Quantcast

Γιατί το Life of Brian είναι η καλύτερη ταινία των Monty Python

Το αριστούργημα των λατρεμένων άγγλων κωμικών παραμένει επίκαιρο όσο η γέννηση γνωστού θεανθρώπου!

El Duderino

4 Μαΐου 2013

What have the Romans ever done for us?”-Reg

Η επιρροή των Monty Python στην κωμωδία ήταν τόσο καταλυτική, όσο των Beatles στη μουσική. Ίσως γι’ αυτό να μην προξενεί εντύπωση πως η ταινία δε θα είχε γυριστεί ποτέ, αν δε τη χρηματοδοτούσε η εταιρεία παραγωγής (“Handmade Films”), που έφτιαξε γι’ αυτό το σκοπό, όταν οι χρηματοδότες τους τους εγκατέλειψαν μόλις διάβασαν το σενάριο, ένα γνωστό μας Σκαθάρι, o George Harrison (με μια cameo εμφάνιση σαν Mr. Papadopoulos). H ιστορία γραμμένη από μερικούς από τους πιο ταλαντούχους, έξυπνους και αστείους κωμικούς αφηγείται την ιστορία του Brian Cohen (Graham Chapman), ενός νεαρού Εβραίου που γεννήθηκε στη διπλανή φάτνη από αυτή που γεννήθηκε ο Ιησούς και στο πολύ μακρινό μέλλον περνιέται για Μεσσίας.

Οι ίδιοι οι Python λένε πως η ταινία τους αν και είναι αιρετική, δεν είναι βλάσφημη. Χωρίς στιγμή να γελοιοποιούν τον Ιησού, άλλωστε μεταξύ τους πάντα έλεγαν πως «είναι ωραίος τύπος», στοχοποιούν όλους αυτούς που παρερμήνευσαν το μήνυμα του και δεν κατάλαβαν το κήρυγμα του. Βάλουν κατά σχισμάτων, αιρέσεων, ψευδοπροφητών και γενικά κατά της ανθρώπινης βλακείας. Χαρακτηριστική η σκηνή όπου ο Χριστός μιλάει στο ποίμνιο του και δεν ακούγονται καθαρά τα λόγια του στους πίσω πίσω. Από τη στιγμή δε που ο Brian περνιέται για προφήτης η ταινία απλά εκτοξεύεται. Αλλά δεν αφήνουν όρθια ούτε την πολιτική σκηνή, από τους συντηρητικούς μέχρι τα προοδευτικά σχήματα που είχαν εμφανιστεί στην Βρετανία τη δεκαετία του ‘70, που συνεχώς συζητούν χωρίς να πράττουν – πόσο πιο αστεία μπορεί να είναι μια σκηνή από εκείνη όπου συζητάνε τα μέλη του Λ.Μ.Ι. (Λαϊκό Μέτωπο Ιουδαίας) και βασικό θέμα της κουβέντας τους είναι το πόσο άχρηστο είναι να συζητάνε τόσο πολύ;!

Όντας η καλύτερη δουλειά της ομάδας τόσο σεναριακά, υποκριτικά (καθώς η εξάδα αναλαμβάνει πάνω από 40 ρόλους) όσο και σκηνοθετικά (εδώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Terry Jones και ουχί ο Terry Gilliam – αφήνοντας στον τελευταίο μόνο τους τίτλους αρχής και τη θρυλική σκηνή με τους εξωγήινους που σώζουν τον Brian) μιλάμε για μια καθαρόαιμη κωμωδία – π.χ. τα σκετσάκια με τον κεκέ φρουρό ή τον Πόντιο Πιλάτο που δε μπορεί να πει το ρο δε στοχεύουν πουθενά – απλά έχουν τρομερή πλάκα.

Αν μείνετε σπίτι και δε θέλετε να δείτε για 32η φορά το (καταπληκτικό) «Ιησού Από Την Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι, πεταχτείτε στο βίντεο κλαμπ της γειτονιάς σας αβάδιστα και καταναλώστε το (για να δείτε και τη μεγαλύτερη επιρροή στη δουλειά των Trey Parker και Matt Stone του “South Park”). Συνδυάζεται ιδανικά με το “Jesus Christ Superstar”. Καλό Πάσχα, Καλά Χριστούγεννα ή Καλή Τύχη με ό,τι πιστεύετε!

Δείτε όλη την ταινία εδώ:

Best of internet