Quantcast
POLITIX

Δεν είναι κλουβί το κλουβί στη ΒΙΑΛ Χίου σύμφωνα με τις Αρχές επειδή δεν έχει και πάνω συρματόπλεγμα

“Ce n’est pas une cage” ενώ πληθαίνουν οι εικόνες θλίψης και εξαθλίωσης στις εγκαταλειμμένες στην τύχη τους δομες


LUBEN CREW · 17 Μαρτίου 2017

Έκταση έχει πάρει από χτες η αποκάλυψη εικόνων από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο όπου φαίνεται ότι μέσα στο χώρο υπάρχει ένα κλουβί στο οποίο κρατούνται πρόσφυγες υπό την φύλαξη της αστυνομίας.

Την εικόνα έφερε στη δημοσιότητα το ελληνικό Vice, το οποίο αναφέρει ότι η φωτογραφία έχει ληφθεί λίγους μήνες πριν, στη ΒΙΑΛ στη Χίο, ενώ οι καταγγελίες αναφέρουν ότι μέσα στο μεγάλο κτίριο που φυλάσσεται από την Αστυνομία, υπάρχουν δύο κλουβιά για να κρατούνται οι νέες αφίξεις ανθρώπων στο νησί. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά στοιβάζονται στο ίδιο μέρος και, όπως καταγγέλλεται, υπήρχαν περιπτώσεις που ενώ είχαν πει στους ανθρώπους ότι θα μείνουν για λίγες ώρες, τελικά έμειναν για ολόκληρο βράδυ.

Ένα κλουβί που “δεν είναι κλουβί” / Φωτογραφία: Vice.gr

Οι απαντήσεις που έδωσαν στο Vice οι αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται με το κέντρο της ΒΙΑΛ φαίνεται να είναι αντικρουόμενες. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής του κ. Μουζάλα αρνήθηκε την ύπαρξη της εικονιζόμενης κατασκευής, ενώ η αρμόδια υπηρεσία για τη ΒΙΑΛ, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης απάντησε ότι αυτό που βλέπουμε δεν υπάρχει και ότι η καταγγελία δεν ευσταθεί. Ωστόσο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αρνείται την ύπαρξη αυτής της κατασκευής αλλά υποστηρίζει πως δεν δεν είναι κλουβί, γιατί κατά τον δικό τους ορισμό θα μπορούσε να είναι κλουβί μόνο εάν ήταν «κλειστό» και από πάνω. Το Υπουργείο βλέπει απλά έναν περιφραγμένο χώρο που στόχο έχει να διευκολύνει τη «διαχείριση» των νεοαφιχθέντων. Το υπουργείο ανέφερε ότι στο μέρος αυτό δεν στοιβάζονται ούτε παραμένουν άνθρωποι και το συρματόπλεγμα που υπήρχε έχει βγει. 

 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αναφέρει μεν ότι πρόκειται για μια “ατυχέστατη επιλογή υλικού που παραπέμπει σε φυλακή, κελιά, κλπ” αλλά τονίζει ότι “Δεν πρόκειται για φυλακή ή κλουβί”. Η οργάνωση μάλιστα αναφέρει ότι συμφωνεί με το σκοπό που εξυπηρετεί το-κλουβί-που-δεν-είναι-κλουβί, αλλά τονίζει πως θέλει «οι άνθρωποι να καταγράφονται με όσο δυνατόν πιο γρήγορο τρόπο και αποτελεσματικό, από την άλλη θέλουμε αυτό να γίνεται με συνθήκες αξιοπρέπειας». Και υποστηρίζει πως έθεσε το θέμα στις αρχές και αυτό που καταφέραμε πριν δυο βδομάδες ήταν να φύγει το συρματόπλεγμα από πάνω» καταλήγοντας «και σαφέστατα είναι καλύτερη η εικόνα».

Μάλιστα χτες δημοσιεύτηκαν και άλλες φωτογραφίες από τα κλουβιά (ή όπως αλλιώς θέλουν να ονομάσουν τα κλουβιά αυτά οι Αρχές) της ΒΙΑΛ:

 

Πάντως οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από τα κέντρα υποδοχής, ταυτοποίησης και κράτησης των προσφύγων είναι τουλάχιστον ανησυχητικές και αποκαρδιωτικές, όπως για παράδειγμα η φωτογραφία που δημοσίευσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην οποία φαίνονται οι απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες του hotspot της Μόρια στη Λέσβο:

 

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις προχτές η αστυνομία και τα ΜΑΤ εισέβαλαν στην κατάληψη φιλοξενίας προσφύγων στην οδό Αλκιβιάδου στην Αθήνα, από την οποία 127 πρόσφυγες από τη Συρία (μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά) μεταφέρθηκαν στο Κτίριο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, προκειμένου να γίνει η καταγραφή τους και να μεταφερθούν σε νόμιμες δομές φιλοξενίας, όπως αυτές που βλέπουμε παραπάνω.

Σε αντίθεση με τις εξαιρετικές συνθήκες φιλοξενίας στις κρατικές δομές, οι εικόνες εξαθλίωσης στις καταλήψεις που εκκενώθηκαν κάνουν το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας ντροπή και οργή:

Τι, όχι;

Best of internet