Quantcast

10+1 επικά σημεία από το φινάλε ΦΩΤΙΑ (και πάγος) της έκτης σεζόν του Game of Thrones

Φωτιά, εκδίκηση, αποκαλύψεις, στέψεις και υπερπόντια ταξίδια στην αυγή του άρτι αφιχθέντος Χειμώνα

Bobol Gordello

28 Ιουνίου 2016

Με τούτα και με κείνα η πολυαναμενόμενη 6η σεζόν του Game of Thrones έφτασε στο τέλος της, με ένα επεισόδιο άξιο συνεχιστή της εποποιίας του “Battle of the Bastards”. Ψέματα, ακόμα πιο ολοκληρωμένο. Το καλύτερο φινάλε που έχουμε δει στη σειρά ever είχε τα πάντα: σοκ, οργή, συγκίνηση, ανατριχίλα, επιβεβαίωση. Κι όλα αυτά δοσμένα, ίσως, με την πλέον άρτια σκηνοθεσία που απαντήσαμε σε αυτές τις 6 σεζόν. Ας δούμε, λοιπόν, τι κρατάμε από το “The Winds of Winter”, εν όψει των πολέμων που έρχονται:

Burn fuckin’ sparrows, burn

Το ξέραμε ότι κάτι θα γίνει με τα Σπουργίτια, το περιμέναμε από τα μέσα τη σεζόν, δε γινόταν να σφυρίξει λήξη και να μην έχει πάρει την εκδίκησή της η Cersei. Το θέμα είναι ότι δεν ξέραμε το πώς: στην αρχή λέγαμε η φρουρά και το Βουνό-Φρανκενστάιν, μετά κάποιο σχέδιο με εξωτερικούς συμμάχους, ακόμα και δολερή συνεργασία Cersei-Margaery μας πέρασε από το μυαλό. Αμ δε:

1

Το υγρό πυρ ξανακάνει την εμφάνισή του μετά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες τη ναυμαχία του Blackwater και το μεγάλο Sept του Baelor παραδίδεται σε πράσινες φλόγες, ξεκληρίζοντας τα Σπουργίτια, τον οίκο των Tyrell και ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού του King’s Landing. Όλα τα λεφτά το βλέμμα της Cersei στο φλεγόμενο Sept από τον πύργο της, με ένα ποτήρι κρασί ανά χείρας, ως άλλη Mad Queen που μόλις εκπλήρωσε το “Burn them all”. Όλα τα λεφτά και η μουσική που συνόδεψε αυτά τα πρώτα 20+ άρρωστα λεπτά του επεισοδίου.

5

3 στα 3 και ταμείο από Maggy the Frog

Θυμάστε στην προηγούμενη σεζόν που γίνεται ένα flashback και μας σκάει η προφητεία της Maggy the Frog για το μέλλον της Cersei;

Όσοι ακολουθήσατε Maggy the Frog και παίξατε το 3 στα 3 στους θανάτους παιδιών Cersei Lannister, συγχαρητήρια και καλοφάγωτα. Ο Tommen Barratheon, σε μια στιγμή που διάβαζες στα μάτια του “Είμαι ο βασιλιάς, γιατί δεν μπόρεσα να το σώσω; Πού ήμουν; Γιατί φτάσαμε εδώ;” αποφασίζει να εγκαταλείψει τα εγκόσμια, πηδώντας από τον 6ο.

6

The Hand of the Queen

Στην Ανατολή, πέρα από τη Στενή Θάλασσα οι τελευταίες χαρτούρες απομένουν για να ξεκινήσει η έφοδος στο Westeros. Τα έσχατα γραφειοκρατικά αναλαμβάνει η Daenerys, που ορίζει σαν “επίτροπό” της στο Meereen τον αγαπητικό της Daario Naharis. Που, βασικά, δε θα ναι πλέον αγαπητικός της, εφόσον δε θα ακολουθήσει την εκστρατεία. Τυπικό παράδειγμα κάργιας και λαϊκού παιδιού.

7

Τη φάση ακολουθεί μια σύντομη ψυχανάλυση της Khaleesi στον πιστό της σύμβουλο Tyrion Lannister, ο οποίος, στο τέλος, ανακτά έναν τίτλο που τον έκανε φίρμα στο Westeros, αυτόν του Hand. Κι αυτή τη φορά είναι Hand of the Queen. Θυελλογέννητη, μήπως, όμως, βιάζεσαι λίγο;

8

Τα Sand Snakes είναι εδώ και ζητάνε εκδίκηση. Και συμμαχίες

Η πορεία του επεισοδίου μας πηγαίνει στο Dorne, όπου η μαυροφορεμένη χαροκαμένη γιαγιά Tyrell μιλάει με την Ellaria Sand και τα 3 νεαρά της Sand Snakes, που τόσο καιρό είχαμε να δούμε. Θέμα ημερήσιας διάταξης: εκδίκηση από τους Lannisters.

10

Κι αν η γιαγιά Tyrell δείχνει σε φάση παραίτησης, ο ερχομός του Varys, μάλλον, μας προετοιμάζει για το απόλυτο “ντου από παντού” στο King’s Landing. Που θα είναι αμιγώς γυναικεία υπόθεση αν το σκεφτείτε.

9

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Όπως και η πίτα με Frey

Η σκηνή όπου ένας οπαδός του Σταρκισμού θα θυμόταν φάσεις από το 9ο επεισόδιο και θα ούρλιαζε από χαρά. Η Arya επιστρέφει Westeros χωρίς να χει ξεχάσει αυτά που έμαθε στο Braavos, φοράει ένα όμορφο προσωπάκι και επισκέπτεται τους Frey.

11

Στο μπάσιμο της άγνωστης ως τότε τύπισσας με την πίτα προς σερβίρισμα στο λόρδο Frey και την ατάκα “Your sons are here” λίγοι μυρίστηκαν τι θα ακολουθούσε. Αποκάλυψη περιεχομένου πίτας (γιοι Frey), αποκάλυψη προσώπου Arya, κεφαλοκλείδωμα, μαχαίρι στην πρόσθια τραχηλική χώρα του πορνόγερου. Όπως έκανε ο πατήρ Bolton στη μάνα Stark στο Red Wedding. Ναι, κύριοι, ουρλιαχτά χαράς, σιγά μη ντραπούμε κιόλας.

12

Πίτα με χυλό στον Littlefinger

Ο σιχαμένος Petyr Baelysh πετυχαίνει Sansa Stark στο δάσος, συζητάνε για τα ανταλλάγματα για την κατεβασιά των Ιπποτών της Κοιλάδας και της εξομολογείται το όνειρό του: Iron Throne πακέτο με Sansa. Και με τεχνογνωσία νεότερου μοντέλου Κλαρκ, ορμάει αισθαντικά να φορτώσει. Και τρώει ωραιότατο παγωμένο άκυρο. Που, βέβαια, σε γεμίζει και με λίγο φόβο για το πώς θα απαντήσει. Είπαμε, Iron Throne και Sansa θέλει. Κι αν δε μπόρεσε Sansa δε σημαίνει ότι δε θα μπορέσει και Iron Throne ο γλίτσας. Ξέρει αυτός από ανέλιξη επί πτωμάτων.

13

 R+L=J

Άντε που δεν καταλάβατε τι σημαίνει R+L=J. Που έχετε μαμηθεί να βλέπετε θεωρίες επί θεωριών σε ό,τι καμένο λογαριασμό υπάρχει στο Youtube. Ορίστε, κερδίσατε κι εσείς μια φορά. Raegar Targaryen+Lyanna Stark=Jon Snow. Ο Brann κάνει ταξιδάκι πίσω στο χρόνο, στον πύργο με το νεαρό πατέρα του, στο σημείο που χε ακουστεί κλάμα μωρού. Ο Ned ανεβαίνει σκάλες και βρίσκει Lyanna σε ακατάσχετη αιμορραγία από τον κόλπο.

14

Μετά από πολλά δακρύβρεχτα κάτι του ψιθυρίζει. Και του δίνει το νεογέννητο Jon Snow για να τον προστατέψει από το Robert Barratheon με τον οποίο ήταν λογοδοσμένη. Ο πατέρας δεν αποκαλύπτεται, αλλά, οκ, ξέρουμε ποιος είναι. Μια αποκαλυψάρα για την οποία θα ουρλιάζαμε αν δεν τη συζητάγατε σε κάθε ποστ σχετικό με GoT φέτος, παλιονέρντουλα.

15

King in the North

Κι επιστροφή στο Winterfell, όπου οι νικητές της μάχης συζητάνε για τις μελλοντικές τους κινήσεις. Οι Wildlings cool στα φτερά της αίθουσας και εισηγητές Jon και Sansa. Και πίσω ο Littlefinger να κοιτάει με βλέμμα “περιμέντε και θα σας δείξω εγώ, θα δείτε τι θα πάθετε”. Τρεις εκπρόσωποι οίκων δηλώνουν κότες μπρος στο Χειμώνα που έρχεται και η μικρή Mormont βγάζεi πύρινο λόγο.

16

Οι προαναφερθέντες εκπρόσωποι οίκων μετανοούν στα μπαμ για το ότι δεν ακολούθησαν τον Jon στη μάχη για το Winterfell, λέει κι ο Snow κάτι για να συσπειρώσει τους Βόρειους και βγαίνουν τα σπαθιά ένα-ένα και σηκώνονται στον αέρα. “King in the North”. “King in the North”. “King in the North”. Ανατριχίλα. Σήκω Eddard για να δεις το παιδί της αλλαγής.

17

Queen in the South

Ο Jaime επιστρέφει King’s Landing και το βρίσκει στην κατάσταση που το αφήσαμε στην αρχή. Σκάει αίθουσα του Iron Θρόνου και βλέπει αυτό που είχε προδιαγραφεί στο μυαλό της Cersei από το Walk of Shame κι έπειτα: η ενθρόνισή της αφού ξεμπερδέψει με όλες τις εκκρεμότητες. Αφού τιμωρήσει τα Σπουργίτια, αφού ξεμπερδέψει με τους Tyrell (τραγική ειρωνεία η εκδίκηση για τον Joffrey;), αφού εκπληρωθεί και η προφητεία για τα 3 νεκρά της παιδιά. Όλα τελείωσαν και τίποτα πλέον δε χωρίζει τη Cersei από τον Iron Throne. Ούτε καν ο Jamie Lannister που κοιτάει έντρομος από τα ορεινά της αίθουσας την ανόσια στέψη μιας νέας Mad Queen. Οι 7 Θεοί να φυλάνε.

18

Westeros ΕΡΧΟΜΑCTE

Η εκστρατεία της Daenerys “Stormborn” Targaryen ξεκίνησε. Η Khaleesi φέρνει επιτέλους εις πέρας αυτό που της είχε υποσχεθεί στη μακρινή πρώτη σεζόν ο Khal Drogo: καβαλάει τα αλόγατα απάνω στο δηλητηριασμένο νερό για τις απέναντι ακτές με στόχο το στέμμα. Μόνο που δεν είναι μόνη της με τους Dothraki. Με συμμάχους τους Greyjoy, με τα καράβια των ευγενών του τέως Slaver’s και νυν Dragon’s Bay, με τους Άσπιλους πιστούς στρατιώτες, με τον Tyrion και το Varys για συμβούλους και, φυσικά, με τα 3 της δρακιά, η βασίλισσα του Meereen οδεύει προς το King’s Landing με τα προγνωστικά υπέρ της στα χαρτιά. Στα χαρτιά, όμως.

20

Κι αυτό γιατί…

 Ο Χειμώνας είναι εδώ

Ένα λευκό κοράκι πέταξε πάνω από το Βορρά, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη του Χειμώνα για τον οποίον προειδοποιούσε από την 1η σεζόν ο Ned Stark, σαν άλλος ΚΚΕς. Και ο Χειμώνας αυτός ξέρουμε καλά ότι δε θα φέρει μόνο κρύο.

21

Ψιτ, εκεί στην HBO, κι εσύ George Martin, μην το καθυστερήστε πολύ, ε;

Best of internet