Quantcast

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τραγούδια για Scania (και γενικότερα για νταλίκες)

Ίσως το πιο αυθεντικά ΕΛΛΗΝΙΚΟ μουσικό είδος

Τσαγκ

22 Απριλίου 2015

Για κάποιους συνανθρώπους μας η νταλίκα είναι κάτι περισσότερο από ένα μεγάλο αμάξι με καρότσα-ες, πολύχρωμα φωτάκια που τις κάνουν να μοιάζουν με κινούμενοι φάροι και καμπίνα με 80s σέντερφολντς, σεμεδάκια, αρκουδάκια και πέντε-έξι εικονοστάσια  – που το μόνο που κάνει είναι να μποτιλιάρει τις εθνικές οδούς στην περίοδο των γιορτών.

Για κάποιους συνανθρώπους μας η νταλίκα είναι το σπίτι, ο ναός και ο γαμιστρώνας τους. Τουτέστιν κάτι το ιερό. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις τον ψυχισμό του οδηγού νταλίκας, ενόψει και του καλλιστείων νταλίκας που αναδείξαμε χτες, από το να ταξιδέψεις μαζί τους μέσα από τα τραγούδια τους;

 

 

 

H νταλίκα – Ονούφριος

 

Bαρύ όσο κι ένα 16τόνο Scania intercooler, αργόσυρτο ζεϊμπέκικο.

“Έζεψα την νταλίκα μου, την φτύνω για το μάτι”, μας λέει ο Ονούφριος  που τιμάει τις παραδόσεις (στο 2:02 του κλιπ υπάρχει και κολάζ που προάγει την ασφαλή οδήγηση).

“Tη νταλίκα έχω εκκλησιά και σπίτι με προσέχει σαν την μάνα στο ξενύχτι”

 

 

onoufrios

 

 

Πάρε το Scania – Γιάννης Καψάλης

 

Κλαρίνα, τουμπελέκια και keyboards με άρωμα ανατολής.

“Πάρε το Scania και άντε στο καλό, μη μου ζαλίζεις άλλο το μυαλό”, προτρέπει την λεγάμενη που θέλει να ξεχάσει ο Γιάννης ο Καψάλης – τώρα που θα πάει με κοτζαμάν Scania, δικό της θέμα…

 

 

ntalikes

 

Τo Scania θέλει ΚΤΕΟ – Τάκης Πλακιάς

 

Mέταλ διπλοπεταλιές στα ντραμς και σόλο μπουζούκι από τον μεγάλο Τακη Πλακια (a.k.a ΤΑΚ ΠΛΑΚ), που δεν πολύ-συνάδουν με το λυπηρό θέμα των στίχων. Ο Τάκαρος προσπαθεί να εξηγήσει στην αγαπημένη του ότι δε φταίει αυτός που άργησε στο ραντεβού, άλλα τον πρόδωσε το Scania:

“Δε φταίω δε φταίω δε φταίω, κλατάρανε τα λάστιχα το Scania θέλει ΚΤΕΟ”

 

 

Μέρα-νύχτα στο τιμόνι – Αναγνωστόπουλος

 

Ένα χαρούμενο τσιφτετελάκι για τον οδηγό Scania (φυσικά), που κάνει διαλείμματα από το τιμόνι όπου δει πανηγύρι, με σκοπό να ξετρελάνει με τις χορευτικές του φιγούρες άλλους νταλικιέρηδες και να πιει μαζί τους κάνα μπουκαλάκι ουίσκι.

“Παίρνεις το Scania ταξίδια για να πας, στα πανηγύρια όμως πάντα σταματάς”

 

Best of internet