Quantcast

Ελικόπτερο πετάει μόνο με τον έλεγχο της σκέψης

Μια τεχνολογία που θα βοηθήσει στο άμεσο μέλλον ανθρώπους με κινητικά προβλήματα

Ελευθέριος Γώγος

6 Ιουνίου 2013

 
 

Μια ομάδα σπουδαστών στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα έφερε τα πάνω κάτω στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας με το επίτευγμά της. Αναλυτικότερα κατάφεραν να αναπτύξουν μια καινούρια τεχνολογία που επιτρέπει στον άνθρωπο να ελέγχει ένα αιωρούμενο ρομπότ χρησιμοποιώντας μόνο εγκεφαλικά κύματα.

Η μη επεμβατική τεχνική χρησιμοποιεί ένα ειδικό καπέλο φορτωμένο με 64 ηλεκτρόδια, το οποίο φορά ο χειριστής. Η συσκευή χρησιμοποιεί την μέθοδο του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος για να καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο του χειριστή ο οποίος σκέφτεται που θέλει να κατευθυνθεί το ελικόπτερο (αριστερά, δεξιά, πάνω, κάτω). Αυτό υπακούει αμέσως στις νοητικές-ηλεκτρονικές εντολές, που αποστέλλονται ασύρματα στο ιπτάμενο ελικόπτερο μέσω του καπέλου, το οποίο μετατρέπει τα εγκεφαλικά σήματα σε εντολές κατεύθυνσης.

Το επίτευγμα ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στην μελλοντική κατασκευή ρομποτικών βοηθών, τα οποία θα επιτρέπουν σε παράλυτους να μπορέσουν να κινούνται μέσω εντολών της σκέψης τους. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το παρακάτω βίντεο.

 
 

 
 

 

sauce

 
 

Best of internet