Quantcast

Η Google τιμά την 44η επέτειο γέννησης του hip-hop με τον πιο κουλ τρόπο

Σκράτσαρε βινύλια απ’ το λάπτοπ σου σα να είσαι στο Bronx του 1973

Χρήστος Πρόεδρος

11 Αυγούστου 2017

Με ένα επικό doodle για την 44η επέτειο από τη γέννηση του hip hop καλωσορίζει τους επισκέπτες της η google στην αρχική της σελίδα. Τα κεφάλια της silicon valley μπορεί να ακούγονται σαν άψυχα τέρατα που διψάνε για τα data μας, αλλά ώρες ώρες μας δίνουν μερικά πραγματάκια για να ξεχνιόμαστε. Όπως αυτό το interactive doodle που σε αφήνει να σκρατσάρεις βίρτουαλ βινύλια από την αρχική σελίδα του Google και σου μαθαίνει και πέντε πράγματα για τη γέννηση του Hip Hop.

Ήταν 11 Αυγούστου 1973, όταν ο 18χρονος Kool Herc, ένας Αμερικανο-τζαμαϊκανός DJ άρχισε να παίζει έναν περίεργο – για την εποχή εκείνη – μουσικό ρυθμό στην πίσω αυλή του σχολείου του, στη Λεωφόρο Σέτζγουικ, στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης.

Το graffiti που εμφανίζεται στην αρχική σελίδα της Google είναι του καλλιτέχνη Cey Adams και απεικονίζει διαδραστικά decks, στα οποία ο χρήστης μπορεί να μιξάρει δείγματα από θρυλικά μουσικά κομμάτια. Όπως αναφέρει η google, ένας πιτσιρικάς με πολύ λίγα μέσα και με σκληρή δουλειά κατόρθωσε να μετατρέψει ένα πικάπ σε ένα πανίσχυρο όργανο έκφρασης και να απεικονίσει την τεχνολογική καινοτομία του Χιπ Χοπ. Ξεκινώντας από τους DJ Kool Herc, DJ Hollywood και τον Grandmaster Flash, οι πρωτεργάτες αυτής της κίνησης δημιούργησαν μια νέα κουλτούρα στη Μουσική, την Τέχνη και τον Χορό που έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου.

Τα Google Doodles στην αρχική σελίδα του Google Search Engine είναι παλιά όσο και η ίδια η εφαρμογή. Το πρώτο doodle έκανε την εμφάνιση του το 1998 και αφορούσε στο Burning Man Festival. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο για την δημιουργία των doodles επιστρατεύονται κορυφαίοι designers και developers για να παράξουν τα doodles με σύγχρονες τεχνολογίες web design που αποτελούν από μόνες τους πρωτοποριακές εφαρμογές. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι δημιουργοί του, αυτό το συγκεκριμένο ήταν ένα από τα πιο απαιτητικά:

«Συνέβαιναν πολλά όταν προσπαθούμε να βρουμε τι bitrate χρειάζεσαι για να κάνεις scratch με τους δίσκους, πως να συγχρονίσεις τα μπιτ σωστά και όλες τις επιπλοκές σχετικά με τα animation που ήταν πρώτη φορά που τα αντιμετωπίζαμε.»

«Ποτέ δεν είχαμε φτιάξει τέτοιο doodle στο παρελθόν, και λόγω των επιπλέον τεχνικών δυσκολιών αλλά και των πολλών «φωνών» και συνεργασιών που θέλαμε να συμπεριλάβουμε» λέει ο Perla Campos, ο οποίος συνεργάστηκε για το ίδιο πρότζεκτ.

Στο doodle της Google μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αρκετούς δίσκους, να τους βάλετε στο μείκτη και να περάσετε ένα ζεστό αυγουστιάτικο απόγευμα φτιάχνωντας beat όπως (περίπου) έκανε πριν από 44 χρόνια ο Herc. Kαλό κάψιμο.

 

Μπόνους για τους μερακλήδες, η ιστορία του sampling της λούπας ντραμς “Amen” ή αλλιώς το “amen break” το οποίο σίγουρα το έχετε ακούσει κάπου, σε κάποιο τραγούδι, κάποια διαφήμιση, ή τέλος πάντων σε όλα τα drum&bass και jungle τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ:

Best of internet