Quantcast

Γιατί εκατοντάδες άνθρωποι κάθε βράδυ ονειρεύονται αυτόν τον άνδρα;

Flashback σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα web trivia των τελευταίων χρόνων

Eris Priestley

2 Νοεμβρίου 2013

Έχει έρθει ποτέ αυτός ο άνδρας στα όνειρα σου, παρουσιαζόμενος για να σε ηρεμήσει ή να προσπαθεί να σε βοηθήσει; Έχεις δει ποτέ αυτόν τον άνδρα στα όνειρα σου;

Σύμφωνα με το thisman.org μια ιστοσελίδα που έχει φτιαχτεί για να συγκεντρώσει εμπειρίες εκατοντάδων ανθρώπων που ο μυστηριώδης αυτός άνδρας επισκέπτεται κάθε βράδυ στα όνειρά τους, η ιστορία έχει ως εξής:

Τον Ιανουάριο του 2006 στη Νέα Υόρκη, η ασθενής ενός πολύ διακεκριμένου ψυχιάτρου σκιτσάρει το πρόσωπο ενός άνδρα που επαναλαμβανόμενα εμφανίζεται στα όνειρά της. Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις ο άνδρας αυτός παρουσιάστηκε να της δίνει συμβουλές για τη ζωή της. Η γυναίκα ορκίζεται ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ αυτόν τον άνδρα στην πραγματικότητα.

Ο ψυχίατρος αφήνει το σχέδιο με το πορτραίτο του άνδρα πάνω στο γραφείο του για μερικές μέρες μέχρι που ένας άλλος ασθενής το βλέπει τυχαία, αναγνωρίζει το πρόσωπο του άνδρα και αναφέρει -χωρίς να γνωρίζεται με την άλλη ασθενή- ότι ο άνδρας τον επισκέπτεται συχνά στα όνειρά του. Και αυτός ισχυρίζεται ότι δεν έχει δει ποτέ του αυτόν τον άνδρα στην πραγματική του ζωή.

Ο ψυχίατρος αποφασίζει να στείλει το σκίτσο σε μερικούς συναδέλφους του που έχουν ασθενείς με επαναλαμβανόμενα όνειρα. Μέσα σε μερικούς μήνες τέσσερις ασθενείς αναγνωρίζουν τον άνδρα και αναφέρουν τις συνεχείς επισκέψεις του στα όνειρά τους. Όλοι οι ασθενείς αναφέρονται σε αυτόν ως «αυτός ο άνδρας».

Από τον Ιανουάριο του 2006 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 2000 άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν δει τον άνδρα, σε πολλές πόλεις στον κόσμο: στο Λος Άντζελες, το Βερολίνο, το Σάο Πάολο, την Τεχεράνη, το Πεκίνο, τη Ρώμη, τη Στοκχόλμη, το Παρίσι, το Νέο Δελχί, τη Μόσχα κοκ.

Μερικά σκίτσα του άνδρα από ανθρώπους που τον έχουν δει είναι τα εξής:

Ενώ μια τυπική μαρτυρία στην ιστοσελίδα από κάποιον που έχει ονειρευτεί τον άνδρα είναι αυτή:

Την πρώτη φορά που ονειρεύτηκα αυτόν τον άνδρα είχα μια άσχημη εμπειρία στη δουλειά. Είχα ένα όνειρο όπου είχα χαθεί σε ένα τεράστιο και ερειπωμένο σουπερμαρκετ. Ξαφνικά αυτός ο άνδρας εμφανίστηκε και εγώ άρχισά να τρέχω μακριά του. Με κυνήγησε για μια ώρα μέχρι που βρέθηκα σε ένα αδιέξοδο στα παιδικά ενός σουπερμάρκετ. Ο άνδρας τότε μου χαμογέλασε και μου έδειξε τον δρόμο έξω από το κατάστημα μέσα από τα ταμεία. Και τότε ξύπνησα. Από τότε αυτός ο άνδρας εμφανίζεται σε όλα τα όνειρά μου και μου δίνει κατευθύνσεις για να βγω από τα όνειρα και να ξυπνήσω.

Πώς γίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Στην ιστοσελίδα μπορεί κάποιος να βρει πολλές θεωρίες με μια από αυτές να είναι αυτή:

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία ο άνδρας αυτός υπάρχει στην πραγματικότητα. Είναι ένα άτομο που μπορεί να μπει στα όνειρα των άλλων ανθρώπων χρησιμοποιώντας κάποιου είδους ψυχολογικά τεχνάσματα. Μερικοί πιστεύουν ότι και στην πραγματικότητα ο άνδρας αυτός μοιάζει στην μορφή που περιγράφεται από τους ανθρώπους που έχει επισκεφτεί. Άλλοι πιστεύουν ότι δεν έχει καμία σχέση. Μερικοί πιστεύουν ότι ο άνδρας αυτός είναι κάποιου είδους προσπάθεια για τον έλεγχο της σκέψης, προγραμματισμένο από κάποια μεγάλη πολυεθνική.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η τελευταία θεωρία είναι και αυτή που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Καθώς εμείς είμαστε το Luben και όχι το esoterica.gr, θα σας πούμε όλη την αλήθεια. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα που προκάλεσε έναν ωκεανό virality όταν εμφανίστηκε, με πολλές αναφορές και στην Ελλάδα, με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να διασπείρουν το urban legend ισχυριζόμενοι και οι ίδιοι πώς έχουν δει τον άνδρα, είναι μια φάρσα. Ή μάλλον φάρσα σε συνδυασμό με μια mindfuck πανέξυπνη διαφημιστική καμπάνια δημιουργημένη από μια κοινωνιολόγο και διαφημιστή που λέγεται Andrea Natella και ζει στην Ιταλία. Η Andrea είναι η ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας που λέγεται Guerriglia Marketing και είναι γνωστή για το στήσιμο μιας σειράς από παρεμφερείς «ανατρεπτικές φάρσες», οι περισσότερες από τις οποίες έχουν να κάνουν με πολιτικές παρεμβάσεις, τοποθετήσεις γύρω από την πορνογραφία και τη διαφήμιση.

Για ένα χρονικό διάστημα το thisman.org λειτούργησε σαν διαφημιστική καμπάνια για μια ταινία που δε γυρίστηκε ποτέ, το this man από την εταιρεία παραγωγής Ghosthouse pictures. Το thisman.org καταφέρνει να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που κάνουν ένα καλό viral story που εγκλωβίζει το κοινό με την δόση μεταφυσικής και το καλοστημένο background που υποστηρίζει τη φάρσα. Yπάρχει όντως κάτι στην ιστορία που ακόμα κι αν «δε πιστεύεις σ’ αυτά» σε ιντριγκάρει να την κοιτάξεις, ή έστω να σταθείς για λίγο στο πρόσωπο αυτού του άνδρα. Τώρα που τα λέμε, κάτι σου θυμίζει…

Sauces:

http://www.thisman.org/
http://knowyourmeme.com/memes/this-man-ever-dream-this-man#fn2
http://io9.com/why-are-thousands-of-people-dreaming-about-this-man-1451949443

Best of internet