Quantcast

Ο Bob Dylan αφαίρεσε την αναφορά για το Nobel Λογοτεχνίας από το site του

Εξακολουθεί να είναι αμφίβολο αν θα παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων στις 10 Δεκέμβρη στη Στοκχόλμη

THE NEWSROOM

22 Οκτωβρίου 2016

Μπορεί να προκάλεσε αίσθηση ότι το φετινό Nobel Λογοτεχνίας κατέληξε στο μεγάλο μουσικό Bob Dylan “επειδή δημιούργησε νέες εκφράσεις ποίησης μέσα στη μεγάλη παράδοση του Αμερικάνικου τραγουδιού”, ο ίδιος, όμως, δε φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα. Γι’ αυτό, άλλωστε, και δε βγαίνει να απαντήσει στα τηλέφωνα της Σουηδικής Ακαδημίας για το προσκλητήριο για τη μεγάλη τελετή απονομής που θα διεξαχθεί στις 10 Δεκέμβρη.

Bob-Dylan

Στο επίσημο site του, βέβαια, με τα πολλά, εμφανίστηκε κάποια στιγμή, σε μια ανανεωμένη συλλογή στίχων που ανέβασε, η αναφορά στο ότι τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Λογοτεχνίας. Αλλά μόνο για λίγο, καθότι πλέον αν επισκεφτεί κανείς τη σελίδα δε θα βρει πουθενά τη λέξη Nobel.

Καταγραφή

Ο αναγνωρισμένος καλλιτέχνης φαίνεται ότι μένει ακόμα πιστός στην τακτική που ακολουθούσε από τα νιάτα του να μην αφήνει το όνομά του να εμπλέκεται και να εγκλείεται σε καλούπια τα οποία δεν κρίνει ο ίδιος πως τον αντιπροσωπεύουν. Ακόμα και το μακρινό 1965, όταν τον ρωτούσαν αν θεωρεί εαυτόν τραγουδιστή ή ποιητή, ο ίδιος αναφερόταν στον εαυτό του σαν έναν απλό “sing and dance man”.

Bob-Dylan-Like-a-Rolling-Stone

Αν προσθέσουμε, δε, σε όλα αυτά και το γεγονός πως κατά καιρούς ήθελε να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, όπως το 1966 που προτίμησε να αναρρώσει από χτύπημα με τη μηχανή κατ’ οίκον και μόνος του παρά να νοσηλευτεί, μπορούμε να καταλάβουμε πως ο Bob Dylan δεν νιώθει πολύ άνετα με τον τίτλο με τον οποίο τιμήθηκε.

bob-dylan-52fe6be6-hero

Πολλοί οπαδοί του Dylan, αλλά και άνθρωποι από το χώρο των τεχνών, θα ήθελαν να δουν το Dylan να ακολουθεί το παράδειγμα του Jean-Paul Sartre και να αρνείται το βραβείο, καθότι ο άνθρωπος που το εμπνεύστηκε δεν ήταν παρά ένας κατασκευαστής και έμπορος όπλων. Παρότι αυτό δε θα οδηγήσει το βραβείο στα χέρια κάποιου επιλαχόντος.

CupIGLjW8AAjXWn (1)

Καλό, όμως, θα είναι να μη συνεχίσει να λαμβάνει έκταση το θέμα, υπάρχουν άνθρωποι που θα παρακάλαγαν γι’ αυτό το βραβείο, λογοτέχνες μπρος στο έργο των οποίων η Ακαδημία εξακολουθεί να εθελοτυφλεί και δεν αισθάνονται άνετα με την όλη φάση.

2

Best of internet