Quantcast

Kαφές σε αναμονή: Ένα γλυκό βίντεο για μια γαμάτη ιδέα

Στόχος, ένας καφές της αλληλεγγύης να γίνει παράδοση σε όλες τις γειτονιές

LUBEN CREW

20 Νοεμβρίου 2015

O «καφές σε αναμονή» ή Caffè sospeso όπως έγινε γνωστός εδώ και 100 χρόνια στη Νάπολη, όπου γεννήθηκε η ιδέα, είναι ένας καφές αλληλεγγύης. Στην παράδοση της εργατικής τάξης της Ιταλίας ένας εργάτης που «έκανε την τύχη του» για μια μέρα μπορούσε να κεράσει τον επόμενο ζητώντας έναν «καφέ που περιμένει». Προπληρώνοντας ουσιαστικά μαζί με τον δικό του και έναν ακόμα καφέ που θα περιμένει να φτιαχτεί και να σερβιριστεί σε κάποιον που θα έρθει να τον ζητήσει: Τότε ένας ακόμα φτωχός εργάτης, τώρα ο άστεγος, ο μετανάστης, ο άφραγκος φίλος, ο άνθρωπος της ανάγκης.

Ο Καφές που Περιμένει είναι μια πρακτική γνωστή και στην Ελλάδα από προσπάθειες όπως αυτή του περιοδικού Σχεδία, μολονότι όχι πολύ διαδεδομένη αν κρίνουμε και από τον χάρτη. Αυτό είχε στο μυαλό της και μια ομάδα από σκηνοθέτες, ηθοποιούς και άλλους ωραίους τύπους που ξεκίνησαν την ομάδα στο Facebook Καφές σε Αναμονή, γύρισαν το παραπάνω βίντεο και έχουν στόχο να υιοθετηθεί η πρακτική του sospetο σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας.

Στην πόλη λοιπόν που εν μέσω κρίσης οι διάφορες εργασιακές γαλέρες καφετέριες ξεπηδάνε πιο γρήγορα από σκουλήκια σε πανουκλιασμένα πτώματα μανιτάρια πάρτε ένα παραπάνω καφέ ή ένα τοστάκι που να περιμένει κάποιον και διαδώστε το βίντο των παιδιών!

Best of internet