Quantcast

Τρία ανέκδοτα διηγήματα του Σάλιντζερ διέρρευσαν στο διαδίκτυο

Ένα προοίμιο του «Φύλακα στη Σίκαλη» και άλλες δύο ιστορίες έχουν αναστατώσει από χθές τους φίλους του μεγάλου αμερικάνου συγγραφέα

Normo Gin

29 Νοεμβρίου 2013

 
 

Μεγάλος ενθουσιασμός αλλά και προβληματισμός συνοδεύει την κυκλοφορία τριών ανέκδοτων ιστοριών του J.D. Salinger στην κλειστή κοινότητα downloading what.cd. Οι διαχειριστές της σελίδας, προβληματισμένοι απ’ τις διαστάσεις που πήρε το θέμα σε σχέση με τις προοπτικές μιας πιθανής νομικής επίθεσης στην κοινότητά τους, κατέβασαν το υλικό και εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία απαγόρευαν στα μέλη τους να το επαναφέρουν. Το κακό ωστόσο είχε ήδη γίνει, με τις ιστορίες να διαρρέουν αρχικά στο reddit και από εκεί στο υπόλοιπο ίντερνετ.

 
 

Το πρωτότυπο κείμενο της σημαντικότερης απ’ τις τρεις ιστορίες, το “An Ocean Full of Bowling Balls”, ενός προοιμίου στο διάσημο βιβλίο του Σάλιντζερ «Ο Φύλακας στη Σίκαλη» αφηγούμενο από τη μεριά του μεγάλου αδελφού του Χόλντεν Κόλφιλντ, υπάρχει μέχρι σήμερα κλειδωμένο στη βιβλιοθήκη του Princeton, διαθέσιμο μόνο στους ακαδημαϊκούς του ιδρύματος, ενώ οι άλλες δύο, “Paula” και “The Birthday Boy” ανήκουν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας με παρόμοιες ρήτρες όσον αφορά την πρόσβαση.

 
 

Η αυθεντικότητα των κειμένων έχει επαληθευτεί και οι «Τρείς Ιστορίες» θεωρείται πως προέρχονται από μία μικρή έκδοση 25 αντιτύπων που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο το 1999. Η διαρροή τους στο ίντερνετ αντιτίθεται στην επιθυμία που διατύπωσε ο συγγραφέας όσο ζούσε, να κυκλοφορήσουν στις 27 Ιανουαρίου 2060. Η επιθυμία αυτή δίχασε τους οπαδούς που ταλαντεύονται ανάμεσα στη δίψα για τις ανέκδοτες δουλειές του συγγραφέα και στον σεβασμό για το δικαίωμά του να διαχειρίζεται όπως επιθυμεί το έργο του.

 
 

salinger1

 
 

Οι ιστορίες υπάρχουν σε αρχεία εικόνας εδώ και σε μορφή pdf εδώ.

 
 

Πηγές: Guardian, Dazed

Best of internet