Quantcast
ORIGINALS

Μάικ ο Φασολάκης: Πολύ σκληρός για να χωνευτεί

Η Λούγια Φιτσιώνη σε μια κριτική των βιβλίων τής συναδέλφου της Μαρί(ς) Κυριακού


vamvax · 25 Ιουλίου 2014

Η γκραν νταμ του Luben μις Λούγια Φιτσιώνη είναι ξανά μαζί μας! Λαμπερή και ανανεωμένη από τις πολύμηνες διακοπές της σε μια εξωτική χώρα της οποίας την ύπαρξη πρέπει να έχεις πάνω από ένα συγκεκριμένο εισόδημα για να γνωρίζεις, η Λούγια δέχτηκε να μας γράψει μια κριτική των βιβλίων της εξίσου λαμπερής συναδέλφου της Μαρί Κυριακού, για να ξέρετε τί να προτιμήσετε στην παραλία!

 
 

Αγαπητές μου φίλες. Όπως ξέρετε έχω υπάρξει μεγάλη θαυμάστρια της Μαρί Κυριακού. Πολλοί μάλιστα με έχουν κατηγορήσει ότι την αντιγράφω, επειδή εξέδωσα σειρά παιδικών βιβλίων με ήρωα τον Μπίλι τον Λαδερό Αρακά.

vivlia1

 

Προφανώς αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να διανοηθούν τι σημαίνει να κάνεις ένα homage (ομάτζ) σε έναν άνθρωπο, ο οποίος με την αξία του έχει κατακτήσει την κορυφή του παιδικού βιβλίου, αλλά έχει και μεγάλη φιλανθρωπική προσφορά, προσφέροντας απλόχερα τη χαρά σε ηλικιωμένους εκατομμυριούχους. Άλλοι για να με καθησυχάσουν μου λένε ότι “δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη.” Αυτό βέβαια δεν ισχύει!

photo.php

 
 

Όπως και να το κάνουμε, ο Μάικ ο Φασολάκης είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της παγκόσμιας λογοτεχνίας όπως ο Ρασκόλνικοφ, ο Σέβερους Σνέηπ ή ο Κώστας Παταβούκας. Αυτό όμως που θαυμάζω στη συγγραφέα αυτών των βιβλίων είναι η αγωνιώδης προσπάθειά της να μην της κλέψει τη δόξα ο ήρωάς της, να μην αφήσει το δημιούργημα να ξεπεράσει τον δημιουργό. Ένας χωρίς όρια ανταγωνισμός ο οποίος αποτυπώνεται οπτικά στη “μάχη του εξωφύλλου”:

 

βιβλία μαρί

 

Όπως είναι φανερό, αυτή η μάχη είναι μια μάχη που κερδίζει κατά κράτος η Μαρί, μιας και το πρόσωπό της καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο στα εξώφυλλα των βιβλίων. Επιστήμονες υπολογίζουν ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2024, η φάτσα της Μαρί Κυριακού θα καλύπτει το ένα έκτο της Ευρώπης.

 
 

ευρώπη

 
 

Ας δούμε όμως αναλυτικά μερικά από αυτά τα μικρά αριστουργήματα για λιλιπούτειους καρναβαλιστές αναγνώστες.

 
 

ΜΑΪΚ Ο ΦΑΣΟΛΑΚΗΣ: ΠΑΩ ΘΑΛΑΣΣΑ (2011)

ΜΆΙΚ ΦΑΣΟΛΆΚΗς ΠΆΩ ΘΆΛΑΣΣΑ

 

Στο “Πάω Θάλασσα” ο Μάικ, προσπαθεί να ξεπεράσει τους φόβους του και να έρθει αντιμέτωπος με τα παιδικά του τραύματα, μπαίνοντας ξανά μετά από πολλά χρόνια σε αλατισμένο νερό. Φλάσμπακ από την παιδική του ηλικία και τύψεις ταλανίζουν ψυχικά τον Μάικ, καθώς θυμάται τη μέρα που απέδρασε από την κατσαρόλα και είδε τους συντρόφους του να βρίσκουν βίαιο (αλλά ιδιαίτερα νόστιμο) θάνατο στον υγρό τάφο μιας φασολάδας (χυλωμένης).

 
 

ΜΑΪΚ Ο ΦΑΣΟΛΑΚΗΣ: ΘΑ ΣΕ ΓΑΡΓΑΛΗΣΩ (2010)

γαργα

 

Στο “Θα σε Γαργαλήσω”, ο Μάικ χάνει όλα τα λεφτά της σύνταξης του πατέρα του στον ιππόδρομο, με αποτέλεσμα να γίνει στόχος ενός καρτέλ μεξικάνικων φασολιών που απειλούν να του γαργαλήσουν τα πρέκια (Στην κοινωνία των οσπρίων τα πρέκια πρέπει να είναι πάντα σοβαρά). Ο Μάικ συμμαχεί με τον νονό της μαφίας των canellini beans ο οποίος απειλεί ότι αν αγγίξει κανείς τον Μάικ θα γαργαληθεί ο Δίας (Δίας ονομάζεται το πρέκι του αρχηγού του μεξικάνικου καρτέλ, εξ ου και η φράση “μπουένος Δίας”).

 
 

ΜΑΪΚ Ο ΦΑΣΟΛΑΚΗΣ: ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΑΚΑ (2014)

ta_oneira_mou_exoun_plaka

Στο πιο άρτιο και ολοκληρωμένο έργο της σειράς, η Μαρί Κυριακού θέλει να μας μιλήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στον ψυχισμό των φασολιών το στερεότυπο ότι προκαλούν αέρια. Αυτό άλλωστε είναι εμφανέστατο και με την πρώτη ματιά στο εξώφυλλο και το ύφος “Μάικ το ξέρω ότι έκλασες μέσα στη μούρη μου, αλλά σε αποδέχομαι γι’ αυτό που είσαι” της συγγραφέως. Στο βιβλίο αυτό ο Μάικ για να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό ρατσισμό καταφεύγει στη χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων τα οποία του προκαλούν παρανοϊκές ψευδαισθήσεις όπως για παράδειγμα ότι τα όνειρά του έχουν πλάκα, οι φόβοι του έχουν ουλίτιδα ή ότι οι κρυφές του επιθυμίες χρειάζονται κολονοσκόπηση.

 
 
δδ
 
 

Best of internet