Quantcast
ORIGINALS

7 πράγματα που μπορείς να πεις ότι φταίνε για τις πλημμύρες αν δε θες να πεις ότι φταίει το μπάζωμα

Γιατί να κάτσεις να σκάσεις για τα δομικά προβλήματα της χώρας όταν μπορείς να πετάξεις το μπαλάκι κάπου αλλού;


Κώστας Αρβανίτης · 16 Νοεμβρίου 2017

Η αλήθεια πονάει, όπως λένε. Κι επειδή η αναγνώριση πως ζούμε σε μια χώρα – ωρολογιακή βόμβα πλημμυρών όπου ολόκληρες περιοχές είναι χτισμένες σε μπαζωμένα στρέμματα, τα μισά βουνά είναι καμμένα, τα αντιπλημμυρικά έργα φτιάχνονται με ρυθμό αιγυπτιακής πυραμίδας και η περιφερειάρχης τρολάρει στα μούτρα μας είναι εξωφρενικά δύσκολη, το Luben είναι εδώ για να παρέχει μερικές βολικές εξηγήσεις για το ποιος φταίει για την καταστροφή. Οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά είναι πολύ καθησυχαστικές.

Μην αγχώνεστε, όλα θα πάνε καλά:

Φταίει ο Θεός που τα πήρε κρανίο

Παρόλο που ο σταρχιδισμός της ανθρώπινης παρέμβασης (και της Πολεοδομίας) στη Φύση φαίνεται ξεκάθαρα σε κάθε πλημμύρα, μπορούμε να σκοτώσουμε κάθε ψήγμα λογικής και να πούμε ότι για όλα φταίει η οργή του θεούλη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάτσεις να προβληματιστείς για τις συλλογικές μας ευθύνες όταν μπορείς απλά να πετάξεις το μπαλάκι στο Θεό, ο οποίος έτσι κι αλλιώς θα το πιάσει. Είναι Θεός, χελόου.

Φταίει το νερό που έπεσε από την ατμόσφαιρα στη Γη

Μπορεί μεν να βρέχει στη Γη τακτικά εδώ και εκατομμύρια χρόνια, αλλά ποιος αντέχει τη γοητεία της συγκλονιστικής εξήγησης πως οι δρόμοι πλημμύρισαν γιατί έβρεξε πολύ; Το γεγονός πως προσπαθούμε από την εποχή ξέρωγω των Σουμέριων να προστατευτούμε από τις πλημμύρες και θα έπρεπε να καταφέρνουμε κάτι παραπάνω δεν είναι λόγος να κάτσεις να σκάσεις.

Φταίει ο αιώνιος εχθρός του Γένους μας

Mια αιτιολόγηση που θα έκανε περήφανο κάθε υποστηρικτή του Αρτέμη Σώρρα, είναι πως η ευθύνη για τα καμμένα βουνά ανήκει στους Τούρκους, οι οποίοι ως γνωστόν πυρπολούν τακτικά τα δάση μας. Η συγκεκριμένη εξήγηση ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες γιατί αναγνώριζει πως τα βουνά πάνω από τη Μάντρα είναι πλέον φαλακρότερα του Ζουγανέλη, αλλά καταφέρνει να κάνει βολή ευθύνης που διασχίζει όλο το Αιγαίο.

Φταίνε οι Γύφτοι στα Δυτικά

Αφού κάποιοι μπορούν να φορτώσουν στους Ρομά την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά και τις μισές επιδημίες που κυκλοφορούν, γιατί να μη λουστούν και την ευθύνη για τις πλημμύρες, ειδικά αφού μένουν εκεί στον Ασπρόπυργο. Αυτή η γραμμή σκέψης έχει την ευεργετική ιδιότητα πως μπορεί να βραχυκυκλώσει κάθε συζήτηση για τις αναπόφευκτα ζοφερές συνέπειες της στρατηγικά άναρχης δόμησης και της οικοπεδοποίησης με το πάντα βολικό χαρτί του ρατσισμού.

Φταίνε οι αρχαιολόγοι που θέλουν το κακό μας

Προφανώς για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και διευθετήσεων χειμάρρων φταίει ένα σκοτεινό κονκλάβιο αρχαιολόγων που μόνος του σκοπός σε αυτή τη ζωή είναι να γαμήσει τη δικιά σου, στη συγκεκριμένη περίπτωση μπλοκάροντας δημόσια έργα. Γιατί να πρέπει να αναμετρηθείς με τη δομική και διαχρονική διαφθορά, αχρηστία και ανικανότητα που δέρνει το ελληνικό κράτος όταν μπορείς να χρεώσεις τα πάντα σε ένα crew σατανικών αρχαιολόγων, οι οποίοι κάπως, κάπου, κάποτε ακυρώνουν τα δημόσια έργα;

Φταίει που δεν υπάρχουν πισίνες στη Μάντρα Αττικής

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι στα Δυτικά ως γνωστόν μένουν μόνο φτωχομπινέδες, οι οποίοι το μόνο που ξέρουν να κάνουν κάθε φορά είναι να γκρινιάζουν αντί να προσπαθήσουν να λύσουν επιτέλους τα προβλήματά τους. Αν είχαν φτιάξει μια πισίνα να μάθουν τα παιδιά τους κολύμβηση πάλι θα είχε γίνει μια τεράστια καταστροφή, αλλά τα παιδιά τους θα ήξεραν κολύμβηση. Πόσες πισίνες έχει η Μάντρα;

Φταίει η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, ίσως όλοι αλλά μπορεί και κανείς

H κωδική λέξη κάθε φορά που γίνεται μια τεράστια μαλακία είναι ότι “ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος“. Αφού άλλη μια πλημμύρα ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες της, το κράτος ήρθε πανέτοιμο να εκτιμήσει τα εκατομμύρια του κόστους και να κηρύξει εθνικό πένθος για όσους χάθηκαν. H διεστραμμένη ικανοποίηση του να ψάχνεις να βρεις δηλώσεις της Ρένας Δούρου που καταγγέλει την προηγούμενη περιφέρεια για μια παρόμοια αποτυχία αντιμετώπισης καταστροφής είναι η τέλεια ιδέα αν δε θες να απελπιστείς με το αν κράτος κάνει τελικά κάτι χρήσιμο από τον Β’ Παγκόσμιο και μετά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πες

Best of internet