Quantcast

Ποιος είναι ο κεντρικότερος πρωταγωνιστής του Game of Thrones; Τα Μαθηματικά έχουν τη λύση

Φαβορί ο Bran Stark με απόδοση 1,65 κατά Ιωάννη Τσιλιγγίρη

Bobol Gordello

2 Απριλίου 2016

Σε όλα αυτά τα χρόνια ύπαρξης του φαινομένου Game of Thrones, πλανάται ήσυχα στους φαν το εύλογο ερώτημα: “Ποιος είναι τελικά ο πρωταγωνιστής της σειράς;”. Που είναι και κάπως λογικό, όταν μπόλικα πρόσωπα που διαδραμάτιζαν κεντρικό ρόλο στην ιστορία το ένα μετά το άλλο φονεύονται από τον αχόρταγο δημιουργό τους, George Martin.

george-r-r-martin-author-of-game-of-thrones

Στην αρχή ο Ned, μετά και ο Robb και η Catelyn Stark, ο Kal Drogo, ο Stannis Barratheon, ο Tywin Lannister και, προφανώς, ο (ίσως και όχι τόσο νεκρός) Jon Snow, όλοι υπήρξαν ήρωες με τους οποίους εύκολα κάποιος θα ταυτιζόταν, οι οποίοι, όμως, ήρωες εξίσου εύκολα πήραν πόδι από την πλοκή. (Και ναι κανείς δεν ταυτίστηκε ποτέ με τον Geoffrey)

Ned's_execution

Απέμεινε, λοιπόν, το ερώτημα περί του πραγματικού πρωταγωνιστή του Game of Thrones. Πολλοί θα ποντάρουν στον Tyrion, τον συμπαθέστατο και πνευματώδη νάνο που ακόμα δεν τα χει τινάξει, ή στην Daenerys, τη δρακομάνα που έρχεται απ’ την Ανατολή για να πάρει το θρόνο, ή στον Snow που τα τίναξε αλλά πολλοί εικάζουν πως θ’ αναστηθεί.

Κι εδώ είναι που έρχεται να δώσει τις λύσεις, αγαπητοί φίλοι και φίλες, η επιστήμη: ένας επίκουρος καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Macalester ονόματι Andrew Beveridge και ο ατρόμητος προπτυχιακός Jie Shan προσπάθησαν να δώσουν την απάντηση στο ερώτημα, μεταφέροντας τον κόσμο του βιβλίου σε ένα κοινωνικό δίκτυο τύπου facebook, κατά εφαρμογή της επιστήμης των δικτύων. Έτσι, άρχισε να αναπτύσσεται ένα γράφημα, στο οποίο κάθε δυο χαρακτήρες συνδέονταν μεταξύ τους με μια γραμμή κάθε φορά που εμφανίζονταν σε απόσταση 15 λέξεων ο ένας από τον άλλον στο βιβλίο. Το αποτέλεσμα:

screen-shot-2016-03-30-at-9-50-55-am

Εντυπωσιακή είναι η τοπογραφική συνάφεια των προσώπων στο γράφημα, καθώς αποδεικνύεται πως η κατανομή είναι αρκετά ρεαλιστική είτε από άποψη οικογενειακών δεσμών είτε από άποψη συσχέτισης και ανάδρασης στην πλοκή. Πάμε, όμως, και στα juicy αποτελέσματα για τα οποία έγινε και η έρευνα:

1. Tyrion Lannister

tyrion-lannister-1920

Ταμείο από Ιωάννη Τσιλιγγίρη

2. Jon Snow

TV STILL -- DO NOT PURGE -- episode 510 -- GAME OF THRONES, titled "Mother’s Mercy." Pictured: Kit Harington as Jon Snow Photographer: HBO

Ταμείο από Ιωάννη Τσιλιγγίρη

3. Sansa Stark

celebrity dresses

Κουβά από Ιωάννη Τσιλιγγίρη

Εκτός τριάδας η Daenerys Targaryen, παρά τον εξέχοντά της ρόλο στα πλαίσια του δικτύου των χαρακτήρων, εκτός η Arya Stark, εκτός και η θανάσιμη πεθερά Cersei Lannister. Ρισπέκτ στα παιδιά που ασχολήθηκαν. Για τα nerds των Μαθηματικών που ψήνονται για περισσότερες ίνφο, ένα ωραίο pdf εδώ.

Για τους λοιπούς που το δέσανε σκοινί-γορδόνι πως “α, αυτοί ειναι αποδεδειγμένα πρωταγωνιστές, άρα δεν ψοφάνε”, μια υπενθύμιση:

got7 (1)

Valar Morghulis, κορόιδα.

Best of internet