Quantcast
ORIGINALS

POLL: Ποιο ήταν το καλύτερο αγορίστικο παιχνίδι των 80s-90s;

Ένα αφιέρωμα σε αυτά που ζητιανεύαμε από γονείς και θείους, κάθε φορά που έρχονταν Χριστούγεννα


Δημήτρης Κ · 30 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα! Πρωτοχρονιά! Τα παιδάκια του 2015 περιμένουν τα δώρα τους. Οι κάλτσες γεμίζουν με παιχνίδια πλειστέισο ενώ κάτω από τη φάτνη βρίσκεται τυλιγμένο το τελευταίο τάμπλετ. Όμως το Luben περνά τη νοσταλγική φάση του και εν μέσω εορτών αναρωτιέται: ποια είναι τα παιχνίδια που ζητούσαμε με επιμονή να μας φέρει ο Άη Βασίλης στα 80s και 90s; Ή ακόμα καλύτερα, ποια παιχνίδια ζητούσαμε επιμονή να μας πάρουν οι γονείς μας στα 80s και 90s; (γιατί κακά τα ψέματα, αυτή η άπληστη γενιά ποτέ δεν πίστεψε στον Άη Βασίλη).

 

 

 

G.I. JOE

τζιαι τζο

Η απόλυτη Αμερικανιά ή το πιο στρατόκαβλο παιχνίδι όλων των εποχών. Μικρές φιγούρες με ηρωικούς φαντάρους που εκπροσωπούσαν κάθε όπλο και κάθε ειδικότητα- βατράχι, ΟΥΚά, Μαυροσκούφη, Στρατιωτικό Ιατρό, τα πάντα εκτός από ΚΨΜτζή. Συν κάθε λογής space age όχημα. Στον αντίποδα η τρομοκρατική οργάνωση Cobra ήταν το αντίπαλο δέος και δικαιολογούσε την εν λόγω κούρσα των εξοπλισμών.

 

wave-4-vehicles-ghost-hawk-box

 

 

Κυρίαρχοι του Σύμπαντος

360_8d04cb5a198e5092eb31dde135a0b7d4_zpseca22609

Η πιο μεγάλη περιπέτεια του διαστήματος ! Άτλας, Λέων, Overlord, Scorpio ο ζοφερός άρχοντας του σκότους, Tongo ο Λυκάνθρωπος και τα άλλα τα παιδιά. Σύν διαστημόπλοια, δράκοι και ιπτάμενοι ταύροι για καβάλημα. Υπέρτατο φετίχ ο Πύργος της Κυριαρχίας που εκτός από τον Scorpio ήθελαν να κατακτήσουν πολλοί μικροί καταναλωτές!

 

 

 

Masters of the Universe

HeManSkeletor

Σε αντίθεση με τους «Κυρίαρχους» που λανσάρισε η ντόπια Ελ Γκρέκο, η εν λόγω σειρά έρχονταν κατευθείαν από την Αμερική. Ο He-man και οι φίλοι του πολεμούν τον Skeletor και τους δικούς του φίλους. Φίλοι και εχθροί έχουν όλοι την ίδια σωματική διάπλαση (φέτες/τούμπανα) διότι τα μοντέλα είναι πολλά, αλλά τα καλούπια λίγα. Όμως: Μαγεία!

 

 

 

Thundercats

θάντερκατς

Θάντερ-θάντερ-θάντερκατς-χο! Ήρθαν σαν εξέλιξη των Masters of the Universe, κάπως μεγαλύτερα στο μέγεθος και σαφώς ακριβότερα. Ειδικό τους εφέ τα μάτια που λαμπύριζαν. Αν είχες και τη γιορτή σου μπορούσες να αποκτήσεις το Sword of Omens σε φυσικό (ας το πούμε) μέγεθος ενώ τις Απόκριες το ίδιο καλούπι κυκλοφορούσε και ως σπαθί του νίντζα.

 

 

 

Το πειρατικό playmobil

DSCN6244.jpg~original

ΟΚ. Playmobil υπήρχαν και για κορίτσια αλλά το πειρατικό συνιστούσε το απόλυτο αγορίστικο δώρο Χριστουγέννων. Ακριβό για την εποχή του, δύσκολο στη συναρμολόγησή του (απαιτούσε κατσαβίδι και μπαμπά) αλλά το αποτέλεσμα εκπλήρωνε κάθε αγορίστικη φαντασίωση. Bonus το κρυφό κοινωνικοπολιτικό μήνυμα, καθώς η ιδέα του πειρατή παραπέμπει σε αναρχία και μπάχαλους.

 

 

 

Κάστρα και Πολιορκητές

pic523254_lg

Κάθε παίκτης παίρνει τα ειδικά τουβλάκια και χτίζει το δικό του κάστρο. Στόχος του να γκρεμίσει το κάστρο του αντιπάλου εκτοξεύοντας ειδικές βολίδες με βαλίστρες και καταπέλτες. Κάπου εμπλέκονταν ο Δούρειος Ίππος, ο Μινώταυρος και τουλάχιστον ένας Δράκος. Στο τέλος έβγαινε ο νικητής και μετρούνταν οι απώλειες στα γυαλικά της μαμάς.

 

 

 

Subbuteo

Picture 7

Το απόλυτο παιχνίδι προσομοίωσης ποδοσφαίρου αποτελούμενο από παίκτες που στηρίζονταν σε βαριές βάσεις και «κλωτσούσαν» μια μπάλα που τους έφτανε μέχρι το κεφάλι. Το παιχνίδι απαιτούσε μαγκιά, επιδεξιότητα, γνώσεις φυσικής και τριγωνομετρίας-εξ ου και πολλοί από τους νεαρούς παίκτες το γύρισαν μετά στο μπιλιάρδο.

 

 

 

Τα Αγρίμια

fsafs

Πολύ πριν ο Doctor House κολλήσει με τα Monster Trucks οι μικροί οδηγοί και εκκολαπτόμενοι φορτηγατζήδες μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στον Ελέφαντα, τον Τίγρη, την Αστραπή (αυτό ήταν το γρήγορο) και τον Ρινόκερω. Ναι, με «ω» στο τέλος γιατί δεν είχαμε ακόμα βγει από την καθαρεύουσα.

 

img136md

 

 

TRANSFORMERS

2f6cf2d07ebb01497a7e6786a6739182

Autobots εναντίον Decepticons. Ρομπότ που μετατρέπονταν σε αυτοκινητάκια, ή ελικόπτερα ή προϊστορικά ζώα-ό,τι πεις. Πρώτος μεταξύ ίσων ο αρχηγός των καλών Optimus Prime που μεταμορφώνονταν σε νταλίκα. Κανείς ποτέ δεν κατάλαβε γιατί ένα εξωγήινο ρομπότ μεταμορφώνονταν σε νταλίκα. Ίσως ήθελε να κλείσει την Εθνική.

 

 

Ιππότης της Ασφάλτου

O ippotis tis asfaltou 01 (1985)

Τα παρεπόμενα της ΚΙΤΤομανίας των 80’s με απαραίτητη τη φωτό του Ντέιβιντ Χέιζελχοφ στη συσκευασία. Ο ΚΙΤΤ 2000 συν μεγάλη πίστα με γκαράζ, ο ΚΙΤΤ 2000 συν μικρή πίστα για σάλτο μορτάλε κλπ. Επίσης κασέτες και άλμπουμ για να ακούτε και να ζωγραφίζετε την εκπληκτική περιπέτεια «ΚΙΤΤ εναντίον εξωγήινων» (κανένα Plan 9 From Outer Space).

 

 

Εξωγήινοι Τερατομάχοι

34

ΟΚ. Αυτές οι μικρές πλαστικές φιγούρες δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν Χριστουγεννιάτικο δώρο. Οι τερατομάχοι και οι εξωγήινοι ήταν (κυριολεκτικά) ψιλικατζήδες που παραμόνευαν κλεισμένοι σε σακουλάκια για να σου φάνε το χαρτζιλίκι. Στάθηκαν όμως αφορμή για επικές μάχες, η δε περίφημη Πυραμίδα (συσκευασία που συγκέντρωνε όλους τους Εξωγήινους μαζί) υπήρξε άσβεστος πόθος για μια ολόκληρη γενιά.

 

 

POLL: ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΘΟΥΣΕΣ ΠΙΟ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΑ; ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΩ:

 

 

 

Best of internet