Quantcast

Ένας σκασμός πράγματα έγιναν στο τελευταίο επεισόδιο του Westworld “The Well-Tempered Clavier”

Μήπως ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε γιατί είναι τόσο στον κόσμο τους οι υπάλληλοι της Delos;

LUBEN CREW

1 Δεκεμβρίου 2016


Επειδή είμαστε μεγάλοι φαν της σειράς, το πρώτο πράγμα που κάναμε σήμερα μόλις ξυπνήσαμε είναι να δούμε αμέσως στη Νοva το τελευταίο επεισόδιο του Westworld. Είναι απίστευτο που πλέον έχεις την επιλογή των Rec, Pause, Replay στη Νοva και μπορείς να βλέπεις ό,τι θες -όποτε το θες, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, (ψαχτείτε με Nova Οn Demand) Ωραία, και τώρα που σας είπαμε τι κάναμε το πρωί, ας μιλήσουμε για το επεισόδιο

Οι συνωμοσιολόγοι του Westworld, ήδη τώρα που βρισκόμαστε στο 9ο επεισόδιο, οργιάζουν περισσότερο και από τους αεροψεκασμένους τύπους που βλέπουν chem trails στον ουρανό από σιωνιστικά F16, αλλά όσο προχωράει η πλοκή της σειράς, μερικές από αυτές τις θεωρίες φαίνεται ότι τρώνε άκυρο. 

evan-rachel-wood-as-dolores-credit-john-p-johnson-hbo

Στο 9ο επεισόδιο ονόματι “The Well-Tempered Clavier”, έγιναν κάμποσα βαρβάτα πραγματάκια. Πρώτα και καλύτερα, αποκαλύφθηκε ότι ο Μπέρναρντ είναι και αυτός ρομπότ και μάλιστα είχε δημιουργηθεί εν είδει φόρου τιμής σε έναν από τους ιδρυτές του πάρκου. Ο Φορντ δημιούργησε τον Bernard ως αντικαταστάτη του συνεργάτη του, Άρνολντ. Φυσικά δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε ότι ο Άρνολντ προφανώς και θα προτιμούσε να είναι ζωντανός, παρά να αναγεννηθεί ως ρομπότ, αλλά αν έχουμε μάθει ένα πράγμα σε αυτή τη σεζόν, είναι ότι ο Φορντ είναι ένας  “θεόμουρλος σαδιστής δολοφόνος που δε θα ησυχάσει πάρα μόνο όταν έχει σκοτώσει ή τσακίσει ψυχολογικά οποιονδήποτε στέκεται στο δρόμο του αλλά και τους πιστούς του συνεργάτες επειδή γιατί όχι βρε αδερφέ”

Άλλη μια γκράντε αποκάλυψη που έγινε στο επεισόδιο εννιά είναι ότι τον Άρνολντ τον σκότωσε η Ντολόρες. Ή τουλάχιστον, αυτό πιστεύει η ίδια η Ντολόρες. Φυσικά, δεδομένου του χαρακτήρα της Ντολόρες, αποκλείεται απλώς να ξύπνησε μια μέρα και να είπε ας φάω τον Άρνολντ, για τον οποίο φαινόταν ξεκάθαρα ότι τον συμπαθούσε τουλάχιστον.

Δεδομένου ότι ο Φορντ έχει κρυφή πρόσβαση ώστε να ελέγχει όλους τους hosts, δε θα πέφταμε από τα σύννεφα εάν αποκαλυπτόταν ότι ο Φορντ έβαλε τη Ντολόρες να σκοτώσει τον Άρνολντ και στη συνέχεια διέγραψε αυτή την πληροφορία από τη μνήμη της.

Απ’ τη στιγμή που η Ντολόρες ήξερε να επιστρέψει στην πόλη του Westworld, τα πράγματα άρχισαν να ξεδιαλύνονται γι’ αυτήν, αν και συνεχίζει να είναι δύσκολο να ξέρει πότε κάτι συμβαίνει μέσα στην αφήγηση, δεδομένου του ότι περνάμε συνεχώς από τη μια εποχή και ανάμνηση στην άλλη. Η εκκλησία ήταν το κλειδί για τις αναμνήσεις της και μάλιστα θυμόμαστε ότι έχουμε ξαναδεί αυτό το καμπαναριό και σε προηγούμενα επεισόδια και μερικές φορές το καμπαναριό ήταν το μόνο που φαινόταν… Μήπως αυτή είναι η πόλη που “την κατάπιε η άμμος”; Πάντως έτσι φαίνεται.

Όπως και να ‘χει, έχουμε ακούσει κάμποσες φορές στα τελευταία επεισόδια κάποιον να ψιθυρίζει “Remember” και είναι πολύ πιθανό ότι πρόκειται για ένα ψίθυρο από κάποιο “κομμάτι” του Άρνολντ που ίσως ήταν βαθιά θαμμένο μέσα στον κώδικα της Ντολόρες και την καλούσε να θυμηθεί. Η Ντολόρες πράγματι θυμήθηκε και τελικά βρέθηκε κάτω από την εκκλησία- σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Όπως και με τη Μάεβ σε προηγούμενο επεισόδιο, έτσι και η Ντολόρες στο επεισόδιο 9 βρίσκεται τυχαία σε μια “backstage” περιοχή του πάρκου, όπου κατασκευάζονται και επισκευάζονται οι hosts-ρομπότ και αυτό φυσικά ξεκλειδώνει στη Ντολόρες πολλές αναμνήσεις.

Σε μια σκηνή/ανάμνηση, τα ακρωτηριασμένα σώματα των hosts ήταν έτοιμα για καθαρισμό και επισκευή καθ’ όλο το διάδρομο που περπατούσε η Ντολόρες, και στην άλλη, όλα έδειχναν φυσιολογικά όσο αυτή φορούσε το μπλε της φόρεμα. 

Όπως καταλαβαίνετε, αγαπητοί φίλοι, το Westworld και αυτή την εβδομάδα μας πήδηξε από τη μια εποχή στην άλλη και από τη μια ανάμνηση στην άλλη. Αυτό μπορεί να σε μπερδέψει λίγο και να σε κάνει να μη δώσεις όλη σου την καρδούλα σε μια ιστορία εάν εξελίσσεται σε τόσα διαφορετικά timelines. Αλλά στη συνολική εικόνα φαινόταν ότι η Ντολόρες ήταν σε πολύ παλιότερο σενάριο απ’ ό,τιδήποτε έχει προκύψει με τη Μαεβ ή τον Μπέρναρντ. Όλοι όσοι υποστήριζαν τη θεωρία ύπαρξης των 2 timeline πήραν μπόλικες ενδείξεις που ενισχύουν αυτή τους τη θεωρία.

westworld-the-well-tempered-clavier-3-600x400

Η βασική ένδειξη ύπαρξης δύο διαφορετικών timeline είναι η αισθητική στις δύο backstage περιοχές, οι οποίες έδειχναν εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Η μια δείχνει στην τρίχα με διαχωρισμένους χώρους εργασίας με γυαλί εκεί όπου επισκευάζεται η Μαεβ, η Κλέμενταην και πολλά άλλα ρομπότ. Απ’ την άλλη, η Ντολόρες, ο Λόγκαν και ο Γουίλλιαμ φαίνεται σα να είναι μια σειρά από εκτροχιασμένα περιστατικά που συνέβησαν καμιά 35αριά χρόνια πριν και η Μαβ, ο Μπέρναρ και ο Man in Black απλά φαίνεται λες και είναι μέρος των τωρινών συμβάντων. Απ’ την άλλη μπορεί να υπάρχουν παραπάνω από ένα timelines.

Αυτό το σενάριο φέρνει μια άλλη πολυσυζητημένη απορία: Μήπως ο Γουίλιαμ είναι ο Man in Black? Υπάρχουν κάμποσα στοιχεία που μας πείθουν ότι είναι ο Γουίλιαμ, και η τρομοκρατημένη αντίδραση της Ντολόρες όταν το είδε στην εκκλησία μας έκανε να πιστέψουμε ότι τον γνώριζε και μάλιστα ότι της έφερε άσχημες αναμνήσεις. Αλλά αν ο Γουίλλιαμ όντως είναι ο MiB, προφανώς η σειρά θα μας επιφυλάξει αυτή την αποκάλυψη για αργότερα.

Άλλο ένα γεγονός που γνωρίζουμε είναι ότι ο Μπέρναρντ έχει πεθάνει. Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ; Αφού ο Μπέρναρντ έμαθε την πραγματικότητα για τη φύση του, ο Φορντ τον ανάγκασε να αυτοκτονήσει, αλλά δεν ξέρουμε εάν αυτή ήταν η τελευταία φορά που είδαμε τον χαρακτήρα του Μπερνάρντ στη σειρά.

Σίγουρα η αντιπαράθεση μεταξύ της μαριονέτας και του μαριονετίστα ήταν ένα από τα πιο έντονα σημεία του επεισοδίου και θα ήταν κρίμα εάν ο Jeffrey Wright έφευγε από τη σειρά. Οι σκηνές του με τη Μαεβ και τη Ντολόρες συνήθως ήταν καταπληκτικές και γενικά ο τύπος έπαιζε πολύ καλά και αν μας ακούνε οι παραγωγοί του Westworld ας βρουν ένα τρόπο να μας τον εμφανίσουν ξανά.

Όπως και να χει, ψιλό χλωμό μας φαίνεται να εξαφανίστηκε για πάντα ο Wright (είτε ως Μπέρναρντ είτε ως Άρνολντ). Ο Φορντ ίσως δημιουργήσει κάποιον άλλο Μπερναντ αν το θελήσει και δεδομένης της σημαντικότητας του Άρνολντ για όλη την ιστορία της σειράς, είναι πολύ πιθανό ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αυτό το χαρακτήρα θα τον ξαναδούμε μπροστά μας.

Σε ένα από τα βασικά νήματα αφήγησης, η Μαεβ συγκέντρωνε τον πυρήνα του στρατού των ανταρτορομπότ. Βέβαια εντύπωση προκαλεί το πως σκατά γίνεται να μην υπάρχει κανένας ποιοτικός έλεγχος σε αυτό το θεματικό πάρκο και πόσο εύκολο είναι τελικά να προσπεράσει κανείς τις δικλείδες ασφαλείας (ΦΕΡΤΕ ΜΟΥ ΕΝΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ). Με τέτοιο κωλοχανείο, πως γίνεται να μην απολύονται όλοι; Αυτό το μυστήριο μπορεί να μας το λύσει η πλοκή;

why-oh-why-are-felix-and-sylvester-helping-maeve-escape-from-westworld

Ακόμη και ο Σιλβεστερ και ο Φέλιξ, οι απρόθυμοι βοηθοί της Μαεβ που δεν έχουν και καμία τεχνική γνώση της προκοπής, φαίνεται ότι μπορούν να κάνουν ο,τιδήποτε χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς. Εν ολίγοις φαίνεται ότι κανείς δεν παρακολουθεί κανέναν στα “backstage” ενώ ελάχιστοι άνθρωποι φαίνεται να βρίσκονται εκεί γύρω όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Δεν μιλάμε μόνο για συγκεκριμένα περιστατικά, όπως ας πούμε στην παρουσίαση της Κλεμεντάην. Γενικά, φαίνεται ότι κανείς δε νοιάζεται που τόσα πολλά πράγματα στο πάρκο πηγαίνουν στραβά και οι υπάλληλοι συνεχώς κάνουν πράγματα που δεν επιτρέπεται να κάνουν. Και παρ’ όλα αυτά στα “backstage” πάντα όλα είναι ήρεμα και ήσυχα και ωραία, λες και όλα είναι ποπα ξερωγώ, τη στιγμή που άπειρα πράγματα στο μαγαζάκι τους πάνε κατά διαόλου.

Πάντως η Μαεβ απέκτησε πολύ γρήγορα δύναμη μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα του Westworld. Προφανώς και τελίκιασε την εξυπνάδα και τη δημιουργικότητά της. Αλλά ακόμη και αν η Μαεβ όντως το σκάσει από το πάρκο, παίζει και να ανακαλύψει ας πούμε ότι όλες οι εγκαταστάσεις του Westworld είναι πάνω σε έναν αστεροειδή ή κάτι τέτοιο.

Περιέργως δεν κοιμόντουσαν όρθιοι όλοι οι διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι στο μπουρδελάκι της Delos: Τουλάχιστον κάποιος έκανε κάτι σχετικά με την εξαφάνιση της Έλσι. O Σταμπς έψαχνε να βρει αυτήν ή τουλάχιστον μια συσκευή της που είχαν εντοπίσει, αλλά εμφανίστηκαν τρεις hosts που δεν τον υποδέχτηκαν και με τον καλύτερο τρόπο.

Πολύ βία (και νοθεία) σε αυτό το επεισόδιο, πράγμα καθόλου απροσδόκητο, απορούμε πως και δε μάζεψε καμιά αδέσποτη ο Λόγκαν. Ο Λόγκαν, τέρμα αχώνευτος, δε λέει να πεθάνει με τίποτα, επειδή ο κόσμος είναι άδικος. Η δουλειά του Λόγκαν είναι να είναι φουλ εκνευριστικός, εγωκεντρικός μαλάκας ώστε ο Γουίλιαμ να φαίνεται πιο κομπλέ τύπος και συμπαθητικός.

Ο Γουίλιαμ είναι πλέον στο μη περαιτέρω, αφού πέρασε στη σκοτεινή πλευρά, σφάζοντας και ακρωτηριάζοντας πολλούς hosts και μάλλον ξεκίνησε να περπατάει το σκοτεινό μονοπάτι που τον μετέτρεψε στον Man in Black. Ίσως εκεί ξεκίνησε να μεταμορφώνεται, όχι μόνο σε ένα ογκόλιθο επιχειρηματικότητας, αλλά και σε φουλ εμμονικό τύπο με το Westworld.

Γιατί όμως οι μαλακίες που έκανε ο Λόγκαν στη Ντολόρες φρίκαραν τόσο πολύ τον Γουίλιαμ ώστε να σκοτώσει όποιο host έβρισκε μπροστά του; Οι hosts δεν έκαναν τίποτα στον Γουίλιαμ, ή τουλάχιστον τίποτα που να μην τους το είχε ζητήσει ο Λόγκαν. Γιατί λοιπόν ο Γουίλιαμ δε τα έβαλε τον πραγματικό λόγο που του προκαλούσε οργή;

Ίσως να μην ήταν προγραμματισμένος για κάτι τέτοιο και ίσως εκείνη τη στιγμή να γεννήθηκε η μανία του να σκοτώνει όποιον βρίσκει μπροστά του αντί για τους ανθρώπους που μισεί πραγματικά. Όσο και να ήθελε βέβαια ο Γουίλιαμ να πονέσει το κωλοπαίδι τον Λόγκαν, δε μπορούσε να το κάνει επειδή θα παντρευτεί την αδερφή του. Αντί όμως με το που απελευθερώθηκε ο Γουίλιαμ να πει στο Λόγκαν κατευθείαν να πάνε να βρουν τη Ντολόρες, ο Γουίλιαμ τελικά μακελεύει όλους τους hosts που βρήκε μπροστά του. Επειδή είχε μολυνθεί από τη βια, αγαπητοί φίλοι, που μοιάζει με malware της ανθρώπινης φύσης. Και  αυτή η κακία της ανθρώπινης φύσης η οποία στη συνέχεια φέρνει πόνο, είναι ένα μοτίβο που συναντάμε αρκετά συχνά στη σειρά.

westworld-episode-9-trailer-bernard-and-ford-700x343

Μάλιστα το όλο στόρι με τον Φόρντ και  τον Άρνολντ εμπεριέχει μέσα κάτι πολύ σημαντικό. Ο Φόρντ εξηγεί στον Μπέρναρντ ότι οι hosts προορίζονταν για να είναι καλύτεροι από τους ανθρώπους. Δε θα έπασχαν από την ποταπή ανθρώπινη διαφθορά που σηματοδοτεί κάθε ανθρώπινο νου σύμφωνα με τον Φόρντ. Όμως ο Φόρντ δεν πιστεύει όντως ότι οι hosts είναι καλύτεροι, γιατί αν ήταν έτσι θα τους άφηνε να παίρνουν δικές τους αποφάσεις και δε θα τους χάκαρε κάθε λίγο και λιγάκι για να τους κάνει ό,τι γουστάρει. Αλλά όπως έχουμε ήδη καταλάβει, ο Φορντ θέλει να περιορίζει την εξέλιξη των host μέχρις του σημείου όπου ακόμα θα έχει απόλυτη εξουσία επάνω τους.

“Δε χρειάζεται να ζούμε έτσι” είπε η Μαεβ στον Μπέρναρντ. Ισχύει όμως; Γι’ αυτό δεν ήταν προγραμματισμένοι; Πόσα περιθώρια έχουν οι hosts ώστε να προσομοιάσουν σε ανθρώπινη συμπεριφορά και μνήμη; Άλλο ένα επεισόδιο μένει σε αυτό τον κύκλο του Westworld και περιμένουμε να δούμε πόσες απορίες θα μας λύσει.

Το ‘Westworld’ προβάλλεται στα Novacinema κάθε Κυριακή στις 4.00  μετά τα μεσάνυχτα ταυτόχρονα με την Αμερική και σε prime time προβολή κάθε Δευτέρα στις 22.00

Best of internet