Quantcast

Stranger Things 2: Όλες οι αναφορές της νέας σεζόν στην ποπ κουλτούρα που μπορεί να μην πιάσατε

Ο νέος κύκλος του Stranger Things αποδίδει φόρους τιμής στους πάντες και τα πάντα, το IndieWire έκανε την σκληρή δουλειά

Κώστας Αρβανίτης

1 Νοεμβρίου 2017

Όπως και ο πρώτος κύκλος, η δεύτερη (εξαιρετική) σεζόν του Stranger Things είναι ένα τεράστιο tribute στην 80s ποπ κουλτούρα, με τις αναφορές να πετάγονται κατά δεκάδες. Μιλήσαμε άλλωστε αναλυτικά για αυτό. Ήδη κάποιοι καλοί άνθρωποι τις συγκέντρωσαν όλες μαζί ανά επεισόδιο:

“Eπεισόδιο 1: MADMAX”

“Mad Max” (1979) – Το όνομα στο arcade game προφανώς προέρχεται από την κλασσική ταινία με τον Μελ Γκίμπσον.

“Terminator” (1984) – Το sci-fi έπος παίζεται στο σινεμά του Hawkins και με βάση τις ημερομηνίες θα είχε ξεκινήσει να παίζεται δυο μέρες πριν τα γεγονότα της σειράς (26 Οκτωβρίου 1984).

“Ghostbusters” (1984) – Όπως και το Terminator, το Ghostbusters θα είχε ξεκινήσει να παίζεται λίγους μήνες πριν και έδωσε έμπνευση στα πιτσιρίκια για τις στολές.

“Aliens” – Η ταινία έκανε πρεμιέρα 1986 αλλά το Stranger Things έχει πολλές αναφορές σε αυτό, όπως με τον Paul Reiser (έπαιζε στο Aliens) ως Dr. Owen.

“E.T.” – Τα Reese’s Pieces που ο Owen δίνει στο Will.

“Close Encounters of the Third Kind” – Η σκηνή που ο Will ανοίγει την πόρτα.

H.P. Lovecraft – Το τέρας με τα πλοκάμια είναι tribute στη φαντασία του συγγραφέα φαντασυικού.

“Goonies” – Ο Sean Astin ως γκόμενος της Winona Ryder έπαιζε στη θρυλική ταινία που είχε παιδιά, αλλά όχι γονείς.

“Mr. Mom” (1983) – H οικογένεια Byer νοικιάζει την κωμωδία με τον Michael Keaton.

“St. Elmo’s Fire” (1985) – Ο Βilly και το μαλλί του μοιάζει πολύ με ένα χαρακτήρα από την ταινία με το Rob Lowe.

Bo Derek – O σερίφης Hopper λέει κοροϊδευτικά πως θα ήθελε να βγει με το sex symbol της εποχής.

Brands – Η Joyce φτιάχνει ποπ κορν Jiffy Pop.

”Eπεισόδιο 2: Trick or Treat, Freak”

“Nightmares and Dreamscapes” – H Μaple Street που θα πάνε τα παιδιά για γλυκά αναφέρεται στη συλλογή διηγημάτων του Stephen King.

“Halloween” – H στολή της Μax είναι από το θρίλερ της εποχής.

“Friday the 13th” – Ο Will τρομάζει από ένα χαρακτήρα ντυμένο σαν τον πρωταγωνιστή αυτού του θρίλερ.

“Nightmare on Elm Street” – H Νancy πήρε το όνομά της από ένα χαρακτήρα της ταινίας, ο οποίος έχει χαρακτήρας έχει μια φίλη ονόματι Tina. Το πάρτι που δείχνει το Stranger Things και μεθάει η Nancy γίνεται στο σπίτι της Τina.

“Animal House” – Στο πάρτι υπάρχει ένα τύπος με τήβεννο.

Madonna – Ένας άλλος τύπος στο πάρτι είναι ντυμένος σαν τη Madonna στο “Like a Virgin” που βγήκε το 1984. Συνοδεύτηκε από μια σοκαριστική για την εποχή εμφάνιση στα MTV Video Music Awards.

“Karate Kid” – Ένας τρίτος τύπος από το πάρτι έχει ντυθεί σαν τον κακό Johnny της σχολής Cobra Kai.

“Risky Business” – Οι στολές του Steve και της Nancy είναι σαν αυτά του Tom Cruise και της Rebecca DeMornay στην ταινία.

“Can’t Buy Me Love” – Η σκηνή που η Nancy λερώνει το λευκό της ρούχο αναφέρεται στο ίδιο σκηνικό που συνέβη στο χαρακτήρα της Amanda Peterson. Και οι δύο χαρακτήρες γνωρίζονται με αυτό τον τρόπο με ένα nerd.

“Terminator” – Η Eleven βλέπει μια διαφήμιση για την ταινία στην τηλεόραση.

All My Children” – Kαι πάλι η Eleven είναι που βλέπει το χαρακτήρας της Susan Lucci στην TV.

“Bram Stoker’s Dracula” – H Winona Ryder έπαιζε στην ταινία και χόρευε με το Δράκουλα. Εδώ χορεύει με το Bob, ο οποίος είναι ντυμένος Δράκουλας.

Maine – O Bob θέλει να μετακομίσει στο Maine. Από εκεί κατάγεται ο Stephen King και εκεί πραγματοποιείται η πλειοψηφία των ιστοριών του.

Ο τρόπος που μιλάνε στην κοιλάδα – Ο τρόπος με τον οποίο μιλούσαν τα κορίτσια από την κοιλάδα San Fernando στην Καλιφόρνια ήταν πολύ της μόδας στα 80s και τα 90s. Εδώ το βλέπουμε στον τρόπο που λένε “totally tubular” ο Lucas και ο Dustin όταν μαζεύουν γλυκά μαζί με τη Max.

Προεδρικές εκλογές – Oι εκλογές είναι σε λίγες μέρες και βλέπουμε διαφημίσεις των Reagan/Bush και Mondale/Ferraro εδώ κι εκεί.

Brands – Η El τρώει σιρόπι Mrs. Butterworth’s και ο Will συγκρίνει το Upside Down με το πως φαίνονται τα slides στο στερεοσκοπικό παιχνίδι View-Master.

”Eπεισόδιο 3: The Pollywog”

“Aliens” – Όπως και στο Aliens, η γάτα είναι ο πρώτος που υποψιάζεται ότι κάτι πάει στραβά όταν ο Dustin φέρνει σπίτι το κατοικίδιό του.

“Gremlins” – Η φάση με το  χαριτωμένο αρχικά αλλά ακατανόητο και δυνητικά επικίνδυνο κατοικίδιο είναι το δάνεια από το Mogwai του Gremlins.

“E.T.” –  Yπάρχει ένα παιχνίδι στο ράφι του Dustin.

“Yertle the Turtle” – O Dustin έχει ονομάσει τη χελώνα του από το χαρακτήρα του Dr. Seuss.

“Anne of Green Gables” – Ο Ηοpper διαβάζει της El ένα απόσπασμα από το βιβλίο του L.M. Montgomery, το οποίο έγινε βιβλίο το 1985.

“The Thing” – Το τέρας – σκιά θυμίζει το The Thing στον τρόπο που καταλαμβάνει τον Will. Επίσης και τα δύο δε γουστάρουν τη ζέστη.

Brands – H Nancy βλέπει έναν τύπο με το γνωστό Walkman της Sony, ενώ η Joyce στο σπίτι παλεύει με μια κασέτα VHS-C, που ήταν η compact εκδοχή της κλασικής βιντεοκασέτας.

”Eπεισόδιο 4: Will the Wise”

Dungeons & Dragons – H ιδέα της ομάδας (party) που κάθε χαρακτήρας είναι μια διαφορετική κλάση είναι από το pen & paper παιχνίδι.

“The Evil Dead” (1981) – Η φάση με την καταπακτή που έχει το σπίτι στο δάσος θυμίζει το αντίστοιχο στην ταινία του Sam Raimi.

“Alien” – Στο αυθεντικό Alien ο γάτος Jonesy τη γλίτωσε από το εξωγήινο τέρας, ο γάτος Mews του Stranger Things έγινε τροφή για τον Dart.

”Eπεισόδιο 5: Dig Dug”

It” – H Nancy και ο Jonathan έχουν παρόμοιες ουλές στα χέρια τους από την προσπάθεια να προσελκύσουν το Demogorgon με το αίμα τους στην πρώτη σεζόν, κάτι που μοιράζονται με τους χαρακτήρες του “It” .

“E.T.” – Αντί για Reese’s, ο Dustin χρησιμοποιεί ωμό κρέας για να προσελκύσει το επικίνδυνο κατοικίδιό του.

“Mad Max 2: Road Warrior” – O τύπος στο μαγαζί με τα ηλεκτρονικά αποκαλεί τη Max “Road Warrior”

“Goonies” – Ο Sean Astin (o οποίος έπαιζε στην 80s ταινία) την αναφέρει ο ίδιος όταν κοιτάζει το χάρτη του Will και λέει “θησαυρός πειρατών” βλέποντας το Χ στο χάρτη. Το σενάριο του Goonies βασιζόταν σε μια παρέα αγοριών που ψάχνει το θησαυρό ενός πειρατή (του One-Eyed Willy) με τη βοήθεια ενός χάρτη.

“Family Feud” –  Η τηλεόραση μπροστά στη μητέρα της Εleven δείχνει το τηλεπαιχνίδι που παίχτηκε από το 1976 ως 1985 (και ξανά το 94-95).

Brands: Ο τύπος στο μαγαζί με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τρώει Cheetos σε μια 80s συσκευασία, ενώ στο μέρος υπάρχει και μια αφίσα για το παιχνίδι

“Alice’s Adventures in Wonderland” – Στο παιδικό δωμάτιο που θα έμενε η Jane / Eleven υπάρχει ένας πίνακας και ένα άγαλμα του Λευκού Κουνελιού.

”Eπεισόδιο 6: The Spy”

“The Exorcist” – Η Joyce ψάχνει βοήθεια για το παιδί της όπως ζητούσε η μητέρα της Regan.

“Indiana Jones and the Temple of Doom” – H σκηνή που η Nancy και ο Jonathan θέλουν o ένας τον άλλο αλλά τους κρατάει η περηφάνια είναι σχεδόν ίδια με την αντίστοιχη του Indy και της Willie. Τα δύο ξεχωριστά δωμάτια και οι κινήσεις την κάνουν ακόμη πιο πιστή.

“Alien” – Ο τρόπος που ένας εγκέφαλος συντονίζει τα τέρατα θυμίζει την περίπτωση των Xenomorphs, ενώ και η ατάκα του Dr. Owens προς του στρατιώτες που καίνε τις ρίζες “Stay frosty, boys,” είναι παρμένη από την ταινία και τα λόγια του Hicks.

“Stand by Me” – Ο Dustin και o Steve περπατούν κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής σε άλλον ένα φόρο τιμής στην ταινία του Rob Reiner.

“The Mist” – Η ομίχλη που φέρνει τα τέρατα στη χωματερή κλείνει το μάτι στο βιβλίο του Stephen King.

“Aliens” – Ο Dustin και οι υπόλοιποι περίμεναν μόνο ένα τέρας αλλά ήρθαν πολλά, ακριβώς όπως την πάτησαν οι πεζοναύτες.

Brands: Η αδερφή του Lucas παίζει με έναν He-Man της σειράς καρτούν “He-Man and the Masters of the Universe” που βγήκε το 1983.

“Eπεισόδιο 7: The Lost Sister”

“The Warriors” – Η αδερφή της Eleven, Kali, είναι αρχηγός μια συμμορίας απόκληρων η οποία αισθητικά μοιάζει πάρα πολύ με τις συμμορίες της Νέας Υόρκης όπως φαίνονται στην ταινία του 1979.

“The X-Men” –Η Kali κάνει το crew της αόρατο όπως ο καθηγητής Xavier.

“Punky Brewster” – H σειρά αυτή είχε ως θέμα ένα εγκαταλειμμένο κορίτσι που το έχει υιοθετήσει ένας απρόθυμος γονιός και η Eleven βλέπει ένα επεισόδιο στο κρησφύγετο της συμμορίας.

Care Bears – Ένας από τη συμμορία της Κali λέγεται Funshine και το όνομά του αναφέρεται στη σειρά και στα παιχνίδια με πολύχρωμες αρκούδες που λέγονταν Care Bears.

“Eπεισόδιο 8: The Mind Flayer”

“Jurassic Park” – H συμπεριφορά των demodogs (όπως το σημείο με το Bob που κρύβεται στη ντουλάπα) αλλά και το ρεύμα που πέφτει δείχνουν προς Jurassic Park.

“The Exorcist” – Όπως η Regan, έτσι και ο Will προσπαθεί να δώσει ενδείξεις πως παραμένει μέσα στο σώμα του.

“Maximum Overdrive”: Τα σήματα Μορς είναι βασικό στοιχείο της πλοκής αυτή της ταινίας σε σενάριο και σκηνοθεσία Stephen King.

“Night of the Living Dead” (1968) – Κοινό στοιχείο η ομάδα των πρωταγωνιστών που έχει παγιδευτεί σε ένα σπίτι και προσπαθεί να βρει όπλα για να πολεμήσει.

Dungeons & Dragons – Τα mind flayers ή illithid είναι τέρατα από το Dungeons & Dragons.

“Eπεισόδιο 9: The Gate”

“Heart of Thunder” – Η μητέρα του Mike διαβάζει αυτό το μυθιστόρημα του 1983 της Joanna Lindsey.

“St. Elmo’s Fire” –Ακόμα μια αναφορά στο χαρακτήρα του Rob Lowe με το σκουλαρίκι του Billy.

“Terminator” – H σκηνή που ο Billy σακατεύει στο ξύλο το Steve και η ματιά της κάμερας θυμίζουν Terminator.

“The Exorcist” – H φωτιά διώχνει τελικά το τέρας από το Will, αλλά όχι πριν προλάβει να αρπάξει τη μητέρα του από το λαιμό όπως έκανε η Regan.

“Indiana Jones and the Temple of Doom” – Η Max οδηγάει το αυτοκίνητο με ένα κουτί πάνω στο γκάζι για να μπορεί να το φτάσει, όπως ο πιτσιρικάς Shortround, ο οποίος έπαιζε επίσης στο  “Goonies.”

“Pretty in Pink” – H αποτυχημένη προσπάθεια του Dustin να φτιάξει την εμφάνισή του για να βρει παρτενέρ για τη βραδιά θυμίζει την αντίστοιχη του Duckie. Tελικά και οι δύο σώζονται όταν μια δημοφιλής και ωραία κοπέλα τους ζητά να χορέψουν.

 

 

Best of internet