Quantcast
POLITIX

Ένας χρόνος πραξικόπημα στην Τουρκία: Το βράδυ που τα τανκς βγήκαν στους δρόμους

Όταν σφαίρες, βόμβες και ερπύστριες τεθωρακισμένων ήταν αυτό που ακουγόταν στους δρόμους της Τουρκικής μεγαλούπολης


Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Σε αντίθεση με τις θεωρίες συνωμοσίας, η απόπειρα βίαιης ανατροπής του εκλεγμένου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκείνο το βράδυ ήταν τελείως πραγματική και πριν εγκαταλειφθεί στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Η αρχή της ταραγμένης νύχτας

Ήταν αργά το απόγευμα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία όταν ακούστηκαν οι πρώτες ειδήσεις για άρματα μάχης στους δρόμους της Kωνσταντινούπολης. Τα πρώτα τεθωρακισμένα έκλεισαν τις γέφυρες Βοσπόρου και Σουλτάνου Μεχμέτ, προκαλώντας χάος και μποτιλιάρισμα στους δρόμους της μεγαλούπολης.

Όποιος είχε αμφιβολία πως περίεργες κινήσεις του στρατού βρίσκονται σε εξέλιξη, πείστηκε από τις πρώτες πτήσεις μαχητικών αεροπλάνων και πολεμικών ελικοπτέρων χαμηλά πάνω από τους δρόμους λίγο αργότερα. Η επιβεβαίωση ήρθε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Mπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος τόνισε και πως οι πιστές στην κυβέρνηση δυνάμεις “θα κάνουν ό,τι χρειαστεί”.

Την ίδια ώρα περίπου, ένα μήνυμα που υπερασπιζόταν το πραξικόπημα και κήρυττε στρατιωτικό νόμο μέσα από το κατειλημμένο κτήριο της κυβερνητικής τηλεόρασης TRT έδειχνε πως η νύχτα θα είναι μεγάλη.

Ποιος έχει τον έλεγχο της χώρας;

Πράγματι, ταυτόχρονα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΕΔ της Τουρκίας βρισκόταν αιχμάλωτος των πραξικοπηματιών και ανήμπορος να ελέγξει τα παρατεταγμένα άρματα. Επίσης, μια σειρά από διοικητές μεγάλων και ισχυρών σχηματισμών του τουρκικού στρατού δεν έπαιρναν θέση, μην έχοντας καταλάβει τι γίνεται ή/και περιμένοντας να δουν προς τα που φυσάει ο άνεμος.

Οι φήμες στη χώρα φούντωναν για το που βρίσκεται και τι κάνει η κυβέρνηση εκτός από δηλώσεις, ενώ αντίπαλες δυνάμεις στρατού, αστυνομίας και χωροφυλακής μάχονταν στους δρόμους. Το αποκορύφωμα ήταν όταν το κτήριο του Κοινοβουλίου χτυπήθηκε από βόμβα, ενώ και τα πλάνα με το αρχηγείο της Αστυνομίας  και απλούς πολίτες να δέχονται τα πυρά ελικοπτέρου έκαναν το γύρο του κόσμου.

Το διάγγελμα μέσω κινητού

Ήταν ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που με μια ιστορικής σημασίας χειρονομία σφράγισε τη μοίρα των πραξικοπηματιών. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατάφερε να βγάλει διάγγελμα: μέσω του Facetime στο κινητό μεν, κατάφερε δε το μήνυμα του να φτάσει στους υποστηρικτές του και όχι μόνο. Ο Ερντογάν ζητά από το λαό να κατέβει στους δρόμους, να αντισταθεί ενεργά στο πραξικόπημα και να συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο όπου θα έφτανε τα ξημερώματα το αεροπλάνο του.

Ο Ερντογάν δέχεται πολύ βάσιμες κατηγορίες για αυταρχισμό, αλλά η αλήθεια είναι χιλιάδες κόσμου (περισσότεροι υποστηρικτές του παρά άλλοι είναι η αλήθεια) βγήκαν στους δρόμους. Οι πολίτες της Τουρκίας βάζουν τα κορμιά τους μπροστά στα τανκς δηλώνοντας την αντίθεσή τους απέναντι στο πραξικόπημα. Πολλοί θα σκοτωθούν από σφαίρες και κάτω από τις ερπύστριες των τανκς, αλλά το κλίμα αρχίζει να αλλάζει σιγά σιγά πριν τις 12 το βράδυ.

Το πραξικόπημα που ηττήθηκε

Το πραξικόπημα αποδείχτηκε αδύναμο. Οι αξιωματικοί που ηγήθηκαν δεν φάνηκε να έχουν αρκετή επιρροή μέσα στο στράτευμα, καθώς μια σειρά από διοικητές σημαντικών σχηματισμών του στρατού δηλώνουν τελικά πίστη στην κυβέρνηση. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους από τους εξωτερικούς συμμάχους της Τουρκίας είχαν ταλαντευτεί λίγο ή πολύ (μέχρι και οι ΗΠΑ έκαναν αμφιλεγόμενες δηλώσεις).

Οι δε πραξικοπηματίες είχαν αποτύχει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες να καταλάβουν πολλούς από τους στόχους τους, οπότε σιγά σιγά ο σκοπός τους μετατρέπεται σε ματαιότητα. Ακόμη κι ένα ελικόπτερο υπό τον έλεγχό τους καταρρίφθηκε από ένα φιλοκυβερνητικό αεροπλάνο, ενώ ένα άλλο ως γνωστόν ήρθε στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο.

Ο Ερντογάν έχοντας περάσει πολλή ώρα να κάνει κύκλους στον αέρα με το αεροπλάνο, φτάνει τελικά αργά στο αεροδρόμιο Aτατούρκ. Εξοργισμένος θα διακηρύξει από εκεί τα δύο πράγματα που όλοι ήξεραν: ότι η νόμιμη κυβέρνηση έχει πλέον οριστικά τον έλεγχο και πως όσοι αμφισβήτησαν την εξουσία της θα πληρώσουν ακριβά.

Η επόμενη μέρα είναι κι αυτή δύσκολη

Στην Κωνσταντινούπολη και αλλού, ομάδες στρατιωτών έχουν αρχίσει να παραδίνονται με σκυμμένα κεφάλια. Πολλοί, ειδικά από τις χαμηλότερες βαθμίδες, θα δηλώσουν μετά (λέγοντας την αλήθεια μάλλον) πως δεν ήξεραν που τους πήγαιναν οι αξιωματικοί τους. Δεν είχε πολλή σημασία πια: 265 ή και παραπάνω άνθρωποι ήταν νεκροί, ενώ οι συλλήψεις ενόχων και μη ήταν πολύ σύντομα πάνω από 1000 και στο μέλλον θα γίνονταν ακόμη περισσότερες.

Οι διώξεις κατά δικαίων και αδίκων ξεκίνησαν σχεδόν επιτόπου. Το πρόσωπο της Τουρκίας δε θα ήταν ποτέ πια το ίδιο.

(πηγές: 1, 2, 34, 5)

 

Best of internet