Quantcast

“Kapringen” / «Πειρατεία Στον Ωκεανό» (2012)

Έι πειρατή! Το τόπι μου!

El Duderino

23 Μαρτίου 2013

We can’t rush these people. Time is a western thing. It means nothing to them.” – Connor Julian

Το MV Rozen, φορτηγό πλοίο δανέζικων συμφερόντων, καταλαμβάνεται από Σομαλούς πειρατές στον Ινδικό Ωκεανό. Η ιστορία ξετυλίγεται μέσω των αντιδράσεων του Mikkel (Johan Philip Asbaek), ο οποίος δουλεύει ως μάγειρας στο πλοίο, και του Peter (Soren Malling), ο οποίος σαν CEO της πλοιοκτήτριας εταιρείας αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του πληρώματος.

Σενάριο και σκηνοθεσία διά χειρός Tobias Lindholm, γραφιά του κινηματογραφικού «Κυνηγιού» και του τηλεοπτικού “Borgen”, ο οποίος στην πρώτη του καθαρά προσωπική δουλειά (καθώς είχε προηγηθεί εξ’ ημισείας με τον Michael Noer το “R”) επιλέγει να ασχοληθεί με ένα άκρως ενδιαφέρων και σχετικά ανεκμετάλλευτο κινηματογραφικά θέμα. Μακριά από Hollywood-ιανές συμβάσεις και ανυπόφορα κλισέ εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα υψηλών αξιώσεων ψυχολογικό δράμα. Το σφιχτοδεμένο σενάριο με το δεξιοτεχνικό χτίσιμο της πλοκής του αποφεύγει τους ψεύτικους μελοδραματισμούς ή τις αιματηρές συγκρούσεις και στην κλιμάκωση των διαπραγματεύσεων βρίσκει τους ήρωες μας πιο διαλυμένους από ποτέ. Η ατμοσφαιρική φωτογραφία (Magnus Nordenhof Jonck) και ο υποδειγματικός ήχος (Morter Green) βοηθούν στη δημιουργία ρεαλισμού, στα όρια της ντοκιμαντερίστικης απεικόνισης, και το αποτέλεσμα είναι ένα φιλμ διαρκούς έντασης που θα την αποχωριστείς μόνο αφότου πέσουν οι τίτλοι του τέλους.

Ισορροπία ξακουστού ζογκλέρ ο δίκαια μοιρασμένος κινηματογραφικός χρόνος ανάμεσα στους δύο βασικούς χαρακτήρες και οι εναλλαγές σκηνών ανάμεσα στο πλοίο και στα γραφεία της εταιρείας σπάνιας ομορφιάς. Σπουδή χαρακτήρων που από τη μία εξετάζεται ο παραλογισμός της πειρατείας και οι σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα σε θύτες και θύματα, ενώ από την άλλη η εύθραυστη ψυχολογία κάποιου πάνω στον οποίο βασίζονται επτά ανθρώπινες ζωές. Μοναδικό κοινό ανάμεσα στις δύο παράλληλες δράσεις η αναμονή, όπου και στις δύο περιπτώσεις είναι βασανιστική, και η οποία σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και τον έτσι κι αλλιώς παράλογο χαρακτήρα της πειρατείας μεθοδεύουν ένα ψυχοβγαλτικό σασπένς, που θα σε καθηλώσει.

Λιτό και απέριττο σινεμά που στηρίζεται στην ιστορία και στους χαρακτήρες του λοιπόν αυτό εδώ, άρα οι ερμηνείες είναι πρωταρχικής σημασίας και οι ηθοποιοί των δύο κεντρικών ρόλων κάνουν εξαιρετική δουλειά με την νατουραλιστική τους προσέγγιση – καθημερινοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μια ακραία κατάσταση.

Χωρίς πολλά, πολλά – ακριβώς όπως με «δίδαξε» ο δημιουργός του «Πειρατεία Στον Ωκεανό» – για τούτο ‘δω τίποτα λιγότερο από…

3.5/5

Πάρε και το trailer της ταινίας:

Best of internet