Quantcast

Τα ψυχεδελικά GIF του 19ου αιώνα

Μια συλλογή από τις πρώτες μη-ψηφιακές κινούμενες εικόνες

danaouki-hime

31 Οκτωβρίου 2013

Σχεδόν 155 χρόνια πριν η εταιρεία CompuServe δημοσιοποιήσει το πρώτο κινούμενο gif το 1987, ο Βέλγος φυσικός Joseph Plateau εφηύρε το φενακιστισκόπιο (Phenakistoscope), το οποίο θεωρείται η πρώτη μορφή animation και χρησιμοποιούσε την αρχή της οφθαλμαπάτης για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της κίνησης. Ο μηχανισμός αυτός αποτελούνταν από ένα δίσκο, στον οποίο υπήρχαν ακτινικά τοποθετημένες εικόνες και ανάμεσα τους μικρές οπές. Περιστρέφοντας τον δίσκο και κοιτώντας την αντανάκλαση του σ’ ένα καθρέφτη μέσα από τις οπές, μπορούσε κάποιος να δει μια μοναδική κινούμενη εικόνα.

Εντυπωσιασμένος από αυτό τον μηχανισμό, ο νεοϋορκέζος Richard Balzer ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια να συλλέγει τέτοιες κατασκευές, διευρύνοντας στην συνέχεια τη συλλογή του με κάθε λογής πρώιμη τεχνολογία animation. Με την πάροδο των χρόνων, έχει δημιουργήσει ένα εικονικό μουσείο, όπου εκθέτει τη συλλογή του. Εκεί μπορεί κανείς να βρει πληθώρα από σκίτσα, διαγράμματα και φωτογραφίες των κινούμενων εικόνων του 19ου αιώνα, που έχει συλλέξει. Τα τελευταία 4 χρόνια μάλιστα έχει αρχίσει την ψηφιοποίηση του εκτενούς αρχείου του και την ανάρτηση των πρώτων αυτών gif στο Tumblr του. Στο δύσκολο εγχείρημα του τον βοήθησε ο νεαρός animator Brian Duffy, τον οποίο βρήκε μέσω αγγελίας στο Craiglist.

Τα εν λόγω gif είναι ψυχεδελικά, παράξενα, ανατριχιαστικά, λίγο grotesque κι ενίοτε αστεία. Σίγουρα πάντως ότι είναι όλα καθηλωτικά και δύσκολα θα μπορέσετε να ξεκολλήσετε τα μάτια σας από την οθόνη.

Best of internet