Quantcast
POLITIX

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ακύρωση της «φρικτής συμφωνίας» της κυβέρνησης Ομπάμα με Κούβα

Επιπλέον έδωσε εντολή για περισσότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς Αμερικανών προς την Κούβα


THE NEWSROOM · 17 Ιουνίου 2017

Tην ακύρωση, με άμεση ισχύ της συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας στα τέλη του 2014 που στόχευε την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Με ομιλία που εκφώνησε στο Μαϊάμι της Φλόριντα -την πολιτεία όπου ζει μεγάλος αριθμός Κουβανών.- ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι η «φρικτή» και «λανθασμένη» συμφωνία, όπως την χαρακτήρισε, που πέτυχε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «δεν βοηθά τους Κουβανούς και κάνει πλουσιότερο το καθεστώς».

«Με άμεση ισχύ, ακυρώνω την άδικη συμφωνία που υπέγραψε με την Κούβα η προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης, υποσχόμενος την επίτευξη μιας «καλύτερης συμφωνίας» για τους Κουβανούς και τις ΗΠΑ. «Τώρα που είμαι πρόεδρος, η Αμερική δεν θα μείνει σιωπηλή και θα καταδικάσει τα εγκλήματα του καθεστώτος Κάστρο», τόνισε, μιλώντας για τα δεινά που οι Κουβανοί υφίστανται «για περίπου έξι δεκαετίες», σημειώνοντας: «Γνωρίζουμε τι συμβαίνει και θυμόμαστε τι συνέβη».

«Δεν πρόκειται να άρουμε τις κυρώσεις ενάντια στο καθεστώς της Κούβας πριν την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έδωσε εντολή για αυστηρότερους περιορισμούς σε Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Κούβα και για την λήψη αυστηρών μέτρων για συμφωνίες που συνάπτουν αμερικανικές επιχειρήσεις με τον στρατό της Κούβας.

Από την πλευρά της η Κούβα κατήγγελε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της χώρας, κάνοντας λόγο για εξέλιξη που πλήττει τις διμερείς σχέσεις. Η Αβάνα κρίνει ότι η Ουάσιγκτον ξαναγυρίζει στις εξαναγκαστικές μεθόδους του παρελθόντος με τη νέα πολιτική που αποφάσισε να υιοθετήσει ενώ θεωρεί ότι τα νέα μέτρα για την επιπλέον σύσφιξη του εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1962 είναι «καταδικασμένα να αποτύχουν» και σε καμία περίπτωση δε θα εξασθενήσουν την επανάσταση στην Κούβα.

Ακόμη, η Αβάνα κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πολικές σκοπιμότητες. Πάντως, επανέλαβε ότι έχει τη βούληση να συνεχίσει έναν «διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό» με τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως θέλει τη διμερή «συνεργασία σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος» αλλά χωρίς να αμφισβητείται η εθνική της κυριαρχία.

Πάντως, παρά τη μονομερή ακύρωση της συμφωνίας από την πλευρά των ΗΠΑ, πολλές από τις αλλαγές του Ομπάμα στην πολιτική των ΗΠΑ-Κούβας διατηρούνται σε ισχύ, όπως το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, καθώς και οι εμπορικές απευθείας πτήσεις ΗΠΑ – Κούβας.

Η αμερικανική κυβέρνηση, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, δεν έχει καμία πρόθεση να «διαταράξει» τις υπάρχουσες επιχειρηµατικές δραστηριότητες, που έχουν συμφωνηθεί.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

 

Best of internet