Quantcast
POLITIX

Οχτώ συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Και μία στιγμή που θα μας υπενθυμίζει συνεχώς το θράσος της νεοναζιστικής οργάνωσης


Κορίνα Πετρίδη · 5 Σεπτεμβρίου 2017

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκινάει στις 20 Απριλίου του 2015, στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Συνεκδικάζονται τρεις μεγάλες υποθέσεις: η επίθεση στους αιγύπτιους αλεργάτες  το 2012, η επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ το 2013, καθώς και η δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα. Στο Δικαστήριο καταθέτουν επίσης όσοι έχουν υπάρξει μάρτυρες ή θύματα δολοφονικών επιθέσεων από μέλη της Χρυσής Αυγής: από τον Άγιο Παντελεήμονα και την Πάρο, μέχρι τη Σκάλα Λακωνίας και την Πάτρα.

Σήμερα, έπειτα από μία διακοπή ενάμιση περίπου μηνός, ξεκινά εκ νέου η διαδικασία. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη οι 175 πρώτες δικάσιμοι, ενώ η δίκη μπαίνει σιγά σιγά στην τελική της ευθεία. Παρακάτω θα βρείτε οχτώ μαρτυρίες που συγκρατήσαμε από την αρχή του 2017, καθώς και μία στιγμή μέσα από την αίθουσα του Δικαστηρίου που αποτελεί ένα μόνο δείγμα του θράσους της νεοναζιστικής οργάνωσης.

10.1.2017: Κατάθεση Θεόδωρου Τηλιακού, μέλος του Δ.Σ. συνδικάτου μετάλλου
Ο Θεόδωρος Τηλιακός το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου του 2013 ετοιμαζόταν με τους συντρόφους του από το ΚΚΕ να πραγματοποιήσουν αφισοκόλληση για να προπαγανδίσουν το φεστιβάλ της ΚΝΕ.Φτάνοντας στα ναυπηγεία του Παπίλα αντιλήφθηκαν πενήντα άτομα να βγαίνουν από τα στενά και να τους κυκλώνουν. Κάποιοι εξ’ αυτών έφεραν διακριτικά της Χρυσής Αυγής και φορουσαν κράνη. Κάποιοι είχαν τα πρόσωπά τους ακάλυπτα. Τους ανακοίνωσαν: «εδώ Χρυσή Αυγή, θα σας σκοτώσουμε, θα σας τελειώσουμε».

Στη συνέχεια άρχισαν να επιτίθενται στα μέλη του ΚΚΕ με πέτρες και καδρόνια. Ο Θεόδωρος Τηλιακός κατέθεσε ότι πριν λήξει η επίθεση και αποχωρήσουν οι δράστες, η ομάδα ΔΙΑΣ ήταν παρούσα αλλά δεν παρενέβη καθόλου.

«Ακόμα και τώρα βιώνω φόβο όταν θυμάμαι αυτή την εμπειρία», είπε ο μάρτυρας.

24.2.2017: Κατάθεση Seck Khadim, διερμηνέας
Ο Seck Khadim διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Ciprien Amougou, ο οποίος λειτουργούσε ένα καφέ-μπαρ στην Πλατεία Αμερικής. Ο Ciprien δεχόταν συστηματικά απειλές από χρυσαυγίτες. Πιο συγκεκριμένα, οι τελευταίοι απαιτούσαν να κλείσει το κατάστημά του. Ο Seck Khadim, ο μάρτυρας, τον παρότρυνε να υποβάλλει μήνυση. Ο Ciprien του απάντησε «ότι δεν βγαίνει άκρη, την προηγούμενη φορά είχε πάει ο Παναγιώταρος που ήταν βουλευτής και τού ’παν ότι άμα κάνει μήνυση θα του κάνουν και αυτοί και αυτοί θα βγουν αλλά αυτός θα μείνει εκεί». Τελικά πείστηκε και υπέβαλε μήνυση.

Το ίδιο βράδυ, προσεγγίζοντας το μαγαζί του με ταξί, ο Ciprien συνειδητοποίησε ότι έξω από αυτό ήταν συγκεντρωμένη μία ομάδα ατόμων. Φοβήθηκε και κάθισε στο διπλανό μαγαζί για να δει τι θα συμβεί. Τότε τον ενημέρωσε μία κοπέλα που μιλούσε αιθιοπικά ότι το μαγαζί του κάηκε.

«Δεν έχουν πρόσωπο, καίνε και φεύγουν», δήλωσε ο μάρτυρας.

3.9.2017: Κατάθεση Ιορδάνη Δεμερτζίδη, πατέρα Φοίβου Δεμερτζίδη
Ο Φοίβος Δεμερτζίδης, έσβησε από θρανίο συμμαθήτριάς του φασιστικό σύνθημα γράφωντας από πάνω τη λέξη ANTIFA. Αργότερα ο πατέρας του δέχτηκε τηλεφώνημα από τη διευθύντρια του σχολείου ότι ο Φοίβος δέχτηκε επίθεση από εξωσχολικούς. Στο νοσοκομείο συνειδητοποίησε ότι η μύτη του γιου του κρεμόταν από ενα πετσάκι. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι μετά το περιστατικό η οικογένεια δέχτηκε σειρά ανώνυμων τηλεφωνημάτων. Μία από τις απειλές ήταν η εξής: «ξέρουμε που είναι, θα σου φέρουμε το κεφάλι του».

14.3.2017: Κατάθεση Hanif Mohammad, εργάτης και κάτοικος Ιεράπετρας
Ο Hanif Mohammad κατέθεσε ότι το φθινόπωρο του 2012 μία ομάδα δέκα λευκών ανδρών μπήκε στο σπίτι του γύρω στις 8.00 μ.μ. από την πόρτα του σπιτιού, που ήταν ανοιχτή, φορώντας μαύρα ρούχα και φέροντας καδρόνια. Η επίθεση διήρκεσε 5-7 λεπτά. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι μπήκαν μέσα κάποιοι ήταν έξω. Μου είπαν να αφήσω το σπίτι, αν ήμουν εκεί αύριο θα με σκότωναν. Μιλάω λίγα Ελληνικά και το κατάλαβα. Mε χτύπησαν με το καδρόνι εκεί που μαγείρευα και με έπιασαν από τον λαιμό. Mε τράβηξαν έξω μετα την απειλή, από φόβο προσπαθούσα να γλιτώσω το κεφάλι μου. Όλοι χτυπούσαν. Από τα καδρόνια χτυπήθηκα στο αριστερο χέρι και στο κεφάλι και αρκετές μπουνιές στη μέση και κλωτσιά στα πόδια. Το πιο σοβαρό ήταν στο κεφάλι και στο χέρι».

6.4.2017: Κατάθεση Αντίοχου Ευσταθίου, δικηγόρος και κάτοικος Πατρών
Ο Αντίοχος Ευσταθίου κατέθεσε ότι το 2013 ο γιος του έπεσε θύμα απρόκλητης επίθεσης από νεαρά μέλη της Χρυσής Αυγής, την ώρα που επρόκειτο να συναντήσει τους φίλους του. Σύμφωνα με την μαρτυρία, τον πλησίασαν τρεις νέοι άντρες με διακριτικά της ΧΑ και του ζήτησαν να τους δείξει την ταυτότητά του. Όταν το θύμα αποκρίθηκε ότι δεν έχει, άρχισαν να του ρίχνουν μπουνιές και κλωτσιές σε πρόσωπο και σώμα. Ο Αντίοχος Ευσταθίου θεωρεί ότι η επίθεση έγινε επειδή ο γιος του είχε κοτσίδα, σκουλαρίκια και γένια. Την ώρα της επίθεσης τα μέλη της Χρυσής Αυγής φώναξαν στο θύμα «εδώ κάνουν κουμάντο οι ναζί». Τον παράτησαν και εξαφανίστηκαν.

27.4.2017: Κατάθεση της Τρούλου, Γραμματέας στο ΑΠΘ/Υποψήφια Διδάκτορας
Η Τρούλου αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα το 2013, στην Πάρο, όταν η ίδια εργαζόταν στο νησί ως νηπιαγωγός. Κατέθεσε ότι δέχτηκε επίθεση σε αντιφασιστική πορεία από μέλος της Χρυσής Αυγής, το οποίο της τράβηξε τα μαλλιά και άρχισε να χτυπάει το κεφάλι της στο τοίχιο μίας βεράντας. Τότε ο φίλος της, Μαυρίδης μπήκε στη μέση και ο δράστης άρχισε να επιτίθεται σε αυτόν. Στη συνέχεια διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος ως ένδειξη αλληλεγγύης. Στο Κέντρο Υγείας βρέθηκε και δημοσιογράφος τοπικής εφημερίδας, ο οποίος της έδειξε φωτογραφίες που είχε τραβήξει κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Στις φωτογραφίες αναγνώρισε τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκο Μίχο.

26.5.2017: Κατάθεση Ιωάννη Γρυπιώτη, Δήμαρχος Ευρώτα
Ο Ιωάννης Γρυπιώτης είναι Δήμαρχος στον Ευρώτα από το 2006. Κατέθεσε ότι, ειδικά η Σκάλα Λακωνίας, είναι μία καθαρά αγροτική περιοχή με 3000 κατοίκους εκ των οποίων οι 800 είναι μετανάστες και οι 200 Ρομά. Όταν το 2010 σταμάτησε ο προληπτικός έλεγχος, προέκυψε έξαρση στα κρούσματα ελονοσίας, δημιουργώντας προσωρινά κοινωνικές συγκρούσεις. Τα κρούσματα εξαφανίστηκαν όταν λήφθηκαν τα αντίστοιχα μέτρα. Το 2013 ενημερώθηκε ότι μέλη της Χρυσής Αυγής σε συγκέντρωσή τους τον αποκάλεσαν «γυφτοδήμαρχο», ενώ την ίδια χρονιά μετά την ολοκλήρωση ενός δημοτικού συμβουλίου ειπώθηκε πάλι από μέλη της Χρυσής Αυγής ότι «οι καλές δουλειές γίνονται το βράδυ».

30.6.2017: Κατάθεση του Μάριου Λώλου, Προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ
Ο Μάριος Λώλος κατέθεσε ότι το 2009 εργαζόταν στον Ελεύθερο Τύπο και κλήθηκε να καλύψει τις διαμαρτυρίες των «αγανακτισμένων πολιτών» στον Άγιο Παντελεήμονα. Εκεί υπήρξε μάρτυρας άγριου ξυλοδαρμού Αφγανού μετανάστη. Πίσω από την εκκλησία, σύμφωνα με την κατάθεσή του, μία ομάδα κοντοκουρεμένων και γυμνασμένων ανδρών πραγματοποίησαν βίαιη επίθεση απέναντι σε Αφγανό μετανάστη φωνάζοντας τα συνθήματα «έξω οι ξένοι» και «η Χ.Α. θα καθαρίσει».

Αργότερα o μάρτυρας σημείωσε: «η φύση δεν είναι μονοκαλλιέργεια, όλη η γη στάρι. Αυτή είναι η άποψη της Χ.Α. Εγώ θέλω να ζουν πρόσφυγες δίπλα μου».

«Που είναι ο Παύλος σου τώρα;»
Η δίκη διακόπτεται κατόπιν έντασης μεταξύ αντιφασιστών και χρυσαυγιτών. Μέλος της Χρυσής Αυγής ρώτησε με θράσος τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα «Που είναι ο Παύλος σου τώρα;».

Με στοιχεία από το Golden Dawn Watch

Best of internet