Quantcast

Η PJ Harvey επισκέπτεται το Κόσοβο και την Ειδομένη με το νέο τραγούδι της “The Wheel” (Video)

Το πρώτο τραγούδι από τον νέο της δίσκο “The Hope Six Demolition Project”

President Creed

1 Φεβρουαρίου 2016

Η Βρετανίδα Pj Harvey θα κυκλοφορήσει στις 15 Απριλίου το ένατο άλμπουμ της με τίτλο “The Hope Six Demolition Project”, όμως σήμερα κυκλοφόρησε ήδη το πρώτο βίντεο για το τραγούδι “The Wheel” που θα συμπεριλαμβάνεται στον νέο της δίσκο.

Το βίντεο για το “The Wheel”, σκηνοθετημένο από τον Seamus Murphy έχει γυριστεί κατα τη διάρκεια των ταξιδιών της PJ Harvey και του σκηνοθέτη στο Κόσοβο, ενώ περιέχει πλάνα από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα στην περιοχή της Ειδομένης στα οποία βλέπουμε Σύρους πρόσφυγες και Έλληνες αστυνομικούς.

 

Ο σκηνοθέτης του βίντεο δήλωσε στο Noisey:

Το τραγούδι The Wheel έχει ως κέντρο του το ταξίδι στο Κόσσοβο. H όψη της ρόδας λούνα παρκ στο Fushe του Κοσόβου κοντά στην Πρίστινα, είναι ένα συμπαγές σημείο αναφοράς στον τίτλο του τραγουδιού. Ήταν αυτό η μοναδική έμπνευση για το τραγούδι;

Εάν δεν υπήρχαν οι ιστορίες των ανθρώπων που υπέφεραν κατά την διάρκεια του πολέμου,εάν δεν επισκεπτόμασταν τα χωριά που εγκαταλείφθηκαν λόγω εθνοκαθάρσεων και κύκλων βίας, εάν δεν είχαμε βιώσει τις διαφορετικές αντιλήψεις ανθρώπων με κοινές ιστορίες, θα είχε γραφτεί αυτό το τραγούδι όπως είναι σήμερα;

Επέστρεψα στο Κόσοβο τον Δεκέμβριο του 2015, εξοπλισμένος με τη γνώση του πως εξελισσόταν το πρότζεκτ… Η τεράστια προσφυγική κρίση στην Ευρώπη ήταν πρώτη είδηση για μήνες. Πέρασα λίγο χρόνο στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και στην Σερβία πρωτού φτάσω στο Κόσοβο. Όλο αυτό συνέβαινε σε περιοχές που σχετίζονταν με τις πρόσφατες συρράξεις στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η ιδέα των κύκλων, τροχών και επαναληπτικότητας γίνεται για άλλη μια φορά και είναι και αναγκαίο να καταστεί προφανής.

 

Στιγμιότυπα από το “The Wheel” με την Ελληνική Αστυνομία και Σύρους πρόσφυγες στην στην Ειδομένη.

PJHARVEY

idomeni

 

To νέο βίντεο της PJ ακολουθεί τα χνάρια παλαιότερων project, όπως το βίντεο για το Battleship Hill που είναι γυρισμένο και μιλάει για την μάχη της Καλλίπολης στην Θράκη.

Best of internet