Quantcast
POLITIX

Πώς να Γίνεις Κυβερνήτης Συνανθρώπων σου σε 8 Απλά Βήματα: η περίπτωση του Ανδρέα Ψυχάρη

Ο βουλευτής που τράβηξε το selfie θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια


Leo Ellion · 9 Δεκεμβρίου 2013

 

Γιος νταβατζή, άφθαρτος σαραντάρης, βαφτισιμιός του Ανδρέα Παπανδρέου και μελλοντικός δήμαρχος Αθήνας, ο Ανδρέας Ψυχάρης είναι το next big thing της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Μπορεί προχτές να πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος που αυτοφωτογραφήθηκε με το smartphone του in the house that Makrygiannis built, μα για όσους παρακολουθούμε την πορεία ζωής του δυναμικού πρώην διπλωμάτη, το προχτεσινό σούσουρο ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

psyxaris-selfie-570-628x600

Το Luben ξεχωρίζει έναν βουλευτή που αξίζει να γνωρίσεις και κωδικοποιεί τα προσεκτικά επιλεγμένα βήματα που έκανε μέχρι σήμερα, για να φτάσει στην Α’ Εθνική των Ελλήνων πολιτικών – με δυο λόγια, τί έκανε ο Ανδρέας Ψυχάρης για να κάτσει σε αυτό το έδρανο, που δεν έκανες εσύ:
 
 
 

Ήταν τυχερό σπερματοζωάριο

Untitled

Ο Ανδρέας Ψυχάρης είναι γιος του Σταύρου Ψυχάρη (δεξιά στη φωτό), ιδιοκτήτη του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, δηλαδή μεταξύ άλλων του Βήματος και των Νέων, και συνιδιοκτήτη του Mega.

Μέχρι να φτάσει σε αυτή την επαγγελματική κορυφή, ο Σταύρος Ψυχάρης είχε κάνει και παιδιά: τον Παναγιώτη, τον οποίο βάφτισε ο Υπουργός Τύπου της Χούντας, τον Ανδρέα, τον οποίον βάφτισε ο Ανδρέας Παπανδρέου και τη Χριστίνα, την οποία βάφτισε ο Κόκκαλης. Επί Χούντας ο μπαμπάς του Ανδρέα ηταν σύμβουλος του συνταγματάρχη Μακαρέζου, επί Σημίτη έγινε (... wait for it… ) Διοικητής του Άγιου Όρους, ήταν μέσα στους 2-3 βασικούς που εννοούσε ο Καραμανλής όταν μίλησε για “νταβατζήδες” και θείος του ήταν ο Κώστας Λουλές, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ σε ηρωικές εποχές παρανομίας.

“Καλά, πως είναι δυνατόν ο γιος του ιδιοκτήτη των δύο μεγάλων κεντρώων εφημερίδων να είναι βουλευτής της Δεξιάς;”, έχουν αναρωτηθεί πολλοί.

 
 

Έπαιξε το χαρτί “gentrified απόγονος”

gg

Το να έχεις διάσημο γονιό είναι καλό, μα το πώς θα το αξιοποιήσεις είναι μια εντελώς άλλη ιστορία – ρωτήστε και τον Γιάννη Παπαμιχαήλ.

 

Ο Ανδρέας Ψυχάρης πέφτει σε εκείνη την κατηγορία πολιτικών που έχουν διάσημο γκάνγκστερ γονιό, αλλά αυτοί πουλάνε εξευγενισμό και φλωροσύνη – ενώ προφανώς είναι εξίσου γκάνγκστερ με το γονιό τους, για να πήραν εξίσου υψηλή θέση στον έλεγχο του συστήματος.

 

Πχ, να τρεις κλασικοί εκπρόσωποι της Δεξιάς, ο Βαρβιτσιώτης, ο Κεφαλογιάννης και η Ντόρα Μπακογιάννη:

varvitsiotis-kefalogiannis-ntora

 
 
… και να πώς βγήκε το παιδί του καθενός, αντίστοιχα:

ken doll-gianna michaels-kyriakos mitsotakis

Ο Ανδρέας Ψυχάρης έχει προσπαθήσει σκληρά να μπει σε αυτή την κατηγορία gentrified νεο-πολιτικών. Πχ,

 
 

έκανε “Δράση Ανακύκλωσης” με νεολαίους της ΟΝΝΕΔ στην πλατεία Κολωνακίου,

Δραση ανακυκλωσης της Α1 Νομαρχιακης Επιτροπης της ΟΝΝΕΔ. 18-2-2012

 
 
 

επιτέθηκε σε πολιτικό αντίπαλου κόμματος (τον Καμμένο) με hashtag,

 
 

 
 
 

έκανε σελίδα στο Facebook για να μαζεύει κανένα λάικ όταν βαριέται σε συνεδριάσεις της Βουλής,

acropolis

 
 

feggari2

 
 

marikaiti groupie

 
 

 … και βγήκε στην Τατιάνα

 
 

Έπαιξε by the book

Εκτός από τα παραπάνω μαρκετίστικα, για να πας μπροστά ως πολιτικός υπάρχουν και χίλιες δυο μικρο-αγγαρείες που πρέπει να κάνεις.
 
 
Όταν για παράδειγμα μαθαίνεις πως κάποιος είναι για χημειοθεραπεία στο Μαϊάμι, τσουπ, πας στο Μαϊάμι:

375561_165222726911320_157200174380242_190489_1943591685_n

 
 

Αφού βρέθηκες Αμερική, κάνεις και τα κονέ σου:

τσέινι

 
 

Χωρίς να παραβλέπεις τα εγχώρια κονέ:

935185_365896153510642_785513210_n

 
 

Αναγκάζεις τον αιώνιο αντίπαλο να δηλώσει υποταγή:

i-ataka-ton-eklogon-apo-ton-vasili-kapernaro-ston-andrea-psyxari-esena-kai-valsamomeno-pouli-na-sou-dosoun-na-fylaxeis-tha-sou-fygei-1-315x236

 
 
Και δημιουργείς συμμαχίες μέσα στο κόμμα, με τον ιερότερο όρκο φιλίας που υπάρχει: το Κοινό Selfie
1377479_606772092698887_1224141825_n

 

Αυτά είναι όλα προβλεπόμενα για ένα βουλευτή. Τα κάνεις, μετράς αντιδράσεις, και ανάλογα προχωράς. Ο Ανδρέας Ψυχάρης ήταν πάνω από το τηλέφωνό του σε όλους τους ανασχηματισμούς των τελευταίων μηνών, ακούστηκε κάθε φορά ως πιθανός Υπουργός, μα ο Σαμαράς δεν τον εμπιστεύτηκε ποτέ και αυτή τη στιγμή παραμένει ένας ακόμα στο πλήθος των τριακοσίων της Βουλής.

 

Τι κάνεις αν δεις πως η καριέρα σου πάει να σκαλώσει; Ο Ανδρέας Ψυχάρης αποφάσισε να κάνει re-raise και στράφηκε προς το αξίωμα που ελκύει κάθε γκλαμουράτο με φιλοδοξίες: το Δήμο Αθήνας.
 
 
 

Άρχισε το lobbying για να είναι αυτός υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας στις εκλογές του χρόνου

dimarxos2

Θα πάρει το χρίσμα; Δύσκολα. Απ’ ό,τι φαίνεται, η ΝΔ είτε θα στηρίξει τον υπερκομματικό Καμίνη, ή θα προτιμήσει μια πιο ευχάριστη στο μάτι απόγονο, την Όλγα Κεφαλογιάννη. Το ματς όμως δεν τελειώνει μέχρι να σφυρίξει ο διαιτήτης, ή εν προκειμένω μέχρι να ανακοινωθούν τα χρίσματα, και ως τότε ο Ανδρέας Ψυχάρης έχει μπει σε full mode προεκλογικής περιόδου υποψηφίου Δήμαρχου Αθήνας: λίγο ατενίστας, λίγο βάζελος, λίγο ανήσυχος πολίτης και να το νέο ίματζ:

 
 

anamniseis

 
 

omonoia

 
 

graffity

 
 

vazelos

 
 

klakadoroi

 
 

Σε μια φάση την τερματίζει στην ατενιστ-ίλα, βάζοντας μέσα και φανταστικές ανήμπορες γιαγιάδες, και ισότητα των φύλων:

termatisma

 
 

… δηλαδή τι άλλο να κάνει για το λάικ; Να ανεβάσει φωτογραφίες με Αθηναϊκά γατάκια;

 

gatoules

 
 
 
 

Σε αυτό το σημείο της καριέρας του πετυχαίνουμε τον Ανδρέα Ψυχάρη να κάνει thumbs up στο κινητό του μέσα στη Βουλή. Είναι ένα cyborg φτιαγμένο σε σκοτεινά κυβερνητικά εργαστήρια, προγραμματισμένο να κυριαρχήσει; Πιθανόν. Θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον; Σίγουρα.
 
Ως τότε, το Luben σε έχει προειδοποιήσει.

Best of internet