTOPIX-Mideast-Syria_Horo1

Μαχητές του FSA.

Στις πρώτες ανήκει το SDF, το πολιτικό και στρατιωτικό μέτωπο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των Κούρδων του YPG/YPJ, που έγιναν διάσημοι όταν κατάφεραν να υπερασπιστούν την πόλη Κομπάνι από τους τζιχαντιστές του ISIS.

En esta imagen de archivo del 30 de enero de 2015, un francotirador curdo sirio mira a los escombros de la ciudad siria de Ain al-Arab, también conocida como Kobani. La intensa operación turca de ataques aéreos contra el grupo Estado Islámico y combatientes curdos ha creado un dilema para el presidente de Estados Unidos, Barack Obama, que lidera la lucha contra uno de los objetivos de Turquía mientras apoya al otro.  (AP Foto, Archivo)

Koύρδος μαχητής του YPG στο Κομπάνι.

To οποίο SDF, για να καταλάβετε την παράνοια, στηρίζουν και οι Ρώσοι, οι οποίοι στηρίζουν επίσης και την επίσημη κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

FILE PHOTO AP PROVIDES ACCESS TO THIS HANDOUT PHOTO TO BE USED SOLELY TO ILLUSTRATE NEWS REPORTING OR COMMENTARY ON THE FACTS OR EVENTS DEPICTED IN THIS IMAGE. THIS IMAGE MAY ONLY BE USED FOR 14 DAYS FROM TIME OF TRANSMISSION; NO ARCHIVING; NO LICENSING. FILE - In this file photo released on May 20, 2015, provided by the Kurdish fighters of the People's Protection Units (YPG), which has been authenticated based on its contents and other AP reporting, Kurdish fighters of the YPG, flash victory signs as they sit on their pickup on their way to battle against the Islamic State, near Kezwan mountain, northeast Syria. Drawing on thousands of fighters from Syria's mix of religious and ethnic groups, a U.S.-backed alliance called the Syrian Democratic Forces has emerged as the most effective fighting force against the Islamic State group in Syria.(The Kurdish fighters of the People's Protection Units via AP, File)

Mαχητές του SDF.

Υποτίθεται λοιπόν πως αυτές οι δύο ομάδες που οι μεν βρίσκονταν στα βορειανατολικά της χώρας (SDF) και οι δε στα δυτικά (FSA), δε θα έρχονταν σε επαφή και διαμάχη καθώς έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους. Παρόλαυτα, η υποχώρηση του FSA και των συναφών δυνάμεων στην περιοχή της Aleppo μετά την ενίσχυση του Συριακού Στρατού από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τις επιτυχίες του SDF κατά του ISIS και του Μετώπου Αλ-Νούσρα, έφεραν τις δύο δυνάμεις τη μία δίπλα στην άλλη στην ίδια περιοχή.

562e0f99c361883d648b45b2

Ο Συριακός Στρατός κοντά στην Aleppo.

Οι διαφορετικές αντιλήψεις, το έντονο κουρδικό στοιχείο στο SDF (παρότι όχι μοναδικό) αλλά και οι σχέσεις αγάπης-έχθρας-συνεργασίας του θεωρητικά κοσμικού FSA με τις διάφορες ισλαμιστικές-τζιχαντιστικές ομάδες όπως το Μέτωπο Αλ-Νούσρα αλλά και η Ahrar-Al-Sham έκαναν την ένταση αναπόφευκτη: Aπό το Φεβρουάριο ως το Μάρτιο, μάχες ανάμεσα στις δύο διαφορετικές πλευρές διεξήχθησαν στις πόλεις Marea, Azaz και Sheikh Maqsud.

Eδώ μαχητές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ (Division 13 αν δεν κάνουμε λάθος) επιτίθενται σε άλλους μαχητές που υποστηρίζοντα από τις ΗΠΑ (SDF) με χρήση αμερικάνικου αντιαρματικού πυραύλου TOW. Συγκρούσεις που συνέβησαν παρότι από το τέλος της περασμένης χρονιάς, στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ βρίσκονται μαζί με το SDF για να βοηθήσουν στον καλύτερο συντονισμό.

Cb6DWmJXIAAJNkS

Eξελιγμένο αμερικάνικο όπλο Javelin στη Συρία που είναι πολύ σοβαρή ένδειξη για την παρουσία στρατιωτών των ΗΠΑ.

 

Η αλήθεια είναι πως παρότι πρόκειται για μια αξιολύπητη αποτυχία της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής, εμείς δεν λυπόμαστε και ιδιαίτερα. Το μόνο που δε λείπει σε αυτή τη δύστυχη χώρα τελικά, είναι τα όπλα.

Best of internet